top of page
גלי אברהמי

סוף שנה לועזית- סילבסטר

סוף השנה הלועזית יגיע ב31 לדצמבר. ישנם כאלה שחוגגים את יום זה ומכנים אותו "הסילבסטר". אז מאיפה בעצם הביטוי הזה מגיע? האם זהו חג יהודי? ואיפה החגיגות הכי שוות לסוף השנה האזרחית מתקיימות? -גלי אברהמי


למעשה לסוף השנה האזרחית במדינות רבות נהוג ומקובל השם סילבסטר, בעיקר במרכז אירופה: אוסטריה, איטליה, גרמניה ועוד... בישראל נעשה שימוש בשם זה אפילו עוד בימי המנדט הבריטי.

בארצות רבות אחרות קרוי חג זה בשם "ערב השנה החדשה" או "ליל השנה החדשה". בנוסף קיימים שמות מסורתיים עתיקים במספר מדינות, למשל Nochevieja בספרד ו-Hogmanay בסקוטלנד.

מקור השם סילבסטר הוא באפיפיור סילבסטר הראשון, שזכה למעמד קדוש בכנסייה הקתולית והיום ה-31 בדצמבר הוקדש לו, כפי שכל יום בשנה מוקדש לקדוש כלשהו. עם זאת, עיקר החשיבות היא ב-1 בינואר, היום הראשון לשנה החדשה לפי ספירת הנוצרים, שמוקדש בנצרות הקתולית למרים הבתולה וכל המאמינים מחויבים להשתתף בו במיסה. מאחר שאת מיסות החגים ניתן לקיים גם בערב שלפני החג, נהגו בקהילות נוצריות רבות לקיים את המיסה בערב 31 בדצמבר, כשבחלקן היא נמשכת עד לאחר חצות, וכוללת תפילות הודיה על השנה היוצאת ובקשות לשנה החדשה. תפילות בליל הסילבסטר נהוגות בכנסייה הנוצרית הקתולית, הפרוטסטנטית, ועוד...

בישראל נחגג הסילבסטר בקרב חלק מהציבור החילוני עוד לפני קום המדינה, והפופולריות של חגיגות אלו בציבור הישראלי גברה עם השנים. כמו בכל העולם, גם בישראל החגיגות לא נושאות אופי דתי אלא אופי של מסיבה. החג מצוין ונחגג במסיבות פרטיות, במועדוני לילה ובאולמות אירועים. העולים ממדינות ברית המועצות לשעבר נוהגים לחגוג בקרב המשפחה והחברים את הנובי גוד, גרסת החג לפי המסורת הסובייטית החילונית. בישראל מצוין התאריך בהיקף מצומצם יותר מרוב המדינות המערביות.


בהודעה על-פי פקודת סדרי השלטון והמשפט נכלל בחגי הנוצרים תושבי ישראל חג בשם "ראש השנה", שהוא 1 בינואר, ולא מוזכר השם "סילבסטר". יום זה נחשב ליום חג לעובדים נוצרים שזכאים בו ליום חופש ולתשלום דמי חגים, ובערב החג זכאים ליום עבודה מקוצר. ברשימת ימי הבחירה עבור עובדים שאינם נוצרים, חוק חופשה שנתית כולל את ערב ראשית השנה ואת ראש השנה האזרחית ברשימת ימי הבחירה.


ישנם יהודים הרואים בחגיגת ליל השנה האזרחית החדשה סממן של התבוללות לאומית ודתית, בעיקר משום שמדובר בחג לא יהודי. כמו כן, מגני חגיגת הסילבסטר מזכירים את המכות שהעניקו גויים שיכורים ליהודים בלילה זה ונהגו גם לגנות את ההוללות שבמסיבות אלו.


כפי שכתוב, חגיגות הסילבסטר למעשה נחגגות בכל העולם בכל מיני וורסיות. הנה הן שלוש חגיגות הסילבסטר הכי מיוחדות:

חגיגה מתחת ללווייתן:

הלווייתנית הכחולה ששמה "הופ", היא דמות מוכרת לחובבי מוזיאונים. היא נסחפה לחופי אירלנד ב-,1891 ולאחר מותה, השלד שלה נמכר למוזיאון ההיסטוריה של המדע בלונדון בעבור 250 פאונד בלבד. השלד, באורך 25 מטרים ומשקל של 4.5 טון הועבר ב-2017 לחלל קבלת הפנים במוזיאון. בסוף 2018 נערכה שם מסיבת סילבסטר ענקית ממש מתחת לשלד הלווייתנית. מלבד די ג׳יי ומשחק של בינגו מוזיקלי, האורחים נהנו מאורות כחולים שהאירו את השלד והפכו את החלל לאחד מאתרי המסיבות המיוחדים.

שיא גינס של זיקוקים:

חגיגות הסילבסטר בדובאי הן בדרך כלל מיוחדות ומרשימות ביותר המכילות בעיקר מיצגי זיקוקים מהגדולים והמרשימים ביותר בעולם.

כל סילבסטר בדובאי הוא למעשה חגיגה מרהיבה, אבל בשנת 2018 האירוע התעלה על השנים שקדמו לו. למה? כי באותה השנה מופע הזיקוקים היה שאפתני כל כך, שהוא שבר את שיא גינס למופע הזיקוקים הגדול ביותר בעולם – שיא שכבר נשבר בעבר בדובאי בסילבסטר של 2014.

טקס רוחני ביפן:

חגיגת סילבסטר מיוחדת לא חייבת להיות אירוע גרנדיוזי, ולא מפתיע לגלות שאת אחת מחוויות ערב השנה האזרחית החדשה הייחודיות ביותר תמצאו ביפן.

הר טקאו שנמצא בפרברי טוקיו הוא אתר תיירותי בכל עונות השנה, אבל בערב השנה האזרחית החדשה הוא הופך לאתר אליו באים מי שמעוניינים – ״לקבל את האור החדש״ שמביאה איתה השנה. בטקס שנקרא Geikosai, שהוא למעשה צפייה בזריחה. אפשר לעשות זאת מכל מקום ביפן, אבל בהר טקאו מתקיים בכל שנה טקס מאורגן שמובל על ידי מנהיג רוחני מקומי, מתחיל בחצות ומסתיים בשבע בבוקר, והוא בהחלט נשמע כמו חוויה של פעם בחיים.



השנה נוכל לחגוג את חג הסילבסטר כפי שאנחנו אוהבים ורגילים בניגוד לשנה שעברה שבזמן הסילבסטר היה סגר שמנע מסיבות וחגיגות גדולות מחשש להדבקה גדולה בקרב הציבור.


ישנם כאלה שאוהבים לחגוג את השנה האזרחית החדשה בארץ בביתם או בבית של חברים, במסעדה יוקרתית או בפיקניק מול הים, בסרט או באולינג או סתם מול הטלוויזיה בספה. ישנם אנשים שאוהבים לטוס ולבלות בחו"ל ולחגוג שם את הסילבסטר. הנה כמה מהמקומות המרשימים והחווייתיים לחגוג בהם את הסילבסטר מסביב לעולם:


הונג קונג, סין- שם תוכלו למצוא מופע פירוטכני ומוזיקלי מרהיב המדליק את שמי הונג קונג כבר בחצות. המופע מתקיים בנמל ויקטוריה, וכולל גם לייזר ונורות לד. למי שמעדיף להתחמק מההמון, מומלץ לצפות במופע מעל אחד הגגות של גורדי השחקים בעיר.



ניו יורק, ארה"ב: הטיימס סקוור מושך אליו בכל סילבסטר כמויות גדולות של מבקרים, שמגיעים לחזות בספירה לאחור, בהופעות וכמובן גם בזיקוקים. עם זאת, אפשר לחגוג את השנה האזרחית החדשה גם בברוקלין – בפרוספקט פארק מתקיימות גם כן הופעות ונורים זיקוקים או בוויליאמסבורג, שם מתקיימות מסיבות רבות.

אדינברו, סקוטלנד: האירועים בבירת סקוטלנד נמשכים שלושה ימים, החל מה-30 בדצמבר אז הם נפתחים עם מצעד לפידים בסגנון ויקינגי. בערב הסילבסטר עצמו מתוכננת הופעה של פרנץ פרדיננד ואחריה מופע זיקוקים מעל טירת אדינברו. בסמוך לשם תצא לדרך מסיבת רחוב. החגיגות נמשכות גם ב-1 בינואר עם מסיבות והופעות.

ברצלונה, ספרד: באופן רגיל ברצלונה נחשבת לעירם של אנשי הלילה, כך שבסילבסטר המסיבות תופסות תאוצה רק אחרי 1 בלילה, אז מתאספים בפלאסה ד'אספניה, כדי לצפות במופע פירוטכני מעל מונז'ואיק. במקביל, בחצר הפתוחה של מוזיאון פואבלו אספניול מתקיימת מסיבת ריקודים עד 6 לפנות בוקר.

ברלין, גרמניה: האווירה הקלילה המאפיינת את ברלין באה לידי ביטוי במסיבה הזו, המתקיימת בין שער ברנדנבורג ועמוד הניצחון. זו נחשבת לאחת החגיגות הגדולות ביותר באירופה המתקיימות בחוץ ומשתתפים בה בסביבות מיליון אנשים. הכניסה חינם והמסיבה נמשכת עד 3 לפנות בוקר. היא כוללת הופעות מוזיקה ולייזר, דוכני מזון וכמובן גם זיקוקים.


קופנגן, תאילנד: בחופים של איי תאילנד מתקיימות מסיבות לאורך כל השנה, אך הפרועות ביותר נערכות בסילבסטר בקופנגן – האי שידוע במסיבות ה"פול מון" (ירח מלא) שלו. המסיבות מתמקדות בעיקר בסנרייז ביץ' והאד רין. הן מתחילות עם רדת החשיכה וממשיכות הרבה אחרי הזריחה.



גואה, הודו: מסיבות החוף בגואה ידועות בכל העולם, והן מגיעות לשיאן בסילבסטר, כולל זיקוקים וחגיגות לאורך כל החוף של המדינה השמחה הזו בהודו. המסיבות הגדולות והרועשות ביותר לרוב מתרכזות באזור אנג'ונה, וכוללות הופעות של מיטב הדיג'אים בעולם המנגנים לפני הקהל הרב.

ריו דה ז'נרו, ברזיל: הסילבסטר יוצא פחות או יותר באמצע הקיץ בריו, ולכן רבים מהחוגגים זונחים את המועדונים המיוזעים לטובת החופים. בסביבות 2 מיליון אנשים נוהרים לחוף קופקבנה המפורסם למסיבת ריקודי סמבה, שתיית שמפניה וזיקוקים. כדי לתפוס מקום טוב מומלץ להגיע כבר בסביבות עשר בלילה. לרוב נהוג ללבוש לבן בחגיגות הסילבסטר בריו, מכיוון שזה אמור להביא מזל לשנה החדשה.


אז למי שחוגג וגם למי שלא, צוות העיתון מאחלים שנה טובה!! ניפגש בכתבה בשנה הבאה😊







Comments


bottom of page