סביר להניח שכבר יצא לכם לשמוע על הרעיון של מוח ימין/שמאל דומיננטי. בסדרות טלוויזיה, ספרים, אנשים, או באחד מיני מאות החידונים באינטרנט, שאומרים שיגלו לך איזה צד של המוח דומיננטי אצלך ואיך זה משפיע על האופי שלך. אז למה הכוונה והאם באמת יש קשר בין צדדי המוח לאישיות של כל אחד מאיתנו? – אילה שטייף
מה זה אומר מוח ימין/שמאל דומיננטי?
ה"מוח הגדול", אותו אזור במוח שאחראי על הפעולות הקוגניטיביות והרגשיות המורכבות יותר שאנו מבצעים, מחולק לשני חצאים (הנקראים "המיספרות") - ימין ושמאל.
בשנות השישים, קבע זוכה פרס הנובל, ד"ר רוג'ר וולקוט ספרי, כי להמיספרות תפקידים שונים והן אחראיות על תחומים שונים. ההמיספרה השמאלית יותר ורבלית ואנליטית, והימנית יותר ויזואלית ויצירתית. מכאן החלה תאוריה לפיה לכל אחד מאיתנו יש צד בולט יותר, שמשפיע ולעיתים אף קובע את התכונות שלנו. אנשים המתוארים כבעלי צד ימין דומיננטי אמורים להיות יצירתיים, אינטואיטיביים והוליסטיים יותר. אלו המתוארים כבעלי צד שמאל דומיננטי אמורים להיות בעלי חשיבה אנליטית ולוגית יותר.
אותו רוג'ר וולקט ספרי עסק במחקר של חולים, אשר כרתו להם את "כפיס המוח" – החלק במוח המחבר בין שתי ההמיספרות. הוא ביצע ניסוי, בו הניח שני חפצים – אחד מימין להם ואחד משמאל. ספרי גילה, כי רבים מהם לא יכולים היו לומר מהו האובייקט שעובד ע"י ההמיספרה הימנית, אבל יכולים היו לומר מהו האובייקט שעובד ע"י ההמיספרה השמאלית. מכאן הסיק, כי יכולות ורבליות קשורות להמיספרה השמאלית, לצד השמאלי של המוח. הגילוי הוביל לתאוריה, לפיה כל צד של המוח אחראי על תחומים ונושאים שונים.
אז זה נכון או לא?
המיקום במוח באמת משנה. יש מיומנויות מסויימות שנמצאות רק או יותר במקומות מסוימים, ואחרות שנמצאות במקומות שונים. כמו שמצוין באיור, פתרון בעיות במתמטיקה, למשל, ידועה כמיומנות שנמצאת בעיקר בצד השמאלי של המוח, בעוד מוזיקה מעובדת בצד הימני. השאלה היא האם באמת יש לכל אחד מאיתנו צד אחד דומיננטי, שמופעל יותר מהשני. מחקר שהחל ב 2013 ונמשך שנתיים, ניסה לענות על השאלה. קבוצה של נוירולוגים ביצעו בדיקות MRI ליותר מ 1000 אנשים, וגילו, כי למוח אין למעשה "צד מועדף". האמת היא שאצל כולנו שתי ההמיספרות עובדות יחד, בערך באותה תדירות. בין אם אנו מבצעים פעולה לוגית או יצירתית, אנחנו מקבלים מידע משתיהן ומשתמשים בכמה מיומנויות במקביל. אם ניקח את הדוגמאות הקודמות, יכולות שפתיות אכן מקושרות לצד השמאלי של המוח, אבל כשאנחנו מדברים אנחנו משתמשים גם בצד הימני, שעוזר לנו להבין את ההקשר וטון דיבור. הצד השמאלי מטפל במשוואות מתמטיות, והימני עוזר עם הערכות גסות והשוואות. אז בשורה התחתונה...
מיומנויות שונות באמת נמצאות בצד אחד או אחר של המוח, ובאופן כללי, אפשר לומר שהצד השמאלי אנליטי יותר, והימני יצירתי יותר. אפילו נכון לומר שהמיקום המדוייק של כל מיומנות כזו משתנה מאדם לאדם. יחד עם זאת, אין שום הוכחה לכך שלכל אדם יש צד ספציפי שפועל יותר או פחות, ובטח לא שהוא קובע את תכונות האופי שלנו.
למה התאוריה השגויה הפכה לכל כך פופולרית?
אם תכתבו "מוח ימין מוח שמאל" בגוגל, אני מבטיחה לכם שתמצאו המון כתבות, סרטונים, חידונים, כולם מפיצים טעות. אפילו ספר הלימוד לאנגלית שהיה לי בשנה שעברה, כלל פרק בו המורה לימדה אותנו שלכל אחד מאיתנו צד דומיננטי, שניתן לזיהוי לפי תכונות האופי שלנו. אני חושבת שזו דוגמה מצוינת לגישה הרווחת בחברה היום, לפיה אנשים הם או – או. או הומניים, או ריאליים. אתה אוהב מתמטיקה ופיזיקה או פסיכולוגיה ופילוסופיה (ומכאן שעדיף להיות "בעל צד שמאל דומיננטי", כי הרי המקצועות הריאליים חשובים וטובים יותר, נכון?) אבל אנשים הם גם וגם, ומבנה המוח מוכיח לנו את זה באופן הכי ברור שאפשר. כל פעולה דורשת מאיתנו להפעיל את שני צדדי המוח שלנו. את שני הענפים, הריאלי וההומני. אנחנו נועדנו להיות גם וגם, והגיע הזמן שנפסיק להעמיד פנים שלא.
Comentários