top of page
סביון שחם

ייצוג להט"בי בדיסני – האם הגענו ליעד?

על אף הצלחת העיבודים המצולמים לסרטים "סינדרלה" ו"ספר הג'ונגל", הטריילרים לא עוררו את ההתלהבות המצופה. לכן, מחלקת יחסי הציבור של דיסני עמדה בפני אתגר לפני השקת העיבוד החדש לסרט "היפה והחיה" בשנת 2017. ייתכן כי זו הסיבה שבמאי הסרט, ביל קונדון, הכריז בסמוך לפרימיירה על שילוב דמות להט"בית בסרט, בטענה שתקבל "רגע גאה משלה, בולט אך מעודן". -סביון שחם יא4


כך הופיעה הדמות הלהט"בית הראשונה בדיסני בסרט זה. הייתה זו דמותו של לה-פו, יד ימינו של גסטון. דמותו של לה-פו גררה קולות התנגדות מהזרמים השמרניים, אך גם מהקהילה הלהט"בית עצמה. זאת משום שהדמות הגאה אינה אחת מהגיבורים החיוביים של הסרט, אלא עוזרו של הנבל הגברי והמרשים גסטון. בסרט ניתן לזהות אלמנטים גאים כגון רדיפת השונה וסיפור אהבה שמעורר זעם, ולכן ההחלטה שדווקא אחת הדמויות השליליות בסרט תהיה להט"בית מעבירה תחושת החמצה. אפילו אותו "רגע גאה" בסרט, עליו רמז קונדון, לא היה אלמנט שליווה את הדמות לאורך הסרט, אלא סצנה קצרה בסיומו. עם זאת, השיח הרב על הסרט סייע לו להגיע לתודעה רחבה יותר.

לאחר מכן, הופיעו מספר דמויות להט"ביות נוספות בסרטי דיסני, אם כי הופעתן הייתה קצרה. למשל, בסרט "קדימה" אומרת דמות-משנה בשם ספקטר: "זה לא קל להיות הורה חדש — הבת של בת-הזוג שלי גורמת לי לתלוש את השערות שלי, בסדר?" עם זאת, מלבד שורה זו בסרט, לא נאמר דבר בנושא, וכן לא הוצגו דמויות להט"ביות נוספות.

דמויות להט"ביות קיבלו יותר מקום בהמשך, כששחררו בשנת 2020 אולפני האנימציה את הסרט הקצר Out. הסרט עוסק בגרג, גבר שמתכנן לעבור לגור בעיר עם בן זוגו, וכשהוריו מפתיעים אותו בביקור כדי לסייע באריזות, הוא נתקל בקשיים לצאת מהארון בפניהם. ניכר כי בפיקסאר עוד חוששים מביקורת בנושא ייצוג קווירי בתכניהם, ולכן בחירתם להציב במרכז הסיפור זוג גברים להט"בים אינה מובנת מאליה.

ניכר ייצוג של דמויות להט"ביות במספר סדרות אנימציה של דיסני, ביניהן "בית הינשוף". בסדרה זו גיבורת הסדרה, לוז נוסאדה, הולכת לנשף בבית הספר עם חברתה אמיטי, ובהמשך השתיים הופכות לזוג. לוז היא הדמות הביסקסואלית הראשונה בתולדות החברה. בנוסף, מציגה הסדרה דמות א-בינארית בשם ריין, וזוהי הדמות הא-בינארית הראשונה בתכניה של החברה. דמויות אלו בבית הינשוף ובסדרות נוספות של דיסני מהווה צעד מהותי בייצוגן של דמויות להט"ביות בדיסני, כולל ייצוג מגוון יותר של מגדרים ושל זהויות מיניות.


צעד נוסף נעשה בסדרה אחרת של דיסני פלוס, ששמה "היי סקול מיוזיקל: המחזמר: הסדרה". במרכז הסדרה נמצאים תלמידי תיכון המשתתפים בשיעורי תיאטרון ומפיקים הצגות בבית הספר. לאורך הסדרה ישנם שירים רבים, ביניהם "In a Heartbeat" – שיר האהבה הלהט"בי הראשון בדיסני, אותו שר קרלוס לבן זוגו סב (סבסטיאן). השניים הפכו לזוג בעונה הראשונה בסדרה, לאחר שרקדו יחד במסיבה בבית הספר. בנוסף למערכת היחסים בין סב וקרלוס, בסדרה משחק סב דמות נשית בהצגה שמפיק בית הספר, וכן לאחת הדמויות הראשיות יש שתי אימהות.



הסרט החדש של דיסני, "שנות אור", שעתיד לצאת ב-16 ביוני, עתיד להכיל נשיקה בין זוג נשים. זו תהיה הנשיקה החד-מינית הראשונה אי פעם בסרט אנימציה של דיסני, שלפי הדיווחים הייתה קיימת בתסריט המקורי, נגנזה, וכן חזרה לסרט.

השינוי נעשה לאחר מחאה ציבורית כנגד חברת דיסני על כך שלא הסכימה לצאת נגד הצעת חוק הומופובית בפלורידה. הצעת החוק ביקשה איסור לדבר עם ילדים עד כיתה ג' ל נושאים להט"ביים במערכת החינוך, וחברות רבות יצאו נגדה, אך דיסני סירבה להגיב. לאחר שקמה מחאה ציבורית בעקבות סירוב זה, פרסם מנכ"ל החברה מכתב ובו הסביר כי היה יוצא נגד ההצעה אלמלא האמין כי דיסני תוכל להשפיע באמצעות "יצירה של עולם מגוון". בתגובה, פירסמו עובדים מאולפני פיקסאר הצהרה לבכירי דיסני שבה טענו כי בכירי החברה צנזרו באופן פעיל "גילויי חיבה גאים" בסרטיהם, ללא פירוט שמות הסרטים או הסצנות שנחתכו.

הייצוג הלהט"בי בדיסני החל כאמור מדמותו של לה-פו בשנת 2017, אך זכה לביקורת בשל דמותו השלילית בסרט. מאז, הופיע ייצוג חיובי ורחב יותר של דמויות להט"ביות בתכני דיסני, למשל במספר סדרות אנימציה כגון "בית הינשוף", ובסדרה "היי סקול מיוזיקל: המחזמר: הסדרה". צעד משמעותי נעשה אפוא לאחרונה, כשהוחזרה לסרט "שנות אור" נשיקה חד-מינית שנגנזה מהתסריט, ככל הנראה, מתוך מטרה לשפר את תדמית החברה.

הייצוג הלהט"בי בדיסני גדל אפוא באופן משמעותי בשנים האחרונות, וניתן לטעון כי החברה הגיעה ליעד בנושא ייצוג דמויות להט"ביות בתכניה. עם זאת, ניתן לטעון כי ישנה עוד דרך לעבור עד לייצוג הרצוי, וכי החברה טרם הגיעה ליעד המצופה. כך או כך, ניתן לראות כי החברה עשתה שינוי משמעותי, ואפילו אם טרם הגיעה ליעד, היא בדרכה לשם.




Comments


bottom of page