יום הפועלים חל כבר שנים רבות במדינות שונות ברחבי העולם. מתי החלו לחגוג את החג? מה מצבו בישראל? מה עומד מאחורי יום זה?
יום הפועלים מתקיים באופן היסטורי ב1 במאי, זהו יום לא מוכר במיוחד בישראל, וכיום רוב מי שמציינים אותו הינם עולים מברית המועצות לשעבר או חברי תנועות הנוער הסוציאליסטיות. כעקרון יום הפועלים הוא יום בו כל פועלי העולם נקראים להתאחד ביחד בסולידריות, במאבק כנגד השעבוד של הבורגנות, על מנת להשיג זכויות לפרולטריון. בהקשר לנושא העיתון לחודש מאי, יום זה הוא יום שבא לאחד את העובדים לכדי תקומה כנגד הבורגנות והמוסדות אותם הם תופסים כגורמים שמנסים לדכא אותם ולמנוע מהם את זכויותיהם.
מתי התחילו לציין יום זה? מה מיוחד ב1 במאי?
ראשית החג בשנות ה70 וה80 של המאה ה19 בהפגנות ענק שנערכו בארה"ב ובקנדה. הראשונים למרוד היו פועלי דפוס קנדים, שהועסקו בתנאי עבודה קשים, בימים ארוכים שלא נגמרו. בצעד חסר תקדים הם החליטו להתאגד ולשבות על מנת לכפות על המעסיקים להגביל את אורך יום העבודה שלהם ל9 שעות. הרשויות לא הקשיבו לפועלים אשר החליטו לעצור 24 פועלים. בהשתלשלות האירועים החלה הפגנת עובדים ופדרציית ארגוני העובדים החליטה לנצל את ההזדמנות להעלות על סדר היום את נושא הזכויות של העובדים והגבלת שעות העבודה, זאת על אף האיסור החוקי של הקמת איגודי עובדים באותם שנים.
הפועלים האמריקאים שחשו הזדהות עם תחושת העובדים הקנדים החליטו להעתיק את הרעיון שלהם, ולבצע אותו בקנה מידה גדול אף יותר. ב1886 פדרציית העובדים האמריקאית איימה שאם עד ה1 במאי יום העבודה של העובדים האמריקאים לא יוגבל ל8 שעות היא תפתח בשביתה כללית. לאחר שדרישותיהם סורבו אכן 350,000 פועלים שבתו מעבודתם ויצאו לרחובות להפגנת מחאה. להשלכות היה אפקט עצום ששיתק רבים מתחומי החיים במדינה, בין אם בשיבוש תנועת הרכבות או בשיבוש ההעסקה עצמה. במהלך ההפגנות נהרגו 60 מפגינים ו 7 שוטרים והפדרציה של העובדים, שהיוותה את הבסיס להקמת התנועה הסוציאליסטית, הפכה את הדגל האדום לסמל המפלגה כזכר לדם הפועלים שנשפך במאבק למען המחאה.
שלוש שנים לאחר מכן ב1889 האינטרנציונל השני שהתכנס בפריז קבע את ה1 במאי כיום סולידריות בינלאומי של כלל הפועלים ברחבי העולם כולו, ומאז הוא מצוין מדי שנה במצעדים, נאומים, חגיגות וגם הפגנות.
במאה ה20 יום זה קיבל משמעות מיוחדת בשתי מדינות, גרמניה הנאצית וברית המועצות. שיטת השלטון של שתיהן נבעה מהסוציאליזם.
גרמניה הנאצית, אשר נשלטה על ידי המפלגה הנציונל-סוציאליסטית, אימצה יום זה כיום חג לאומי שבא לציין את החשיבות של העובדים והפועלים הגרמנים. הנאצים כמובן אסרו על ההשתתפות של סוציאליסטים וקומוניסטים מהשמאל, וגם על כל התאגדות שלא במסגרת המפלגה. בעצם יום זה ברייך השלישי היה לא יותר מאשר אחיזת עיניים נוספת בתוך מערך התעמולה הנאצי.
בברית המועצות הקומוניסטית חג זה היה אחד מהחגים החשובים ביותר של המדינה שקמה כאמור על טהרת זכויות הפועלים והשחרור מדיכוי הבורגנות ושלטון הצאר. בברית המועצות הקדישו את ה1 במאי וגם את ה2 במאי כימי חגיגה בה המפלגה הקומוניסטית הדגישה את הישגי פועליה, הלא הם כלל האזרחים ואת ההצלחה המרובה של המפלגה הקומוניסטית. האירוניה היא שהמפלגה הקומוניסטית בעצמה הייתה גורם דיכוי, ששלח את מתנגדיו למחנות בסיביר ומנעה מהפועלים לכונן שיטת ממשל דמוקרטית.
במדינת ישראל החג נחגג לראשונה לפני קום המדינה כבר בשנת 1906, אך לאורך השנים איבד ממשמעותו. בתקופה שלפני קום המדינה ממשלת המנדט אסרה על קיום תהלוכות ללא רישיון ופיזרה תהלוכות כאלה במהירות. יום הפועלים נחגג בעיקר לאחר הקמתה של מדינת ישראל. החג היה חשוב ומאוד פופולרי בקרב האוכלוסייה (שכן מפלגת מפא"י השלטת הייתה מפלגה סוציאליסטית). אך על אף הכוח הרב שהיה באותם זמנים לתנועות הסוציאליסטיות, יום הפועלים מעולם לא נקבע כחג רשמי. הצעדות המשיכו עד שנות ה80 שבהן התקיימו צעדות גדולות בהן השתתפו מספר רב של אנשים. במהלך שנות ה90 חזרו בתי עסק להתייחס לחג זה כאל יום עבודה רגיל ופחת מספר הפעילויות הקשורות לחג. כיום חג זה אינו מעוגן בחוק חג רשמי בישראל והוא אחד מימים שנחשבים כ"יום חופשה לבחירה", חופשה על חשבון ימי החופשה השנתית של העובד. כיום החג מצוין בעיקר על ידי עולים מברית המועצות לשעבר שם כאמור היה היום הזה עניין מיוחד. יש לציין שמאז שנת 2003, בעקבות מגמה עולמית, החלו להקדיש תשומת לב מחודשת ליום זה ובמידה מסוימת להחיות אותו מחדש ועד היום ב1 במאי מתקיימות צעדות פועלים ברחבי הארץ.
כאמור עיתון חודש מאי עוסק בתקומה. יום הפועלים הוא אחד מימי החג הבינלאומיים היחידים שעוסק בנושא זה. הסוציאליסטים והקומוניסטים סבורים שמאז ומתמיד פועלי העולם היו מנוצלים על ידי הבורגנים ועשירי העולם, כפי שתיאר זאת מרקס בספרו – מאז ומתמיד התקיימה בעולם מלחמת מעמדות, בין המדוכאים שהם מרבית האוכלוסייה, למדכאים שהם פחות מ5% מהאוכלוסייה. יום הפועלים הוא בעצם יום התקוממות, המתבטאת בצעדות, ההפגנות וההתאגדות בין הפועלים להשגת המטרה המשותפת.
Comments