top of page
יובל פלג

שיטת הבחירות בארה"ב

לקראת הבחירות באמריקה, שמתרחשות בחמישי בנובמבר, יש הרבה שאלות וציפיות: מי יזכה בבחירות, מה הם ישנו ואיך ימשיכו לטפל במלחמה בארץ. אבל לפני זה, איך בכלל הבחירות בארצות הברית מתרחשות? איך אוספים את כל הקולות במדינה כזאת גדולה? עוד בכתבה.






שיטת הבחירות של ארה"ב היא מרכיב חיוני בדמוקרטיה, המאפשרת לאזרחים לממש את זכותם להצביע ולהשפיע על הנהגת הממשלה ברמה המקומית, המדינתית והפדרלית. במחזור הבחירות של 2025, הנהלים והמערכות המנחים את הבחירות שומרים על עקרונות ליבה, אם כי נעשו כמה התאמות להגברת האבטחה, הנגישות והיעילות. הבחירות בארה"ב כוללות משרדים שונים, מהנשיאות ועד נציגי הרשויות המקומיות, והן מתנהלות בשני סוגי בחירות מקדימות: בחירות מקדימות ובחירות כלליות. בשנת 2025, כמו במחזורים קודמים, הבחירות הללו מפוקחות על ידי תקנות פדרליות ומדינתיות כאחד שנועדו לשמור על שלמות התהליך הדמוקרטי.


הבחירות בארה"ב הן תהליך רב-שלבי הכולל מספר שלבים, החל בבחירות מקדימות ובסיבות, הקובעות את מועמדי המפלגה, במיוחד לנשיאות. הפריימריז, מי שמנסה להיות הנשיא, מתקיימים בכל מדינה, ומאפשרים לחברי מפלגה רשומים להצביע עבור המועמד המועדף עליהם, בעוד שמדינות מסוימות מקיימות מפגשים מקומיים, שבהם חברי המפלגה בוחרים את המועמדים שלהם באמצעות דיון והצבעה.

לאחר הפריימריז מתקיימות הבחירות הכלליות, שהן בשלישי בנובמבר. בשנת בחירות לנשיאות, הבחירות הכלליות לא רק קובעות את המושבים בקונגרס אלא גם איזה מועמד יהפוך לנשיא. מועמדים לנשיאות מעבירים מסע בחירות ברחבי הארץ, תוך התמקדות בזכייה במדינות במקום בהצבעה העממית הלאומית, שכן הנשיא נבחר בסופו של דבר על ידי מכללת הבחירות. עם זאת, עבור בחירות לקונגרס ובחירות מקומיות אחרות, ההצבעה העממית קובעת ישירות את המנצחים.


בשנת 2025, ארה"ב ממשיכה להשתמש במגוון שיטות הצבעה שנועדו להתאים לקהל בוחרים רחב:


הצבעה אישית שנותרה בשימוש נרחב, זמינה ביום הבחירות ובמדינות רבות, במהלך תקופת הצבעה מוקדמת.


הצבעה בדואר שהופכת להיות נפוצה יותר ויותר, כאשר כמעט כל מדינה מאפשרת הצבעה בדואר למי שמבקש זאת, וחלקן מציעות הצבעה אוניברסלית בדואר.


הצבעת נפקדים זמינה גם היא באופן נרחב, אבל בדרך כלל דורשת סיבה מוצדקת, אם כי מדינות רבות מאפשרות כעת הצבעת נפקדים "ללא תירוץ" כדי להרחיב את הגישה.


גם טכנולוגיית הבחירות התפתחה כדי לתמוך בהצבעה מאובטחת. רוב המדינות משתמשות במכונות הצבעה אלקטרוניות המספקות מסלולי נייר, מקלות על הליכי ביקורת ומשפרות את האמון בדייקנות ההצבעה. אבטחת הקלפי היא בעדיפות גבוהה, כאשר כל מדינה נוקטת באמצעים למניעת הונאה, אימות זהות הבוחר ומעקב מדויק אחר פתקי ההצבעה.


מכללת הבחירות היא מאפיין ייחודי של הבחירות לנשיאות ארה"ב. לכל מדינה מוקצה מספר מסוים של קולות אלקטורליים (קולות שיש להם את היכולת לשפר את הסיכוי להיבחר) בהתבסס על אוכלוסייתה, והמועמדים מתחרים כדי לזכות במדינות ולא בקולות הציבור הכוללים. המועמד שזוכה ברוב הקולות הפופולריים של מדינה מקבל בדרך כלל את כל הקולות האלקטורליים של אותה מדינה (למעט במיין ובנברסקה, המשתמשות בהקצאה פרופורציונלית). בסך הכל 538 קולות אלקטורים עומדים לבחירה, ומועמד צריך לפחות 270 כדי לזכות בנשיאות.


מערכת זו משפיעה על אסטרטגיות מסע הפרסום, שכן מועמדים מתמקדים יותר ב"מצבי תנופה" שבהם התוצאה אינה ודאית. אף על פי שהמכללה לבחירות נתונה לוויכוחים רבים, זה נשאר התהליך שבו נבחרים נשיאי ארה"ב ב-2025.


יום הבחירות מציין את שיאו של מחזור הבחירות, עם אלפי קלפיות פתוחות ברחבי הארץ. שעות הקלפיות משתנות בהתאם למדינה, אך בדרך כלל הן פועלות משעות הבוקר המוקדמות עד הערב, מה שמאפשר לבוחרים מספיק זמן להשתתף. חוקי זיהוי הבוחר משתנים, כאשר מדינות מסוימות דורשות צורות ספציפיות של תעודת זהות כדי למנוע הונאה בעוד שלאחרות יש דרישות רגועות יותר.


עובדי הסקרים הם חיוניים להבטחת פעולות חלקות, סיוע לבוחרים ושמירה על הסדר. משקיפים בבחירות עשויים להיות נוכחים גם כדי לוודא שהנהלים הוגנים ושקופים. לאחר סיום ההצבעה, פתקי ההצבעה נספרים בקפדנות, כאשר התוצאות מדווחות הן ברמת המחוז המקומי והן בסופו של דבר ברמת המדינה והפדרלית.

לאחר ספירת הקולות, מדינות מאשרות את תוצאותיהן בהתאם לחוקים וללוחות הזמנים הספציפיים שלהן. עבור הבחירות לנשיאות, התוצאות המאושרות של כל מדינה מודיעות לספירת הקולות הרשמית של מכללת הבחירות, אשר נערכת על ידי הקונגרס בתחילת ינואר לאחר הבחירות. אם התוצאות יהיו מעורערות, מדינות עשויות לאפשר ספירות חוזרות או ביקורת, במיוחד במקרים של סכום קולות קרוב מאוד או חשד לשגיאות.


לאחר ספירת הקולות האלקטורליים באופן רשמי, טקס ההשבעה הנשיאותי מתרחש ב-20 בינואר, שם מושבע הנשיא החדש או הנבחר מחדש.

נוף הבחירות של 2025 מעוצב על ידי דיונים מתמשכים סביב אבטחת בחירות, גישה לבוחרים ואמון הציבור. חוקי זיהוי הבוחר נותרו נושא שנוי במחלוקת, כאשר תומכים טוענים שהם מונעים הונאה ומתנגדים טוענים שהם יוצרים מחסומים עבור חלק מהבוחרים. גם הצבעות בדואר נבדקו בקפידה, עם כמה דחיפות תקנות מחמירות יותר למניעת חבלה, בעוד שאחרים דוגלים בהרחבת הגישה.

רפורמות אחרות המוצעות כוללות הצבעה בדירוג בחירה כדי לאפשר לבוחרים להביע העדפות בצורה מלאה יותר ורישום בוחרים אוטומטי כדי לייעל את ההשתתפות. פקידי ציבור ממשיכים לדון ברפורמות הללו כדי להבטיח שתהליך הבחירות בארה"ב יישאר הוגן, בטוח ומשקף את אוכלוסייתה המגוונת.

לסיכום, תהליך הבחירות בארה"ב מורכב, וכולל שיטות שונות, אמצעי הגנה ובדיקות כדי להבטיח תוצאות הוגנות ושקופות. בעוד שהיסודות של ההצבעה, מפריימריז ועד הבחירות הכלליות, נשארים עקביים, בכל מחזור בחירות יש התאמות המבוססות על טכנולוגיות מתפתחות, צרכים פוליטיים ושינויים חברתיים. ככל שארה"ב ממשיכה לפתח את הפרקטיקות הדמוקרטיות שלה, הליכי הבחירות יתאימו ככל הנראה לשמירה על היושרה, הנגישות והביטחון של אחת המערכות הדמוקרטיות הוותיקות בעולם.


פוסטים אחרונים

הצג הכול

"קול הנערים" בארה"ב

כמו בישראל, גם באמריקה הנוער לא יכול להצביע, אבל זה לא מונע מהם מלעמוד בשביל מה שהם מאמינים. ראיון קצר עם נער אמריקאי על מה שחשוב להם...

תגובות


bottom of page