top of page
תמונת הסופר/תההנדסאי

שיאים והצלחות ישראליות בתחום הרפואה

במדינת ישראל צמחה והתפתחה פעילות מדע ומחקר מפותחת, אשר הובילה לפיתוחן של תגליות מדעיות ופיתוחים טכנולוגיים שמקורם בישראל, ששינו את פני העולם, והשפיעו בתחומים רבים, כמו למשל, בתחום החקלאות, בתחום הצבאי, בתחום ההייטק, בתחום הרפואה ובמגוון תחום רבים נוספים.


בתחום הרפואה הומצאו פיתוחים רבים, כגון:

  • קופקסון – זוהי תרופה לטיפול בטרשת נפוצה, אשר זוהי מחלה כרונית של מערכת העצבים, הפוגעת בתפקודם התקין של תאי העצב במערכת העצבים המרכזית על ידי פגיעה והפחתה בחומר שומני המבודד את סיבי העצבים ועוזר בעיקר להעברת זרמים חשמליים בין תאי עצב. הפגיעה בהעברת הזרמים מקשה על תפקוד תקין של המוח (שמבוסס על העברת זרמים חשמליים), מה שמשפיע על תפקוד הגוף כולו. תהליך זה גורם לפגיעה באיברים שונים, ולרוב בחוט השדרה, המוח ועצב הראיה. המחלה מתאפיינת בעיקר בראייה מטושטשת, קשיים בהליכה, סחרחורות וניוון שרירים, על מנת לעזור לחולי הטרשת הנפוצה הומצא הקופקסון, אשר זוהי מולקולה דמוית חלבון בעלת השפעה לבלימת מחלות ניווניות. התרופה אושרה לשימוש על ידי מנהל המזון והתרופות בארה"ב ב־1996, ומאז משומשת רבות עבור חולי הטרשת הנפוצה.

  • הגלולה המצלמת – PillCam היא מצלמה המותקנת בתוך גלולה, ומשמשת לצילומי איברים פנימיים, ובכך, גילוי מחלות ומניעתן בזמן. היא פותחה על ידי החברה הישראלית Given imaging שהוקמה ב־1998 למטרה זו. הנבדק בולע את הגלולה והיא מצלמת תוך כדי מעבר במערכת העיכול ומאפשרת לרופאים לגלות נגעים שונים במערכות הפנימיות ובאזורים שאי אפשר לצלם בדרכים אחרות.

  • הקפאת גידולי סרטן – שיעורי סרטן השד הגבוהים בישראל גרמו לפיתוח חדשני בתחום, והתרופה קרובה יותר מתמיד. החברה IceCure פיתחה תהליך שיכול להרוג גידולים מתפשטים בחזה על ידי הקפאה שלהם.

  • הגאגומר – טיפולי הכימותרפיה הומצאו על העיקרון למלא את הגוף ברעל שיהרוג את התא הסרטני, אבל, כתוצאה מכך, גם האדם נפגע, לכן, הגאגומר (Gagomers) הוא המצאה ישראלית שמייעלת את הטיפול הכימותרפי בכך שממקדת אותו רק לתאים הרעים, ומגנה על שאר תאי הגוף. לשיטה הזו יש פוטנציאל לצמצם את תופעות הלוואי הקשות של הטיפול הכימותרפי.

  • הפתרון למשותקים – עדיין אין פתרון לפצועי עמוד שדרה ומשותקים, אבל יש רובוט שיכול לעזור להם ללכת. ב-2014 הפיתוח ReWalk אושר על ידי משרד הבריאות האמריקני, והוא המכשיר הראשון שמשמש כשלד חלופי בשביל משותקים שאינם יכולים לעמוד בצורה עצמאית.

  • שתל מיקרוסקופ – ניוון שרירים היא מחלה קשה אשר בסופו של דבר מונעת מאדם את השימוש בכל השרירים בגוף, אפילו בשרירי העין. כדי לשפר את איכות חייהם של החולים, החברה הישראלית VisionCare פיתחה שתל זעיר של מיקרוסקופ שיעזור לחולים למקד את הראייה שלהם.

לסיום, אנו מבינים כי למרות היותנו מדינה קטנה בגודלה, אנו מצליחים לשנות את פני העולם ולעזור לאנושות! אף הפיתוחים שהומצאו עזרו להציל חיי אנשים רבים ולעזור להם לפתור את בעיותיהם הבריאותיות.

Comments


bottom of page