ממשלת ישראל השלושים ושש היא הממשלה המכהנת בראשות נפתלי בנט ויאיר לפיד. הממשלה קיבלה את אמונה של הכנסת והושבעה בד' בתמוז ה'תשפ"א, 13 ביוני 2021. והיא צפויה לכהן עד 2025, מה השנה הממשלה החדשה תעשה בתחום החינוך, הביטחון, התברואה והקורונה? – רומי יופה יא3
חינוך:
כפי שזה נראה לבינתיים, הממשלה החדשה גיבשה פיילוט לימודים שונה מהשנתיים הקודמות לה אשר המוטו העיקרי שלה הוא "חיים לצד הקורונה".
- ביישובים ירוקים, צהובים וכתומים: גני ילדים, צהרונים וכיתות א'-י"ב יקיימו למידה מלאה על פי מערכת השעות הקבועה, בכל ימות השבוע על פי המתווה החדש.
- ביישובים אדומים: בגני הילדים, בכיתות א'-ד' ובצהרונים: הלמידה תתנהל כרגיל, בתוך המסגרות.
בכיתות ה'-ז': הלמידה תמשך אך תוך נקיטת פעולות לצמצום מגעים. המשמעות: בתי הספר יוכלו לבחור, למשל, ללמוד במתכונת של קבוצות או בשטח פתוח או במתכונת אחרת.
בכיתות ח'-י"ב: יעברו ללמידה בשטח פתוח או למידה מרחוק, אם בכיתת האם יש פחות מ-70% פטורי בידוד. אם בכיתה יש יותר מ-70% פטורי בידוד – ימשיכו ללמוד פיזית, במסגרות.
אופן חישוב 70% פטורי בידוד: בחישוב זה נכללים תלמידים מחלימים, מחוסנים בחיסון שני וחיוביים בבדיקה סרולוגית, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. יחד עם זאת, במהלך חודש ספטמבר גם תלמידים שקיבלו מנת חיסון ראשונה יכללו באחוז הנדרש (70%), אך הדבר לא מקנה להם פטור מבידוד במקרה של מגע עם מאומת.
נוסף על כך, לפי המתווה, החינוך מיוחד ונוער נושר ובסיכון ימשיכו ללמוד כרגיל במסגרות.
כדי להבטיח את השמירה על בריאות התלמידים והצוותים יחד עם למידה במסגרות ולמידה פרונטלית, החליטה הממשלה על מספר צעדים משמעותיים כדי לצמצם את שרשראות ההדבקה במערכת החינוך:
1) בדיקות סרולוגיות מהירות: מערך בדיקות סרולוגיות – בדיקות דם פשוטות (באצבע) הבודקות הימצאות נוגדנים לקורונה.
2) "מגן חינוך": הפעלת בדיקת סקר "מגן חינוך" לאיתור יזום של תחלואה עבור כל באי בית הספר (תלמידים, מורים ואנשי צוות), שאישרו את השתתפותם בבדיקה.
3) "כיתה ירוקה": פיילוט בהובלת משרד הבריאות שיאפשר לתלמידים שבאו במגע עם חולה מאומת להמשיך ולהגיע למוסדות החינוך בכפוף לתוצאת בדיקת קורונה שלילית, שתבוצע מדי יום במשך שבוע במוסד החינוכי.
4) בדיקות דיגום מידיות: בעקבות התפרצות תחלואה במסגרת כלשהי ינוהל גילוי מאומת במוסד החינוכי בתיאום ישיר למשרד החינוך.
ביטחון:
● עמדה בנוגע לפינוי חאן אל אחמר:
ח'אן אל-אחמר הוא מתחם ביהודה ושומרון, על אדמות מדינה בשטח C, כעשרה ק"מ ממזרח לירושלים. בית המשפט העליון קבע כי המבנים במקום אינם חוקיים, ואישר מספר פעמים צו הריסה נגדם. באוקטובר 2018 הודיע ראש הממשלה הקודם, בנימין נתניהו, כי המתחם יפונה תוך זמן קצר, אך צו ההריסה לא מומש, בין השאר בגלל לחץ בינלאומי. השאלה היא: מה היא עמדת הממשלה הנוכחית הנוגע לפינוי?
על פי הדיווח בעיתון 'ידיעות אחרונות', בדיונים שהתקיימו בנושא בימים האחרונים גיבשו במערכת הביטחון המלצה שלא לפנות את המתחם כעת, אלא להמשיך את המגעים עם הבדואים ולשכנע אותם לעבור למקום אחר, ואחת האפשרויות שנבחנת היא לבקש מבג"ץ ארכה נוספת, למרות שבדיון בחודש יולי הבהירו השופטים שזו הארכה האחרונה.
● התמודדות עם המתיחות בדרום:
על רקע המתיחות בדרום הימים האחרונים, נשאלת השאלה כיצד ההמשלה החדשה תגיב לאירועים האחרונים.
על פי פרסום ב-N12, בתום הערכת מצב בעיריית שדרות הוחלט לא לקחת סיכונים עם אירועים רבי משתתפים. בשל המצב הביטחוני והחשש מירי רקטי, הוחלט לבטל את אירועי הסליחות ההמוניים שהיו אמורים להתרחש באצטדיון העירוני ובמתנ"ס הקהילתי.
לאחר שיגור רקטה נוספת משטח רצועת עזה לשטח ישראל ויורטה על ידי לוחמי ההגנה האווירית מעל העיר שדרות, בלילה בין ראשון לשני צה"ל תקף בתגובה על הירי המתמשך מוצבים ומתחמי אימונים של חמאס. צה"ל הגיב שוב ותקף עוד מטרות של חמאס.
הרמטכ"ל כוכבי התייחס למתיחות בדרום והזהיר את חמאס: "צה"ל מגן בגבול רצועת עזה ולא נקבל הפרת ריבונות מכל סוג שהוא. אנו תוקפים בעוצמה על כל הפרה וכך נמשיך. אם המצב יסלים - חמאס ורצועת עזה ישלמו מחיר כבד". יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ רם בן ברק, אמר בצל הירי המתמשך מרצועת עזה: "חמאס צריך לדאוג מאוד. אם הוא לא יקבל את המשוואה הזאת, כנראה שיהיה אירוע נוסף ברצועת עזה - בטווח הזמן שאנחנו נחליט שהוא הנכון".
כפי שזה נראה לבינתיים, הממשלה החדשה מתמודדת עם המצב הביטחוני בדרום בצורה לא שונה מקודמותיה.
קורונה:
השאלה המעניינת ביותר והרלוונטית לכולם היא כיצד תנהל הממשלה החדשה את משבר הקורונה? מה הן ההגבלות החדשות, עד מתי יהיה תקף התו הירוק? מי יהיה רשאי לטוס לחו"ל ואיפה עומד מבצע חיסוני ה"בוסטר" כעת?
נתב"ג ונסיעות לחו"ל:
משרד הבריאות החליט לעדכן את רשימת המדינות שחזרה מהן מחייבת בידוד.
שר הבריאות הודיע על שינוי מדיניות ומעתה, בעלי תו ירוק בתוקף יכולים לטוס לכל המדינות בעולם שאינן מוגדרות "אדומות".
עם חזרתם לישראל הם לא יידרשו לבידוד של שבוע, אלא ל-24 שעות בלבד או עד קבלת תוצאת בדיקה שלילית.
רשימת המדינות ה"אדומות" נותרה והטיסה אליהן אסורה אלא באישור ועדת חריגים.
בנוסף, כניסת זרים, ובהם ישראלים, אל מרבית המדינות המותרות ברשימה - אסורה.
בקישור זה תוכלו לגלות לאיזה מדינה אתם יכולים לטוס ועם אילו הגבלות :
כל מי שמחזיק בתו ירוק יכול לטוס לכל שאר המדינות (צהובות וכתומות) ולאחר החזרה לארץ לצאת מבידוד כעבור 24 שעות או תשובה שלילית לבדיקת הקורונה שנעשה בנחיתה בנתב"ג (המוקדם מביניהם).
מי שאין לו תו ירוק בתוקף (לרבות מי שלא התחסן כלל, כולל ילדים מתחת לגיל 12), יהיה מחויב בבידוד של שבוע לפחות (בכפוף לשתי תוצאות קורונה שליליות), בעת החזרה מכל מדינות העולם.
מדינות אדומות - הטיסה אליהן אסורה לכולם:
כדי לטוס למדינות אלה צריך לקבל אישור מיוחד של ועדת חריגים. מי שיטוס ללא האישור יקבל קנס של 5,000 שקלים. כל החוזרים (גם המחוסנים) ממדינות שהוגדרו אדומות, יחויבו בבידוד של 14 ימים (או 7 ימים בכפוף לשתי בדיקות קורונה).
מדינות צהובות וכתומות - אין חובת בידוד לבעלי תו ירוק:
מדינות שבעלי תו ירוק בתוקף יוכלו לטוס אליהם ללא חובת בידוד בחזור. מי שאין לו תו ירוק בתוקף יהיה מחויב בבידוד של שבוע לפחות (בכפוף לשתי תוצאות קורונה שליליות).
למעשה מדובר בכל מדינות העולם שלא מוגדרות "אדומות".
למרות ההקלות למחוסנים במדינות שמקבלות ישראלים, בלא מעט יעדים עדיין צריך לעבור בדיקת קורונה כשטסים אליהם. בחזרה לארץ צריך לעשות בדיקה 72 שעות לפני ההמראה ועוד בדיקה ברגע שנוחתים בנתב"ג.
כל מי שאינו מחוסן או מחלים (כולל ילדים בכל גיל) מחויבים לעשות בדיקת קורונה בטיסה הלוך (בנוסף לבדיקה בחזור) ולהיכנס לבידוד ביתי בחזור, לא משנה לאן טסו או מאיפה חזרו. מי שאינו יכול לעשות זאת, יכול להתבודד במלונית.
התו הירוק והגבלות הקורונה החדשות:
תו ירוק בתוקף לחצי שנה יינתן ל:
א. מי שהתחסן חיסון שלישי (ועבר שבוע לפחות מאז קבלת החיסון).
ב. מי שהתחסן שני חיסונים - ולא עברה חצי שנה מהזריקה השנייה.
ג. מחלימים - שטרם חלפה חצי שנה ממועד אישור ההחלמה.
ד. מחלימים - שקיבלו מנת חיסון אחת לפחות.
התו הירוק יוחל מגיל שלוש, והמשמעות היא שכל מי שאינו מחוסן - כולל אוכלוסיות שעדיין אין באפשרותן להתחסן כמו ילדים - יידרשו להציג בדיקות קורונה שליליות.
בשל כך, הוחלט כי גילאי 3-0 יהיו פטורים, בעוד שבין הגילאים 12-3 - הבדיקות ימומנו על ידי המדינה, ללא הגבלה. לעומת זאת, ילדים מגיל 12 ומעלה שבחרו שלא להתחסן - יידרשו להיבדק במימון פרטי.
-ניתן לבצע בדיקות קורונה מהירות במתחמי הבדיקות של מד"א במחיר של 52 שקלים.
-בדיקות PCR בקופות החולים הן בחינם עבור כל הגילאים. מבחינת תוקף הבדיקות, בדיקות PCR תקפות ל-72 שעות, בעוד בדיקות מהירות (אנטיגן) תקפות ל-24 שעות. יש לציין כי בדיקות מהירות תקפות רק עבור התו הירוק, ולא מהוות פטור מבידוד.
באילו מקומות יופעל התו הירוק?
▪ אירועי תרבות וספורט
▪ כנסים ותערוכות
▪ בתי מלון
▪ חדרי כושר וסטודיו
▪ בריכות וקאנטרי קלאב
▪ בתי תפילה בהם ישנם 50 מתפללים ומעלה
▪ אולמות וגני אירועים
▪ פסטיבלים
▪ מסעדות, ברים, חדרי אוכל ובתי קפה
▪ מוזיאונים וספריות
▪ אטרקציות תיירותיות ופארקי שעשועים
▪ אוניברסיטאות ומוסדות להשכלה גבוהה.
לסיכום, זוהי תמצית הדברים החדשים הצפויים לנו בעקבות כהונת ממשלת בנט-לפיד החדשה, שאולי תכהן עד 2025.
コメント