top of page
נדב כהן

עוברים אנושיים מלאכותיים, הייתכן?

מדענים וחוקרים ממכון ויצמן השיגו הישג עכשוי מרשים בעולם המדע, הם פיתחו מבנה סינתטי של עובר אנושי באמצעות תאי גזע ללא שימוש בביציות, זרע או רחם. והנה מה הם גילו


עובר הוא הצאצא של יצור חי, שנוצר כתוצאה מהפריה. ברגע יציאתו מהביצה/רחם הוא יצור חי. עובר סינתטי הוא עובר שלא נוצר מהפריה, אלא מתאי גזע. (תאים בעלי יכולת להתמיין לתאים אחרים; תאי עור, תאי דם, תאי עצם, תאי שריר וכו').

פיתוח עוברים סינתטיים יכול לעזור בהבנה בתהליך בו נוצרים האיברים. מטרת המחקר היא לא כמו שנראה לנו, להכניס עובר אל תוך רחם, אלא לראות איך תאי גזע יכולים לגדול למודל של עובר, שיש לו שליה (חילוף חומרים של העובר) ושק חלבון מסביב. העוברים הסינתטיים יעזרו להבנה עמוקה יותר באי-פוריות, ובעיות גנטיות, וגם הסיבות הביולוגיות של הפלות טבעיות חוזרות.



בתמונה:

תמונת מיקרוסקופ של המודל העוברי בשלב התפתחותי המקביל ליום 14.

בירוק – מולקולות ההורמון המשמש בבדיקות הריון

בורוד - התאים שמכסים את התא, שהתאים שיהפכו לשליה (מאפשר חילוף חומרים בין האם לעובר).


לאן החוקרים הגיעו?


החוקרים הצליחו לגדל מחוץ לרחם עובר מלאכותי עד לשלב שבו נמצא עובר אנושי ביום ה14. נוצרו כל המערכות שיש לעוברים אנושים אצל העוברים הסינטתיים, כגון: מקור תזונה, ויצירת תאי דם אדומים (שק החלמון) ורקמות נוספות. (רקמה היא מצבר תאים שמיועדים לעשות פעולה אחת או יותר). החוקרים אומרים שאם יצליחו ליצור מודל עובר אנושי, בן 40-50 ימים, העוברים יהיו מקור לרקמות תאים, שניתן יהיה להשתמש בהן להשתלות בבני אדם. אם כך, השתלות יהיו פשוטות בהרבה, ללא צורך בתורם, וללא התנגדות של הגוף לאחר ההשתלה!



בקרב פיתוח זה, עולה נושא האתיקה:

האם זה אתי/מוסרי?

מצד אחד, היתרונות בפיתוח ומחקר של עוברים סינתטיים יכולים לשנות את הרפואה ויגרמו להצלת חיים של מיליוני אנשים. עוברים סינתטיים יכולים להוביל לפיתוח טיפולים חדשים למחלות גנטיות ומומים מולדים, כמו גם להבנה טובה יותר של תהליך ההזדקנות. אנשים עם בעיות פוריות יוכלו להרות באמצעות עוברים מלאכותיים, גם אין טיפולי פוריות אחרים שמתאימים. זוגות יכולים להרות גם אם יש להם בעיה בפוריות! בעזרת עוברים סינתטיים נוכל לתקן בעיות גנטיות עוד לפני שהעובר נוצר. זה יכול להוביל להפחתת התחלואה והמוות ממחלות גנטיות, וגם לשיפור איכות החיים של אנשים עם מחלות גנטיות. עוברים מלאכותיים יכולים לשמש כדי ליצור עוברים מותאמים אישית לצרכים הספציפיים של ההורים, כגון צבע עור, צבע עיניים או מין. כך גדלה הבחירה עבור ההורים לגבי המראה החיצוני של ילדיהם.


בתמונה:

תחת מיקרוסקופ, מודל של עובר מלאכותי המקביל לעובר אדם ביום ה14. בצהוב - שק החלמון

בכחול - החלק שבו יתפתח העובר ושק שפיר מעליו. (מכיל את העובר עד זמן קצר לפני הלידה)

בורוד - התאים שמכסים את התא, שהתאים שיהפכו לשליה (מאפשר חילוף חומרים בין האם לעובר).





מצד שני

יש אנשים שחוששים שהשימוש בעוברים מלאכותיים יוביל ליצירת חיים מלאכותיים, שאין להם את אותן זכויות כמו לבני אדם. האם דבר זה ישפיע על זכויות העוברים סינתטיים? האם בעקבות השימוש בעוברים מלאכותיים יהיו שינויים משמעותיים בחברה, כמו ירידה בילודה?

שימוש בעוברים סינתטיים עשוי לשמש למטרות צבאיות, כגון יצירת חיילים חזקים יותר או חסינים למחלות, מה שיכול להגדיל בצורה משמעותית את כוחו של צבא, ובכך לאיים על אנשים/מדינות אחרות.

השימוש בעוברים מלאכותיים עשוי לשמש למטרות מסחריות, כגון יצירת ילדים על פי הזמנה. זה עלול להוביל להפרת זכויות הילדים ולחוסר שוויון. במקרה כזה, אדם עשיר יוכל לשעבד אנשים (עוברים מפותחים) כך שישיגו לו עוד כסף.


לדעתי, פריצת הדרך היא טובה וחשובה מאוד לעולם המדע, אך צריך להשתמש בה נכון. אני חושב שרק למקומות מוסמכים צריכה להיות הזכות להשתמש וליצור עוברים סינתטיים, במידה שהן משתמשות בהם לפי חוקים ורגולציות אשר אוכפים ומגבילים את השימוש בטכנולוגיה החדשה.


לסיכום

לאחרונה, צוות חוקרים ממכון ויצמן פיתח מודל סינתטי של עובר אדם, באמצעות תאי גזע. בזכות המחקר תנתן לנו הבנה עמוקה על תהליך הפוריות וההריון.

בהיווצרות עוברי אדם מלאכותיים, עולה המוסריות שבפיתוח עובר אנושי מלאכותי. דיון עם מדענים, אתיקאים (פסיכולוגים העוסקים באתיקה), שופטים, וגופים ציבוריים יעזור להבין את ההשלכות ואת היתרונות שהמחקר להניב.

בהמון דרכים, עוברים אנושיים מלאכותיים ישנו את העולם.


コメント


bottom of page