למי שלא מכיר Waze הוא ישומון ניווט GPS חינמי ושיתופי לטלפונים ניידים חכמים, שפותח על ידי חברת ההזנק הישראלית "Waze Mobile" ונמכר לגוגל ביוני 2013. -גלי אברהמי
מקור השם נובע מעיוות כתיב של המילה האנגלית ways, כלומר "דרכים"), אך תחילה, בשנת 2006, נקרא המיזם בשם "FreeMap Israel".
רקע טכנולוגי:
השימוש ב-Waze הוא בעזרת חיבור מקוון לאינטרנט, שבעזרתו המפות והמידע נטענים.
הניווט בעזרת Waze משרת שתי מטרות עיקריות:
הגעה ליעד שהמשתמש יודע את כתובתו, אך אינו מכיר את הדרך אליו.
הגעה ליעד שהמשתמש מכיר את הדרך אליו, תוך בחירת חלופת הדרך המהירה ביותר להגעה ליעד זה, בהתחשב בעומסי התנועה בחלופות השונות.
התוכנה פועלת בצורה שיתופית והיא מתעדכנת על ידי קהילת המשתמשים (חוכמת ההמונים). המידע המתקבל מכל משתמש, מועבר לשאר המשתמשים בתוכנה כדי לעדכן כבישים/דרכים, מקומות ומספרי בתים. כמו כן כדי להתריע על עומסי תנועה, ניידות משטרה, חסימות ומכשולים בכביש. נוסף על כך, נשלח מכל משתמש מידע הכולל את מהירותו ומיקומו, ומשמש את היישומון לניווט יעיל (כך, למשל, התוכנה יכולה לזהות גודשי תנועה באופן אוטומטי).
המפות הקיימות כיום בתוכנה מכסות מעל ל-100 מדינות כשהבולטות שבהן הן: ארצות הברית, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, הולנד, בלגיה, ישראל, צ'כיה, אקוודור (חלקי), ארגנטינה, פנמה והאי היווני רודוס.
התוכנה מאפשרת לראות את מיקום כל המשתמשים בתוכנה על המפה, ולתקשר עמם, על ידי "פינג" (שליחת בקשה לשיחה).
רקע על הפיתוח:
בשנת 2006 הוקם על ידי אהוד שבתאי מיזם קהילתי בשם "FreeMap Israel – פרויקט המיפוי החופשי של ישראל". מטרת המיזם הייתה "לייצר בעזרת קהילת המשתמשים בסיס נתונים דיגיטלי חופשי של מפת ארץ ישראל, ולהבטיח שימוש חופשי בתכנים, עדכונם והפצתם לשימוש לא מסחרי, באופן נוח ככל שניתן".
כעבור כשנתיים, בשנת 2008, פורסמה הודעה באתר המיזם: "יש לנו שם וכתובת חדשים ומעתה אנו נקראים Waze". במקביל, נוסדה חברת LinQmap בישראל על ידי אורי לוין, מהנדס תוכנה, אהוד שבתאי ואמיר שנער. בשנת 2009, שם החברה שונה ל"ווייז מובייל בע"מ" ולמנכ"ל החברה מונה נועם ברדין.
על בחירת השם Waze סיפר אורי לוין: "במקרה של וייז כמובן שרצינו לרשום אותה עם הכתיב הנכון — Ways, אבל מי שהחזיק בדומיין הזה רצה חצי מיליון דולר, סכום שאז לא היה לנו. עבור Waze רצו רק 12 אלף דולר".
בדצמבר 2011 העסיקה החברה 80 עובדים – 70 ברעננה, ישראל ו-10 בפאלו אלטו, קליפורניה. ב-2010, בסבב השני, החברה גייסה 25 מיליון דולר. ב-2011, החברה תכננה להפיק רווחים באמצעות פרסום מבוסס מיקום ולהתרחב לאסיה; בעקבות כך, גייסה כ-30 מיליון דולר למימון.
ביוני 2013 השתמשו בתוכנה כ-51 מיליון נהגים.
ב-11 ביוני 2013 הודיעה חברת גוגל כי רכשה את Wazeתמורת סכום של 966 מיליון דולר.
ב-2015 השיקה החברה אפליקציית שירות נסיעות משותפות בשם RideWith (לאחר מכן שונה השם ל-Waze Carpool). נכון לתחילת 2019 אפליקציית הקארפול זמינה בישראל, מקסיקו, ארצות הברית וברזיל.
בפברואר 2017 הודיעה החברה על שילוב Waze כמערכת הניווט המובנית של יצרני רכב אחדים במסגרת קונסורציום Smart Device Link.
מ־2018, ניתן להשתמש בWaze גם בCarPlay של Apple, לאחר שעד אז ניתן היה להשתמש רק בשירות המפות של החברה וביישומוני ניווט אחרים.
עוד באותה שנה השיקו Waze תוצאה של שיתוף פעולה ביניהם וחברות הסטרימינג למוזיקה כגון Spotify וApple Music על מנת לתפעל את יישומוני המוזיקה השונים היישר מתוך Waze.
לקראת סוף שנת 2020 הודיע נועם ברדין על התפטרותו, וזו נכנסה לתוקף בפברואר 2021. במאי אותה שנה מונתה נהא פאריק (Neha Parikh) למנכ"לית Waze.
בפברואר 2013 זכה היישומון בתחרות Mobile World Congress בתואר "היישום הטוב ביותר".
בשנת 2015 ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים פרסמה את רשימת מדליקי המשואות ביום העצמאות. כל המדליקים נבחרו בסימן "ישראלים פורצי דרך". בין מדליקי המשואות – אחד ממייסדי "וייז", אהוד שבתאי.
בשנת 2018 זכה היישומון במקום השני בתחרות ההמצאות והטכנולוגיות הבולטות מאז הקמת המדינה שנערכה לרגל יום העצמאות ה-70 שנה למדינת ישראל על ידי משרד הכלכלה והתעשייה ו-ynet.
למעשה, אפליקציה זו שמשומשת כיום ברחבי העולם הביאה ומביאה למדינת ישראל גאווה רבה, וניתן לקחת מסיפור זה השראה רבה על אנשים שהשקיעו להגיעו ליעדם.
Comments