ד"ר מרטין לותר קינג הוא מגיבורי המאבק למען זכויות השחורים בארה"ב. הוא נחשב גיבור לאומי, בשנת 1983 נקבע תאריך הולדתו כיום מרטין לותר קינג 17 בינואר- חג לאומי בארצות הברית.
ד"ר מרטין לותר קינג נולד בשנת 1929 במדינת ג'ורג'יה, שנמצאת בדרום ארה"ב. משפחתו הייתה דתית, ממוצא אפרו אמריקאי.
הוא למד באוניברסיטה סוציולוגיה ותיאולוגיה (מדע הדתות), וקיבל תואר דוקטור. נושא עבודת הדוקטורט שלו היה שאלת הפניית הלחי השנייה שבתורת ישו, והמאבק הלא אלים שהנהיג מהטמה גנדי בהודו.
הוא נישא לקורטה סקוט ב-1953 בטקס בביתם של הורי אשתו, כשאביו מנהל את הטקס, ולהם נולדו ארבעה ילדים.
בשנת 1954 התמנה לכומר של הכנסייה הבפטיסטית במונטגומרי, אלבמה.
מרטין לותר קינג היה אחד מהתומכים הכי ידועים במאה העשרים למען שינוי חברתי בלתי אלים.
בשנים אלו, למרות החוקה האמריקאית הקוראת בין היתר להעניק זכויות שוות לכל אזרחי ארצות הברית ללא קשר לדת, גזע ומין, עדיין היו נהוגים בארצות הברית חוקים אשר קיפחו את זכויותיהם של השחורים.
מדיניות זו נקראה "מדיניות ההפרדה", שבה מתקנים ציבוריים כמו ברזי מים, ספסלים ציבוריים ועוד היו שמורים ל"לבנים" בלבד.
בנוסף, נותני שירות פרטיים כמו מסעדות, אוטובוסים וכולי לא היו חייבים לשרת "שחורים". אך האפליה הבוטה ביותר הייתה במדיניות ההפרדה בבתי הספר הציבוריים.
בנוסף לאפליה זו, הייתה אפליה כנגד שחורים (ומיעוטים נוספים, כמו יהודים, או ציבורים אחרים כמו נשים), גם במקומות העבודה, בכל הקשור לקבלה לעבודה, שכר, או קידום מקצועי. צבע עורו של אדם, המדינה ממנה היגר, מינו ודתו היו עילה למניעת כניסתו לאוניברסיטאות, חוגים, מקצועות, פירמות או משרות ציבוריות.
הפליה זו נוצרה גם בגלל תנאים חברתיים-כלכליים (כמו השכלה ירודה יותר, ועוני גדול יותר בקרב מיעוטים). ההפליה הייתה לעתים רשמית (כמו אוניברסיטאות ללבנים פרוטסטנטים בלבד) ולעתים בלתי רשמית (מוסכמה לפיה מי שמועסק בדרגי הניהול הוא פרוטסטנטי ולבן).
בנוסף, הייתה גם אפליה במקומות המגורים - שכונות מגורים רבות היו שכונות ללבנים בלבד, ואם וכאשר שחורים היו עוברים לגור בשכונה זו, הם היו עלולים להיתקל בגילויי אלימות, שריפת הבית או רצח.
במדינות הדרום, שחורים אף נתלו או נשרפו.
במקרים רבים, אלימות כנגד שחורים קיבלה עידוד או התעלמות מצד שופטים, מחוקקים ובעיקר המשטרה המקומית. ואילו במקרים אחרים, היו משפטים מוטים כנגד שחורים שהואשמו בעברות כמו אונס או רצח על סמך ראיות מפוברקות, כאשר ההרשעות ניתנות על ידי חבר מושבעים לבן.
הפרדה גזעית באוטובוסים ציבוריים הייתה לסמל לגזענות כלפי השחורים בארצות הברית, בעיקר במדינות הדרום.
בשנת 1955 התעוררה סערה ציבורית לאחר שאישה שחורה בשם רוזה פארקס סירבה לוותר על כיסאה באוטובוס ציבורי לטובת אדם לבן, כפי שנדרש לפי חוק. ד"ר מרטין לותר קינג החליט לעשות מעשה, והנהיג את חרם האוטובוסים של מונטגומרי שבו החרימו השחורים את האוטובוסים בשל ההפרדה הגזעית בהם. הוא אף סייע בארגון אוטובוס שחצה את העיר מונטוגומרי והוביל רק נוסעים שחורים, כשללבנים נאסרה אליו הכניסה.
פעולה זו זכתה לתשומת לב ברמה לאומית והייתה אחד מהזרזים שהובילו להקמת התנועה לזכויות האזרח של ארצות הברית.
החרם נמשך 362 יום, ובמהלכם פוצץ ביתו של לותר. השביתה הסתיימה כאשר בית המשפט העליון פסק שההפרדה הגזעית באוטובוסים תיפסק.
במשך העשור הבא, קינג כתב, דיבר וארגן מחאות לא אלימות והפגנות המוניות כדי למשוך תשומת לב לאפליה הגזעית ולדרוש חקיקה בנושא זכויות האזרח כדי להגן על זכויות האפרו-אמריקאים.
ב-1963, קינג הוביל הפגנות המוניות בעלות אופי לא אלים כאשר מנגד כוחות משטרה לבנים הגיבו עם כלבי משטרה וצינורות כיבוי, כשהם יוצרים מחלוקת שהביאה לכותרות בעיתונים מסביב לעולם.
הפגנות המוניות נוספות בהרבה קהילות הגיעו לשיאן במצעד שמשך אליו יותר מ-250,000 מפגינים לוושינגטון די-סי, שם קינג נאם את נאומו המפורסם "יש לי חלום", נאום בו הוא חוזה עולם שבו אנשים כבר לא מופרדים על פי גזעם.
"יש לי חלום שיום אחד תקום אומה זאת ותגשים את משמעותה האמיתית של סיסמתה: "אנו רואים אמיתות אלה כמובנות מאליהן: שכל בני האדם נבראו שווים".
" יש לי חלום שיום אחד על גבעותיה האדומות של ג'ורג'יה, יוכלו בניהם של עבדים לשעבר ובניהם של בעלי עבדים לשעבר להתיישב יחדיו לשולחן האחווה. יש לי חלום שיום אחד אפילו מדינת מיסיסיפי, מדינת המדבר, המזיעה תחת חום אי הצדק והדיכוי, תהפוך לנווה מדבר של חופש ושל צדק. יש לי חלום שארבעת ילדיי יחיו יום אחד באומה בה הם לא יישפטו על פי צבע עורם אלא על פי טיב אישיותם."
התנועה בהשראת קינג הייתה כל-כך עוצמתית, שהקונגרס חוקק את חוק זכויות האדם ב-1964, באותה שנה בה זכה קינג בפרס נובל לשלום.
קינג הוא סמל של התנועה לזכויות האזרח, וקיבל לאחר מותו את מדלית החופש הנשיאותית.
חייו ועבודתו מסמלים את המסע למען שוויון וחוסר אפליה ששוכן בליבו של החלום האמריקאי – והאנושי.
ב-4 באפריל 1968 בעת ששהה במוטל בממפיס טנסי, לשם הגיע כדי לתמוך בשביתת עובדי התברואה בעיר שהתחוללה באותו הזמן, נרצח ד"ר מרטין לותר קינג ביריה.
ג'יימס ארל ריי הודה ברצח והורשע אבל לאחר מכן חזר בו מהודאתו.
Comments