לכבוד יום האישה, ובאופן כללי, לכבוד הנשים – נדבר היום על אחת המוזיקאיות יוצאות הדופן ביותר שחיו אי פעם, שבגלל היותה אישה לא יכלה להגשים את חלומה במלואו. מי היא מריה אנה "ננרל" מוצרט? בדיוק על זה נדון בכתבה זו.-שירז אביסדיד י"ב 3
מוסיקאי אוסטרי גאוני, מלחין, קלאסיקה של אופרה ומוסיקה סימפונית – שמו של וולפגנג אמדיאוס מוצרט ידוע לכל. לעומת זאת, רק מעטים יודעים על קיומה של אחותו הגדולה – מריה אנה מוצרט (שכונתה ננרל), מוכשרת ביכולות מוסיקליות. גורלה שונה מאוד מן הניצחונות המבריקים והמלאים של חיי המוזיקה של אחיה. אחותו האהובה והמסורה נאנרל מוכשרת כמעט כאחיה המבריק, אבל בהיותה אישה נידונה לסבול בבית בעוד אחיה ואביה מבדרים את הסלונים של שועי אירופה.
מריה אנה נולדה ב-30 ביולי 1751 ונפטרה ב-29 באוקטובר 1829. מריה נולדה למשפחה מוסיקלית ידועה, אביה לאופולד מוצרט היה מורה לכינור בתזמורת בחצרו של הארכיבישוף אלקטור בזלצבורג (אוסטריה). אמה, אנה מריה מוצרט, ילדה שבעה ילדים, אך חמישה מהם מתו (תמותת תינוקות היתה אז גבוהה מאוד). רק וולפגאנג ומריה אנה נותרו בחיים, והיו קשורים זה לזה מאוד.
כשהייתה בת שבע החל לאופולד מוצרט, האב, ללמד אותה לנגן בקלאוויר (מקלדת). כבר מההתחלה התגלה בה פוטנציאל של ילדת פלא. למריה אנה מוצרט היתה אוזן מוזיקלית, וכן הייתה לה שמיעה אבסולוטית, כלומר היא יכלה לחזור על כל מנגינה ששמעה. היא ניגנה ואילתרה בחופשיות בצ'מבלו, ביצעה יצירות מוסיקליות מסובכות מאוד וקונצרטים. לננרל היה אפילו פנקס, שבו רשמו האב, חברים ובני משפחה מבקרים מיניאטורות ומחזות שונים לפסנתר הקטן, וולפגנג החל ללמוד יצירות מתוך המחברת הזו. בשנת 1762, כשמריה וולפגנג שלטו היטב בצ'מבלו, החליט אביה לקחת אותה יחד עם אחיה למסעות קונצרטים בערי אירופה, בוינה שבאוסטריה, גרמניה, פריז שבצרפת, אנגליה, הולנד, כדי לנצל את כישרונם. הסיור נמשך כשלוש שנים. ב-1765 הילדים שרדו בקושי סיור בלונדון לאחר שחלו בדלקת ריאות קשה. למרות זאת הם המשיכו את סיבוב הקונצרטים, ואפילו כשחלו שוב ב-1767 המשיכו להופיע. ננרל ומוצרט, שהיה צעיר ממנה בחמש שנים, עברו בין בתי המלוכה של אירופה של המאה ה-18 והקסימו את כל באי החצר במוסיקה השמימית שרק ילדי פלא יכולים ליצור. בתחילה הייתה זו ננרל שגנבה את ההצגה בקונצרטים ונעשה לה שם של נגנית צ'מבלו ופסנתרנית מעולה. אביה אף כתב עליה במכתב:
In a letter, Leopold Mozart (their father, pictured above) wrote: “My little girl plays the most difficult works which we have… with incredible precision and so excellently. What it all amounts to is this, that my little girl, although she is only 12 years old, is one of the most skillful players in Europe.”
למרות שהמשיכה להתלוות אל אחיה במסעותיו בכל אירופה, לא עשתה לעצמה מריה שם של מלחינה, מכיוון שבעצם היותה אישה לא זכתה לחינוך כמו של וולפגנג. בקונצרטים, האב תמיד ניסה לדחוף את וולפגנג לחזית, ומריה היתה תמיד בצל של הגאון למרות כשרונה הרב. מטבע הדברים, היא היתה ילדה שקטה וביתית, בטיולים תמיד דאגה לאביה ולאחיה. וולפגנג הוא שזכה לכל התהילה וננרל נדחקה הצידה לתפקיד המלווה. הוא למד הלחנה אצל האב ליאופולד, היא הקשיבה מבעד לחור המנעול ונסתה לתפוס כל פיסה של ידע שרק יכלה. וולפגנג חיבר יצירות רבות לפסנתר, בייחוד דואטים, שיאפשרו לאחותו לנגן יחד אתו. הוא כיבד את כישרונותיה והאמין ביכולתה להצליח כמורה למוזיקה או מבצעת בוינה שבאוסטריה, אבל ההבטחה המוקדמת שהייתה בה לא התממשה מעולם במלואה.
וולפגנג מרד בסמכות אביו, במידה ידועה, אך היא המשיכה להתנהל בהתאם להדרכת האב. אך תוכניותיו של אביה לגבה היו שונות לגמרי מתוכניותיו כלפי אחיה. הקריירה המוזיקלית של ננרל הסתיימה כשהייתה בת 18 בלבד. אביה החליט להציב את מוצרט במרכז ולהתרכז בחינוכו ולימודיו, אך היעד שהציב לביתו היו נישואים הולמים. לננרל לא היה מקום להביע דעה בעניין, ומכיוון שכעת מצופה ממנה להינשא ולהתעסק במשק הבית ובילדים, נמנעה ממנה הקריירה המוזיקלית שלה. בצעירותה היתה מריה אנה מאוהבת בפרנץ ארמאנד ד'איפולד, אבל אביה לא הניח לנישואיהם להתקיים. כדי לוודא שבתו תינשא לאדם "מכובד", דחה את בחירותיה ובחר בשבילה בשופט שלום עשיר, יוהאן בפטיסט פראנץ פון ברכטולד צו זוננבורג. השופט היה מבוגר ממנה ב-15 שנים, אלמן פעמיים, וכבר היו לו חמישה ילדים.
נישואים אלה, יחד עם מרדנותו של אחיה ונישואיו עם קונסטנצה ובר, גרמו לריחוק בין השניים. אחרי מות האב, התחדש הקשר ביניהם, אבל השיחות היו רשמיות ועסקו בעיקר בענייני ירושה. ננרל נאבקה למצוא את מקומה בעולם, כמוסיקאית, כמלחינה, כאשה, כבת, כאחות. אך בסופו של דבר חייה התמקדו בבעל שלא אהבה, בילד אחד ששרד בחיים (מתוך כל אחיה שנפטרו) ובקריירה של הוראה בעיר שלא סבלה (זלצבורג שבאוסטריה).
בשנת 2010 יצא סרט צרפתי הנקרא "Nannrel", הסרט מתאר בצורה יוצאת דופן את חייה של מריה אנה, את אכזבותיה, את כישרונה, ואת הציפיות של החברה במאה ה-18 ממנה. הסרט משלב עובדות אמיתיות של חייה, אך מוסיף לעלילה מימד בדיוני. אפילו אם אתם לא אוהבים מוזיקה קלאסית תוכלו להנות מהסרט.
Comments