בחודש שעבר נבחר הפרופסור אליעזר רבינוביץ' מהאוניברסיטה העברית בירושלים להיות נשיא המכון היוקרתי CERN"". מכון CERN"" הוא מכון מדעי בשוויץ החוקר את תחום פיזיקת החלקיקים. במכון זה קיים מאיץ החלקיקים הגדול ביותר בעולם. יהב נח אטלס, כיתה י'1.
במשך השנים הקרובות יעמוד הפרופסור רבינוביץ' בראש המכון המדעי המפורסם בעולם כולו, מכון שנוסד בשנת 1954. המטרה שלשמה הוקם המכון היא כדי לחקור את האלמנטים שמרכיבים את החלקיקים בעולמנו. תחום זה נקרא "פיזיקת חלקיקים". פירוש ראשי התיבות של CERN הוא "המועצה האירופאית למחקר גרעיני", בשפה הצרפתית. מטרת הארגון הינה לחשוף כיצד היקום עובד וממה הוא מורכב. החוקרים מתייחסים לשאלה זו מנקודת מבט פיזיקלית.
המכון שם דגש על שיתופי פעולה בין חוקרים ומדענים ממגוון מדינות ואוניברסיטאות, והוא ייחודי בשל כך שהוא מאגד שיתופי פעולה של עשרות מדינות באירופה (כולל ישראל) ומצויים בו מסלולי מאיצי חלקיקים למטרות מחקר האטומים. המכון ממוקם ליד העיר ז'נבה שבשוויץ, ובסמיכות לשדה התעופה ולגבול עם צרפת. מכון CERN כלל בהתחלה 12 מדינות אירופאיות שהכריזו על שיתוף פעולה בנושא חקר החלקיקים, ומאז, מספר המדינות המשתתפות גדל בהדרגה.
העיסוק המרכזי של המכון, הוא במציאת האלמנטים שמהם בנוי היקום וכיצד היקום למעשה מתקיים. מכון CERN משתמש בכלים המדעיים החדשניים והמתקדמים ביותר על מנת ללמוד את התאוריות המתקדמות של הפיזיקה. בעזרת הרעיונות שאותם בוחנים החוקרים ב-CERN, הפיזיקאים בכל העולם לומדים את חוקי היקום.
ב-CERN פעל מסלול בשם מאיץ LHC שהיה גולת הכותרת של המכון, ומסלול המאיץ הוא הכי ארוך בעולם (מסלול מעגלי שהיקפו 27 קילומטר, הטמון מתחת לפני האדמה). מטרת הפרויקט הייתה לבחון ניסויים פיזיקליים. בעוד שמסלולLHC החל לעבוד בשנת 2008, התגלו ליקויי בטיחות במסלול מאז הקמתו, ומשנת 2018 הוא נמצא בשיפוצים וצפוי לשוב לפעול בקרוב.
23 מדינות הן חברות מלאות בארגון: כולן מדינות אירופאיות, מלבד ישראל. בנוסף, המכון מקיים קשרים מדעיים עם עוד עשרות מדינות נוספות ברחבי העולם.
לפני כמה שנים ביקרתי בעיר ז'נבה, ובמסגרת הביקור יצא לי גם לבקר במכון CERN. הביקור במכון השוכן במקום שנראה פסטוראלי ומטופח היה חוויה מעניינת ומרתקת עד מאוד. בתמונה: תצלום שצילמתי בזמן הביקור במכון.
תגליות חשובות של המכון
מאז שנות ה-70 של המאה ה-20, מדעני CERN הצליחו בעזרת ניסויים רבים לגלות מספר רב של תגליות השייכות לתחום פיזיקת החלקיקים. אך גם בהתקדמות הטכנולוגית העולמית מכון CERN טבע את חותמו, ולאורך השנים מספר לא מבוטל של מדעני המכון זכו בפרס "נובל" בפיזיקה.
בשנות ה-60 של המאה ה-20, מדעני המכון היו מהחלוצים שהחלו לפתח מסכי מגע, ובתחילת שנות ה-70 נוצר הדגם הראשון של מסך המגע על ידי מדעני מכון CERN, ושווק. לא הרבה יודעים, אבל CERN הוא המקום שבו הומצאה לראשונה גם רשת האינטרנט בשנת 1989. הצורך להמצאת האינטרנט, היה על מנת לענות על הביקוש ההולך וגובר לשיתוף דיגיטלי של מידע בין מדענים, מכונים ואוניברסיטאות בעולם.
מיהו הפרופסור אליעזר רבינוביץ'?
פרופסור אליעזר רבינוביץ' נולד בשנת 1946 בירושלים, והוא בעל שם עולמי בתחום פיזיקת החלקיקים. בקריירה המקצועית שלו הפרופסור הגיע לתארים מתקדמים בארץ ובחו"ל, וב-1974 קיבל תואר דוקטור מ-"מכון ויצמן". במשך שנותיו הרבות במחקר, פרופסור רבינוביץ' היה חוקר בכיר ב-"מכון רקח לפיזיקה" של "האוניברסיטה העברית", וכן הוא שימש כבעל תפקידים בכירים נוספים במהלך הקריירה המקצועית שלו, כולל עבודה משותפת עם חוקרי מכון CERN. פרופסור רבינוביץ' תרם רבות לחקר פיזיקת החלקיקים, תחום עיסוקו העיקרי, ועקב כך העמיתים במכון CERN העריכו מאוד את עבודתו ובחרו בו כנשיא הבא של המכון.
למעשה היכרותו עם המכון השוויצרי ארוכה, כי מאז שנת 2004 פרופסור רבינוביץ' התמנה להיות אחד מנציגי מדינת ישראל למכון, וכעת הוא נבחר להיות נשיא המכון החשוב שבשוויץ. ההצבעה בה נבחר על ידי מועצת מכון CERN התקיימה בחודש ספטמבר האחרון. רבינוביץ' עתיד להיכנס לתפקידו בשנת 2022 ויכהן בתור הנשיא ה-24 של המכון.
"כבוד גדול להיבחר ולהיות הנשיא של מועצת CERN, ארגון שבו נפגשים הרצון ליצור ידע לטובת האנושות כולה ושיתוף פעולה בינלאומי של כל החוקרים המובילים בעולם. אני גאה ונרגש להוביל את המחקר הכי מתקדם בעולם עם החוקרים המובילים בעולם" – אמר פרופסור רבינוביץ' לאחר ההכרזה על מינויו.
לסיכום, גאווה גדולה למדינת ישראל שישנו חוקר ישראלי שעומד כנשיא אחד מהמכונים המדעיים החשובים ביותר בעולם. עובדה זו מעידה על רמת ההישגים המדעיים-טכנולוגיים של החוקרים והמדענים במדינת ישראל.
כולנו תקווה שצעד זה יהווה השראה בעבור הדור החדש של מדענים ישראליים, מדענים המעוניינים לצאת ולפרוץ גבולות גם במחקרים מחוץ לגבולות ישראל, ויוכיחו כי השמים הם הגבול.
Comments