הנס המפורסם של חנוכה - האם הוא מבוסס על עובדות היסטוריות? או אולי הוא סתם עוד סיפור בשביל להפוך את החג ליותר מיוחד? מסתבר שאפילו רבנים רבים מטילים ספק בנס זה וסבורים שמדובר במשל של חז״ל. - תמרה בייליס יב2
אחד מהסמלים המפורסמים של חג החנוכה הוא ללא ספק נס פך השמן, הנס בו פך קטן אחד של שמן הספיק לשמונה ימים שלמים. נס זה מהווה חלק גדול וקריטי בחשיבות החג ואנו מציינים אותו מדי שנה על ידי הדלקת חנוכייה המסמלת את שמונת הימים בהם השמן החזיק. ולמרות זאת מסתבר שהנס המפורסם הוא דבר ששנוי במחלוקת גם אצל אנשי דת וגם אצל היסטוריונים רבים הסבורים כי מדובר בסוג של מיתוס, משל ליתר דיוק, שמטרתו ללמד אותנו על חשיבות שימור הדת בגולה. ועדיין אנחנו ממשיכים לחגוג את הנס הזה שנה אחר שנה. אז למה בעצם אנחנו לחגוג את הנס? ומי אחראי לכתיבת המיתוס?
רוב האנשים שחקרו את הנושא הגיעו למסקנה כי חז״ל הם אלה שאחראים להכנסת הנס לתודעה שלנו. הסיבה העיקרית לקביעה זו היא המקורות הקדושים וחוסר הביסוס ההיסטורי. כאשר אנו מסתכלים על המקורות הקדושים מהם היהודים מביאים את רוב המנהגים והחגים אין שום אזכור בנוגע לנס פך השמן פרט למקור אחד, מסכת שבת בתלמוד הבבלי, וגם מקור זה נסתר על ידי מקורות אחרים ולכן מקשה להתבסס עליו. אולם אם הולכים כמה מאות שנים קדימה ומסתכלים על מקורות חז״ל כן רואים אזכור של הנס. באזכור של חז״ל מצויין נס פך השמן אך באופן מפתיע הוא לא מדבר על אף אחד מהסמלים האחרים של חנוכה כמו מרד החשמונאים או גבורת הלוחמים וניצחונם. הסיבה להעדר החלקים האלה בסיפור של חז״ל אינה מוסברת לגמרי אבל יש הטוענים כי זה היה מאמץ להעלים את המרד מההיסטוריה של העם היהודי על מנת לפייס את האימפריה הרומית. ולכן חז״ל לקחו על עצמם להנציח את הנס הזה בדרך אחרת ולאפשר לעם היהודי לחגוג את המס ללא חששות. דרכם הייתה להמציא משל בו יש את נס פך השמן כפי שאנו מכירים אותו כיום, במשל השמן מסמל את היהודים שגוברים פעם אחר פעם על אויביהם בעזרת אמונה ושימור התורה.
למרות ההסבר על למה נס פך השמן הוא לא יותר ממשל יש כאלה שעדיין מאמינים בנס.
בהסבר זה טוענים שהנס התקיים אך בגלל שהוא התקיים רק בתוך בית המקדש, שם רק כוהנים היו מורשים להיכנס, לא שמו דגש רב הנס אלא הדגישו את המרד שהתרחש באותו הזמן ואת ניצחון המרד.
בכל מקרה הנס הזה הוא דבר שחקוק לנו כחלק מהמסורת היהודית ורבים מאיתנו חושבים על הנס כאירוע היסטורי לכל דבר, איך יכול להיות דבר כזה קורה כאשר העובדות מראות אחרת?
אחת הסיבות לכך היא ערבוב העובדות ההיסטוריות כמו מרד החשמונאים עם סיפורים שסופרו לנו במסגרת החג המבוססים על רקע יותר דתי, ערבוב זה קורה גם אצל החילונים וגם אצל הדתיים. למשל ניתן לראות את זה אצל ספרי ההיסטוריה בהם משתמשים בבתי הספר. במערכת החינוך הממלכתית מתמקדים לרוב רק במרד החשמונאים ואת נס פך השמן מציינים כמנהג ולא עובדה היסטורית. ובספרי ההיסטוריה בחינוך הממלכתי - דתי מבצעים הפרדה בין סיפור מרד החשמונאים וגבורתם לבין נס פך השמן ממש כמו שיש במקורות, ועדיין בחברה הדתית ממשיכים להתייחס לנס כעובדה היסטורית לכל דבר.
סיבה נוספת היא הערך המוסף שמכילה ההיסטוריה בתוכה כמו ערכים חברתיים או מניעים פוליטיים שמאפשרים לנו ללמוד מההיסטוריה בשביל העתיד, אז כאשר חז״ל התחילו לפרשן את התורה ולגבש את ההיסטוריה של העם היהודי הם הוסיפו את המשל בשביל להכניס להיסטוריה של העם היהודי עוד ועוד אלמנטים שיעזרו לחזק את האמונה בדת. ישנם אנשים כמו אנשי דת ורוח המאמינים כי ההיסטוריה, במיוחד היסטוריה שהולכת מיליוני שנים אחורה, לא יכולה להיות חד משמעית ולכן אנחנו יכולים לבנות את ההיסטוריה שלנו על בסיס ערכים שאנו רוצים להעביר לדורות העתיד. אלקנה שרלו שמרצה בנושא נס פך השמן טוען באחד המאמרים שלו ״שאיננו ניצבים כאן כאבירי האמת הארכאולוגית שעניינם שחזור ההיסטוריה, אלא כלומדים המתחקים אחר הסיפור המסופר מזה 2,000 שנה ומתעניינים בעיקר בנוגע להשלכותיו על עיצוב תודעה, ערכים והתנהגות של דורות.״ כלומר, למרות החשיבות של ההיסטוריה בשורה התחתונה היא נועדה כדי שנלמד וננצל את המידע אנחנו מקבלים ממנה לעתיד.
לסיכום, כנראה שנס פך השמן, לפחות כמו שאנחנו מכירים, אותו לא באמת התרחש, אבל זוהי לא סיבה לא לחגוג את החג. בסופו של דבר חגים ומנהגים המבוססים על דת לא נועדו בשביל לציין אירועים היסטוריים אלא לציון של אירועים רוחניים ומשמעותיים, שבסופו של דבר הובילו לגיבוש העם היהודי. מנהגים לא חייבים להיות מדויקים או נכונים אלא בעלי חשיבות ומשמעות לעם. ולכן זוהי לא סיבה להפסיק להתייחס לנס לגמרי, אלא להסתכל עליו כסוג של משל שמוסיף משמעות לניצחון החשמונאים ונותן עומק נוסף לחג.
Comments