מהי בכלל אהבה?
אהבה היא מונח מורכב,אך בכלליות: אהבה היא קבוצת רגשות וחוויות הקשורות לתחושה של חיבה או אחדות עמוקה כלפי ישות כלשהי, אדם, בעל-חיים, חפץ ואף רעיון. היא מאופיינת בגעגועים, חיפוש אחר קרבת הנאהב, דאגה לו ובקשת טובתו. כאשר האהבה אינה ממומשת, היא יכולה להיות גם מכאיבה ולא נעימה. טרגדיות רבות עוסקות באהבות בלתי ממומשות ותוצאותיהן.
ישנם כמה סוגי אהבות (בין אדם לאדם):
אהבה הורית- בין הורים לבין ילדיהם.
אהבה משפחתית-בין ילדים להורים, אחים וקרובי משפחה, הקיימת בגלל קרבת הדם ותחושת השייכות הטבעית.
אהבה חברית- בין חברים, הקיימת בשל תחומי עניין משותפים, חברות ותחושת שיתוף ושייכות.
אהבה רומנטית- בין בני זוג, הכוללת קרבה נפשית ומשיכה גופנית לאחר.
אהבה עצמית-בין אדם לבין עצמו.
איך בעצם האהבה משפיעה עלינו?
מבחינה כימיקלית- ההתאהבות נגרמת על ידי כימיקלים במוח האנושי. ההורמונים אסטרוגן וטסטוסטרון אחראים על המשיכה המינית; דופמין אחראי על "פרפרים בבטן"; נוראפינפרין אחראי על הלחץ וההתרגשות: פעימות הלב המואצות, ההזעה; ההורמון אוקסיטוצין מופרש בעת קיום יחסי מין ואחראי על הגברת הקשר הרגשי.
מבחינה בריאותית- לדברי ד"ר שחם יעקוב , המתמחה ברפואה פנימית וקרדיולוגיה, מחקרים שונים מצביעים באופן מובהק על קשר ישיר בין אהבה לבין שיפור במדדים שונים של איכות חיים ובריאות.
באחד המחקרים השתתפו 300 מתנדבים, שחוברו למכשיר שמדד את לחץ הדם שלהם במשך 24 שעות. המחקר מצא כי למתנדבים שהיו נשואים באושר, היה לחץ דם נמוך יותר מאשר לרווקים. משתתפים נשואים שהגדירו את נישואיהם כלא מאושרים – הראו לחץ דם גבוה יותר משתי הקבוצות האחרות. מחקר אחר הראה כי גברים נשואים או הנמצאים במערכות יחסים רציניות, פונים לקבלת סיוע רפואי לאחר התקף לב חצי שעה מוקדם יותר מגברים שאינם נשואים.
מתוצאות הניסויים הגיעו למסקנה כי אנשים הנשואים באושר או נמצאים בזוגיות טובה: מבקרים פחות אצל הרופא; סובלים פחות מדיכאון, יתר לחץ דם, מתח, חרדה וכאב; צורכים פחות סמים ואלכוהול; נהנים ממערכת חיסונית משופרת ומחיים ארוכים יותר.
בנוסף, ידוע שחיבוקים מורידים מתח, מחזקים את מערכת החיסון ומקצרים מחלות. חיבוקים, ובמיוחד חיבוקים ארוכים של 20 שניות ויותר, משפיעים על גופנו לטובה, מורידים הורמונים הקשורים למתח ומעלים הורמונים הקשורים לעונג.
במחקר שנערך על 404 נבדקים, נמצא שחיבוקים מחזקים את מערכת החיסון באופן משמעותי. הנבדקים נשאלו במשך שבועיים על כמות החיבוקים ועל כמות העימותים שעברו, ואחר כך הדביקו אותם בשפעת ושמו אותם בבידוד לשבוע. אלו מהם שהתחבקו לעתים קרובות נדבקו פחות בשפעת ועברו את המחלה בצורה קלה יותר בממוצע. מחקר זה מצטרף למחקרים אחרים המדגישים את חשיבות המגע לבריאותנו הנפשית והפיזית.
אז האם בכלל אפשר לחיות ללא אהבה?
בסרטי דיסני, אפשר לראות שעונשם של ה"נבלים" או הרשעים בסרט הוא להשאר לבד, נטולי אהבה, אכפתיות ואמפטיה וכך נגזר עליהם להשאר בודדים, דחויים ומוקצים. סדרת טלויזיה הנקראת "Once Upon A Time" מציגה את סיפורי האגדות שכולנו מכירים בדרך משלה ומתמקדת במטאמורפזה המתרחשת בחיי הרשעים כאשר הם נאהבים. בצורה זו, נראה כי ברגע שה"רעים" מוצאים אהבה, משפחה או מישהו שיתמוך בהם והם כבר לא לבד - הם נכנסים לתלם, הופכים לחיוביים ומשתנים מקצה לקצה.
אם כך, חיים ללא אהבה הופכים את האדם לבודד, מדוכא, דחוי ומתוסכל. האהבה משפיעה באופן קריטי על הבריאות של האדם, על האושר שלו ועל איכות חייו.
Kommentare