top of page
יעל הלמן

יום מלחמת הכוכבים ואיך לחגוג אותו


כל שנה, בארבעה במאי, חל יום מלחמת הכוכבים. כמו מעריצי 'מלחמת הכוכבים' רבים, גם אני חוגגת אותו כבר כמה שנים. והפעם בכתבה: מהו בעצם יום מלחמת הכוכבים ואיך אפשר לחגוג אותו.

תחילה, לפני שאמנה דרכים לחגוג את יום מלחמת הכוכבים, הנה קצת רקע על הנושא למעוניינים:

מלחמת הכוכבים התחילה בתור סדרת סרטי מדע בדיוני ופנטזיה אמריקאית בבימויו (לפחות במקור) של ג'ורג' לוקאס. הסדרה כוללת שלוש טרילוגיות סרטים ראשיות ושני סרטי סיפורים צדדיים העומדים ברשות עצמם. כיום, בנוסף לסרטים, יש ביקום של מלחמת הכוכבים סדרות רבות, משחקי מחשב וקונסולה, ספרים ומשחקים.

היקום של מלחמת הכוכבים הובא לראשונה לקהל הרחב בשנת 1977, בה יצא הסרט הראשון בסדרה: 'מלחמת הכוכבים – פרק 4: תקווה חדשה' (Star Wars: Episode IV – A New Hope). עלילת הסרט מתרחשת לפני זמן רב, בגלקסיה רחוקה, רחוקה, ועוקבת אחרי לוק סקייווקר, עלם צעיר מכוכב הלכת טאטואין החולי והמשעמם. לוק מוצא את חייו בבית דודו משעממים ורוצה לצאת מהמקום שכוח האל בו הוא חי, דבר שמתאפשר לו כשמתברר שהדרואיד שרכש דודו מכיל מסר סודי מהנסיכה לאה הפועלת לצד המורדים נגד האימפריה ששולטת בגלקסיה. המצב מסתבך, ולוק יוצא לחפש את מי שאליו מיועד המסר, אובי וואן קנובי, את הנסיכה ששלחה את אותו המסר ואולי גם כמה תשובות בדרך.

הסרט היה הצלחה מסחררת ושלוש שנים אחר כך יצא לו סרט המשך ואחריו המשך נוסף: 'מלחמת הכוכבים – פרק 5: האימפריה מכה שנית' (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) ו-'מלחמת הכוכבים – פרק 6: שובו של הג'דיי' (Star Wars: Episode VI – Return of The Jedi). בהמשך יצאה גם טרילוגיית פריקוולים (סרטים שמדברים על עלילה קודמת, אך יוצאים אחרי הסרטים המקוריים) שעוסקת באביו של לוק, אנקין סקייווקר, וממלאה סוף כל סוף את פרקים 1-3 בסדרת הסרטים. אחר כך חברת דיסני קנתה מג'ורג' לוקאס את הזכויות על היקום של מלחמת הכוכבים והחלה להוציא סדרות טלוויזיה שמתרחשות בו לצד משחקי מחשב, ספרים ואביזרים למעריצים. לפני שמונה שנים יצא הסרט הראשון בטרילוגיה השלישית והאחרונה שנגמרה בסוף שנת 2019 וכיסתה את פרקים 7-9.

היקום של מלחמת הכוכבים ידוע מאוד במבנה שלו ובשילוב בין מדע בדיוני ופנטזיה. הרקע עצמו שעומד מאחורי כמעט כל הסרטים, הספרים, הסדרות והמשחקים שקשורים או מתרחשים ביקום, מאופיין בשלושה דברים עיקריים: קיום טכנולוגיה עתידנית ובדיונית, הכרה ושימוש במסע בין כוכבי או לפחות קיום כוכבי לכת מאוכלסים נוספים ו-'הכוח'. שני הראשונים מאפיינים את צד המדע הבדיוני של היקום בעוד שהשני מדגיש את הצד הפנטזי. 'הכוח' (The Force) הוא סוג של שדה אנרגיה מסתורי שנוצר על ידי החיים ושורר בגלקסיה כולה. רתימת הכוח נותנת לג'דיים, לאנשי הסית' ולאחרים שרגישים לאנרגיה הרוחנית הזאת יכולות יוצאות דופן, דוגמת טלקינזיס, שליטה במחשבות, ראיית דברים לפני התרחשותם ואפילו במקרים מסוימים יצירת ברקים. בעוד שהכוח יכול להעניק למשתמש יכולות מדהימות, הוא גם מכווין את פעולותיו.

הכוח מקשר אותנו לנקודה הבאה בכתבה: למה חוגגים דווקא בארבעה במאי?

למען האמת, הסיבה לבחירה בתאריך זה מאוד פשוטה. באנגלית, הארבעה במאי הוא May the 4th, ביטוי שנשמע ממש כמו תחילת האמרה הידועה ביותר בגלקסיה: May the force be with you (שהכוח יהיה עמך). חשוב להדגיש שלציון התאריך הזה אין באמת מקור יחיד או רשמי – הוא נשאב לחלוטין ממשחק המילים באנגלית.

בכל זאת, הביטוי May the fourth be with you כנראה הופיע לראשונה בארצות הברית בשנת 1978, כמעט שנה אחרי יציאתו של הסרט הראשון שיצא בסוף מאי 1977. הסרט הראשון של מלחמת הכוכבים כבר הספיק לתפוס תאוצה בשלב זה, והשימוש בביטוי נעשה על ידי עיתונאי לכבוד יום העצמאות של ארצות הברית – הארבעה ביולי. כן, השימוש הראשוני לא היה מקושר לחודש מאי, אלא רק לארבעה בחודש. בהמשך עלה הביטוי במקומות נוספים, כמו כתבת עיתון (הפעם כן מהארבעה במאי) לכבוד בחירת ראש ממשלת בריטניה מ-1979, עד שבשנת 1982 אנשי הצוות של Lucasfilm – חברת הסרטים שהביאה את מלחמת הכוכבים לעולם – החלו לעשות בו שימוש סדיר כל שנה.

ההיסטוריה עוד נמשכת – ואם אתם מעוניינים, מצורף קישור להיסטוריה המלאה של הביטוי בסוף הכתבה. בואו רק נגיד שכיום מעריצי מלחמת הכוכבים מברכים זה את זה בברכת 'may the fourth be with you' לכבוד הארבעה במאי כל שנה במהלך חגיגות יום מלחמת הכוכבים.

אז איך בכלל חוגגים את היום המיוחד הזה? הנה מספר רעיונות שיגרמו לכם לחוש בכוח:

1. איחולי ברכה ממלחמת הכוכבים:

זה פשוט, זה קל, וזה מעלה את המודעות ואת מצב הרוח של כל האנשים מסביב: איחולי יום מלחמת הכוכבים. בין אם מדובר באמירה פשוטה של 'יום מלחמת הכוכבים שמח' או באיחול 'שהכוח יהיה עמך', הברכות החביבות האלה מעודדות את האנשים מסביב וגורמות להם להבין מה התאריך. כמובן, המעוניינים תמיד יכולים לקחת את זה צעד אחד קדימה ולבחור בברכות קצת פחות שגרתיות ויותר יצירתיות, כמו 'שלא תוקפא בפחמן' ו-'שהאימפריה לא תכה שלישית'. שימו לב: השנה יום מלחמת הכוכבים יוצא באותו תאריך כמו בגרות באנגלית, אז חבריכם זקוקים לעידוד הזה!

2. צפייה בסרטים או סדרות של מלחמת הכוכבים:

כפי שהסברתי עוד בתחילת הכתבה, מלחמת הכוכבים היא סדרת סרטים. לכן, מן הראוי לצפות לפחות בקטע אחד ביום שמציין את קיומה של סדרת הסרטים הזאת. אתם יכולים לצפות בסרטים האהובים עליכם, לראות ברצף את אחת הטרילוגיות (זהירות! מדובר בלא מעט זמן), לדלג בין קטע ידוע אחד לאחר או לראות את אחת מסדרות הטלוויזיה שמתרחשות בגלקסיה הרחוקה הזו. מדובר בהזדמנות נהדרת להכיר לאנשים קרובים את סרטי מלחמת הכוכבים ולשכנע אותם לצפות בהם איתכם.

3. חיקוי וציטוט דמויות או סצנות ידועות:

מי לא ניסה פעם לחקות את הנשימות של דארת' ויידר או את הסצנה בה לוק בוהה בשתי השמשות של טאטואין? זה היום שלכם לעשות את כל החיקויים בהם חשקה נפשכם, ולשם שינוי אנשים גם יבינו למה הכוונה. תצטטו אמרות ידועות, תביימו סצנות מפורסמות ותכניסו את האנשים סביבכם לאווירה הייחודית של יום מלחמת הכוכבים. אתם בהחלט מוזמנים לקחת את החיקויים מספר צעדים רחוק יותר ולהתחפש לדמויות או לביים קרבות אֵפּיים בחרבות אור (גם אם אתם משתמשים במטריות במקום חרבות אמיתיות). זאת בדיוק ההזדמנות שלכם לצטט את הדמויות האהובות עליכם, הרי 'do or do not, there is no try'.

4. הקשבה לפסקולי הסרטים:

לסרטי מלחמת הכוכבים יש פסקולים נהדרים וקליטים שקבעו את מקומם בראשיהם של כל המעריצים. תקשיבו למנגינת הפתיחה, המהמו עם המארש האימפריאלי שמלווה את דארת' ויידר לאורך כל הטרילוגיה המקורית, ותשמעו את המנגינות בשיאים של הסרטים. מוזיקה ידועה כמושכת אנשים ומשפיעה עליהם מאוד, ובהחלט כל חגיגה צריכה את הנעימות המתאימות לה. לכו תדעו, אולי תצליחו לגרום לאדם או שניים לצפות בסרטים דרך המוזיקה שמלווה אותם.

5. הכנת מאכלי מלחמת הכוכבים:

אולי אף פעם לא הייתם בגלקסיה הרחוקה – רחוקה בה מתרחשת העלילה, אבל זה לא אומר שאתם לא יכולים להכין אוכל בנושא מלחמת הכוכבים. אתם יכולים לאפות עוגיות ולפתות אנשים להצטרף אל הצד האפל, להכין את האוכל הטאטואיני המוזר שלוק אוכל עם דודיו בתחילת הסרט הרביעי (ממש רגע לפני שהוא בוהה בשתי השמשות בדרמטיות) ולחשוב על עוד אין-ספור רעיונות למאכלי מלחמת הכוכבים שונים שרק מחכים לצאת לפועל. אתם מוזמנים לאתגר את עצמכם בחשיבה על רעיונות שונים ומשונים שישפרו לכם את ציון המועד הזה, אבל למעוניינים צירפתי בסוף הכתבה שני קישורים למתכונים בנושא מלחמת הכוכבים. שימו לב: הקישור הראשון מבין השניים אמנם מלא במתכונים רבים, אבל הם באנגלית. הקישור השני הוא מתכון לפנקייקים בצורת יודה בו אני משתמשת כבר כמה שנים לחגיגות שלי.

יום מלחמת הכוכבים מגיע כל שנה, והוא בהחלט מביא איתו סיבה למסיבה. אז אולי ליום אחד תנסו להירגע קצת, הלימודים לא ילכו לשום מקום – בייחוד לא רגע לפני תחילת סוף השבוע – ולהנות ממה שיש למועד הזה להציע.


Comments


bottom of page