חודש האישה חל ברחבי העולם במרץ וניתן לסכם את ההישגים המכובדים אליהם מגיעות נשים סביב העולם בתחומים השונים. בעבר, אפליית נשים הייתה חלק אינטגרלי מחיי היום יום של הנשים בארץ ובעולם, הן נחשבו למין הנחות, זו שאחראית על ביצוע מטלות הבית וגידול הילדים בעוד שהגבר היה מפתחת את החשיבה שלו ויוצא לעבוד. בחלוף השנים, אפליית הנשים מתחילה להעלם וכיום אפשר לראות מנכ"ליות, מנהלות, בוסיות ונשים רבות שעומדו בראש החברה. כחלק מסיכום השנה נבחרו על ידי חברת "פורבס" בשיתוף עם חברות נוספות 50 נשים שהשפיעו באופן יוצא דופן על החברה או הטכנולוגיה בשנה שחלפה. בכתבה זו אציג כמה מנשים אלו. - אורי ימין.
במקום הראשון ברשימה נמצאת אסתר חיות- נשיאת בית המשפט העליון, מוצאת את עצמה מלוהקת לאחד התפקידים בחשובים בהיסטוריה של מדינת ישראל. אסתר חיות בעלת תואר במשפטים (החל משנת 1978) ומנהלת חיי משפחה עשירים במקביל לפעילותה ותרומתה המשפטית במדינה.
במקום השני ברשימה נמצאת עופרה שטראוס- יו"רית קבוצת "שטראוס". עופרה שטראוס נחשבת לאישה החזקה בתעשיית המזון ואחת מהנשים המשפיעות ביותר בתעשייה הישראלית בכלל. כבתו של מיכאל שטראוס היא החלה את דרכה בחברה המשפחתית בשנת 1989 ומילאה שורה של תפקידים עד שהפכה ליו"ר הקבוצה בשנת 2001.
במקום השלישי נמצאת רקפת רוסק- עמינח, מנכ"לית בנק לאומי בשבע השנים האחרונות שהובילה את הבנק להישגים מכובדים מאוד. אחד מהישגיה הגדולים הוא הקמתו לפני כשנתיים של Pepper, הבנק הדיגיטלי הראשון בישראל, שחולל מהפכה בנקאית-דיגיטלית, זאת כחלק מתפיסה כוללת לשינוי עמוק בעולם הבנקאות, תוך אימוץ הטכנולוגיות החדשות. אך כעת, נראה שפרק זה בקריירה שלה תם. לאחרונה הודיעה על כוונתה לפרוש מהתפקיד (בדומה לעמיתיה בבנק הפועלים ובבנק דיסקונט) והיא צפויה לעזוב את הבנק בחודשים הקרובים.
במקום הרביעי נמצאת ד"ר חדוה בר, המפקחת על הבנקים. בר עומדת בראש הגוף המפקח מאז 2015 ומהנתונים בבנקים ניתן לראות שהיא עושה עבודה מעולה. דו"ח הפיקוח לשנת 2018 מציג הישגים נאים ובכללם שיפור יציבות המערכת, צמצום חשיפה לסיכונים פיננסיים גדולים ושינויים משמעותיים במודל העסקי-תפעולי בדגש על טכנולוגיה לצורך התאמתו ל"בנקאות המחר".
ואם בתחום בפיננסי אנו דנים, איך אפשר שלא להזכיר את דנה עזריאלי, יו"רית קבוצת עזריאלי הממוקמת במקום השביעי ברשימה. קבוצת עזריאלי מחזיקה מעל 30 קניונים, בנייני משרדים ומתחמי דיור מוגן. יחד עם שתי אחיותיה, מחזיקה דנה עזריאלי בהון של קרוב ל-19 מיליארד שקל והיא האישה השנייה בעושרה בישראל.
בתחום הרפואה, אחת הנשים המשפיעות ביותר בשנה החולפת היתה פרופסור עירית אביבי, מנהלת המערך ההמטולוגי בבית החוליב איכילוב בתל אביב. המערך ההמטולוגי באיכילוב, המטפל במאות חולים מדי יום ומנהל עשרות מחקרים קליניים, הוא אחד משני מרכזים בארץ (יחד עם שיבא תל השומר), שבו מוענקים טיפולים מתקדמים לסרטן הדם המבוססים על הטכנולוגיה פורצת הדרך CAR-T cells, העושה שימוש בתאים מהונדסים של מערכת החיסון של החולה.
הראשונה ברשימה מתחום החינוך ממוקמת במקום ה-13 והיא ד"ר עליזה בלוך, אשת חינוך וראשת העיר בית שמש. לאחר ששימשה כמחנכת וסגנית מנהלת בבית ספר בירושלים, סייעה בלוך להקים את החטיבה העליונה בתיכון ברנקו וייס בבית שמש, היתה מנהלת בית הספר במשך 14 שנה ואחר כך שימשה כמנהלת רשת ברנקו וייס, המונה 29 בתי ספר תיכוניים ברחבי הארץ. על תקופה זו כתבה ספר שבו מתוארת משנתה החברתית-חינוכית. על פעילויותיה זכתה ב-2014 בתואר "אשת השנה" של ארגון הנשים הדתיות, אמונה. היא גם זכתה בפרס רוטשילד לחינוך ובפרס מוסקוביץ' לציונות. "על ההנהגה ועל העם להשקיע אנרגיות בדברים המצעידים את החברה קדימה ולא על אלה המעכבים את כולנו", מסכמת בלוך.
האחרונה עליה אכתוב זו אילנה דיין, הממוקמת במקום ה14 ברשימה והיא עיתונאית ומגישה. אחת העיתונאיות הוותיקות והמוערכות ביותר בישראל מגישה את "עובדה" כבר מעל רבע מאה ומכתיבה את סדר היום הציבורי בישראל עם תחקירים וחשיפות שטלטלו לא פעם את המדינה. אילנה דיין, שמגישה גם את התוכנית "נכון להבוקר" בגל"צ בימי חמישי, היא זוכת פרס סוקולוב.
לסיכום, בשנים האחרונות ניתן להצביע על מגמה ברורה וחד משמעית של ירידה באפליה נגד נשים שמביאה לעלייה במספר התפקידים מכובדים בחברה של ראשת עיר, מנכ"לית, יו"רית, מנהלת, סגנית...שממלאות אותן נשים בחברה.
Comments