שבוע הספר העברי מתקיים השנה ב15.6-25.6. מדוע מציינים שבוע זה? כיצד חוגגים אותו? כיצד התחיל? למה הוא חל דווקא ביוני? אילו סוגי ספרים קיימים? ורשימת ספרים הם הכי מומלצים. לי שכטר י'3
שבוע הספר חל מדי שנה באמצע חודש יוני בישראל, ומטרתו לעודד אנשים לקרוא. לכן, ישנם שלל ירידי ספרים ברחבי הארץ, ואף חנויות ספרים שמוזילות את מחירי הספרים בצורה משמעותית. נוסף על כך, מתקיימים אירועים ספרותיים, כמו מפגשים עם סופרים מפורסמים, מפגשי קריאה משותפת, וטקס "פרס ספיר" לסופרים העבריים.
בנובמבר 1924, אברהם שצ'גלוב הציע לקיים את שבוע הספר העברי, והצעתו פורסמה בעיתן "הארץ". לאחר שנתיים, ב-1 באפריל ,1926 נפתחו בפעם הראשונה דוכנים למכירת ספרים מוזלים בשדרות רוטשילד שבתל אביב ביוזמת "המשרד להפצת הספר העברי בארץ ישראל", ויום זה נקרא "יום הספר".
בשנת 1959, במסגרת ועדת העשור להקמת המדינה, הציע המשורר והסופר שלמה טנאי, להפוך את "יום הספר העברי ל-"חג הספר העברי", שעם הזמן הפך ל"שבוע", והופעל על ידי התאחדות בעלי הוצאות הספרים בישראל. באותה תקופה, במסגרת חג זה, קראו לתושבי ישראל להעניק אחד לשני ספר עברי לכבוד יום העצמאות. מאז, שבוע הספר התקיים בכל שנה ושנה, עד לשנת 2020 בה לראשונה מאז שנוסד, בוטל בעקבות מגיפת הקורונה.
בשנים הראשונות לייסודו של שבוע הספר, מלבד התקיימותו בערים המרכזיות ירושלים, תל אביב וחיפה, התקיימו אירועיו במספר ערים ברחבי ישראל, כולל הפריפריה ואילת. בשנת 2017 משרד התרבות הפסיק את מימון אירועי שבוע הספר בפריפריה, כך שכיום, את הירידים המרכזיים ניתן למצוא בתל אביב וירושלים.
ישנו חוק במדינת ישראל, הקובע כי הספרייה הלאומית תקבל שני עותקים מכל ספר אשר מפורסם בישראל. כך, כל שנה מתפרסם דוח המכיל את נתוני ההוצאה לאור בישראל על פי נושאי כתיבה, ז'אנרים ועוד.
הספרות כוללת סוגים רבים של ז'אנרים כגון:
רומן – מכיל סיפורים לא אמיתיים אך כן מציאותיים, ובכתיבתו מרבים להשתמש בעובדות אמיתיות. גם לרומן יש תת סוגים: רומן היסטורי, ריאליסטי, בלשי, אוטוביוגרפי, מותחן ועוד.
מדע בדיוני – על אף ששמו הוא "מדע", הסיפורים בז'אנר זה מתמקדים יותר בבדיוני ובפנטזיה. ישנה סוגה של מדע בדיוני 'רך' המתייחס בעיקר לעתיד האנושות, סוגה של מדע בדיוני' קשה' שמתייחס לפיתוחים טכנולוגיים עתידניים ולאפוקליפסה, קץ האנושות המגיעה כתוצאה מתקיפתה על ידי חייזרים/זומבים/פצצות גרעיניות וכו', ופנטזיה העוסקת במציאות על טבעיים וכוחות על טבעיים.
קומיקס – מסופר על ידי מדיה גרפית, כלומר איורים שמשתנים בהתאם לעלילה.
פרוזה – יותר סגנון כתיבה מאשר ז'אנר. כאשר הסיפור מנוסח בצורת דיבור רגיל ויומיומי.
הספרים המומלצים ביותר על ידי מיה סלע ויובל אביבי, כתבות "Mako", הם:
2666, רוברט בולניו
חייו הקצרים והמופלאים של אוסקרו וואו, ג'ונוט דיאז
אוסטרליץ, וינפריד גיאורג זבאלד
ראיונות קצרים עם גברים נתעבים, דיוויד פוסטר וואלאס
המתנקש העיוור, מרגרט אטווד
לימונוב, עמנואל קארר
פרוייקט לזרוס, אלכסנדר המון
גוד נייט ג'רזי, יאנוש גלובצקי
הקנוניה נגד אמריקה, פיליפ רות
Comments