יום הפאי קרב ובא, אבל מה מציינים בו בעצם? מה עושים ביום הזה? זאת ועוד, בכתבה.
כמו בכל שנה, גם הפעם מתקרב אחד המועדים האהובים עלי בשנה – יום הפאי. יום הפאי, שנקרא על שם הקבוע המתמטי פאי (...π=3.14159), ידוע כיום המוקדש להערכת המדע והמתמטיקה בפרט, ובמהלכו חוגגים לכבוד המתמטיקה במספר דרכים שונות. תאריך היום המיוחד הזה נקבע בהתבסס על הקבוע פאי: בקריאה האמריקאית של תאריכים, התאריך ה-14 במרץ נכתב 3.14 – שלוש הספרות הראשונות של הקבוע המתמטי. הקבוע פאי משמש במתמטיקה בעיקר בהקשר של מעגלים, ועקב שימושו הרחב במתמטיקה, פיזיקה, הנדסה ועוגות פאי מהווה את אחד הקבועים המתמטיים המוכרים ביותר. ביום הפאי מציינים גם את יום הולדתו של אלברט איינשטיין, פיזיקאי יהודי אמריקאי שתרם רבות להתקדמות המדעית בעת המודרנית.
לכבוד מאורעות חשובים אלה, החליטו מספר אנשים חכמים עם השפעה מספיק גדולה לציין את היום הזה כיום מתמטיקה, ועד היום חוגגים אותו בלא מעט בתי ספר יסודיים. מדובר, דרך אגב, ביום הקבוע המתמטי הנחגג ביותר בשנה (כאשר אני מאמינה שיום e שחל ב-2.7 נמצא במקום השני). אז מה עושים ביום הפאי? איך תוכלו גם אתם לחגוג אותו כהלכה? הנה מספר רעיונות:
1. איחולי יום פאי שמח:
אנשים רבים, למרבה הצער, בכלל לא מודעים לקיומו של יום הפאי, וגם אם כן, הם פוטרים אותו בהינף יד ומתעלמים מקיומו. השלב הראשון, ואולי אפילו החשוב ביותר, הוא להעלות את מודעות הסביבה למועד המיוחד הזה על ידי איחולי 'יום פאי שמח'. האיחול מעלה את מורל הסובבים ואת מודעותם לתאריך, ויכול אפילו להגדיל את מספר החוגגים הקבועים. המעוניינים והיצירתיים מוזמנים לגוון באיחוליהם, ובמקום לאחל לכולם 'יום פאי שמח' ולהקטין את אוצר המילים שלהם ליום, להגיד לאנשים סביבם 'שתזכה ליום עגול' ואיחולים אחרים שמתקשרים לפאי או לשימושו. ניתן לאחל בכל דרך, ואתם בהחלט מוזמנים להיות יצירתיים בברכות שלכם, רק חשוב שתזכרו כי העיקר הוא שהצד השני יבין את הכוונה.
2. חידות ובדיחות מתמטיקה:
באופן כללי זה קורה יותר בבתי ספר יסודיים, בהם המורים למתמטיקה לפעמים מקדישים יום שלם לפעילויות מתמטיות לתלמידים, אבל אף פעם לא מאוחר מדי בשביל לספר בדיחות מתמטיות! אתם יכולים לספר בדיחות מטופשות כמו 'למה התרנגולת חצתה את רצועת מוביוס?' או 'המספר אליו חייגת הינו מדומה. סובב את הטלפון ב-90 מעלות ונסה שוב', לחוד חידות מאתגרות דוגמת אלה שלפעמים רואים באתר בית הספר, להשתעשע בבדיחות מורכבות יותר, אפילו כאלה שצוחקות על מהות המתמטיקה, והאופן כללי להכניס מתמטיקה להווי היום. אם אתם מתקשים למצוא חידות או בדיחות טובות, אתם תמיד מוזמנים לפתוח את האינטרנט ולחפש כמה. ישנם אפילו ספרים ברוח זו המלאים בחידות ובבדיחות, ביניהם 'תיבת האוצרות המתמטיים של פרופסור סטיוארט' שכתב איאן סטיוארט, וממנו שאלתי את שתי הבדיחות לעיל.
3. תחרות שינון פאי:
איך אפשר לחגוג את יום הפאי בלי המנהג המוכר ביותר של היום הזה: תחרות שינון ספרות של הקבוע המתמטי פאי? כפי שאתם כנראה יודעים, פאי הוא מספר אי-רציונלי, משמע, לא ניתן לבטא אותו במלואו בצורת שבר, עשרוני או פשוט. עובדה זו אולי מעצבנת מספר מתמטיקאים, אבל היא מאפשרת את קיומן של תחרויות השינון: על כל מתחרה לדקלם בתורו את כל הספרות שהוא זוכר מהפאי, כאשר טעויות בספרות פוסלות את המשך הדקלום. האדם שזוכר נכון הכי הרבה ספרות מהפאי מנצח, והפרס הוא לרוב תהילת עולם ואולי גם משהו אחר, תלוי תחרות. תחרויות הדקלום מכניסות לאווירת יום הפאי אלמנט תחרותי יותר, ויכולות להעלות את עניין האחרים במועד (ובפרס).
4. אכילת עוגות פאי:
אחת המסורות היותר אהובות של יום הפאי היא אכילת עוגות פאי. עוגות הפאי קיבלו את שמן מצורתן העגולה, צורה שאת היקפה ואת שטחה מחשבים בעזרת הקבוע המתמטי. עקב שמן וצורתן, חוגגים רבים נוהגים לאפות או לאכול עוגות פאי בתאריך. הפאי, בין אם מדובר במילוי שוקולד, אגוזים או פירות, מעלה את המורל הקבוצתי ומהווה אמצעי שכנוע לחגיגות עבור אנשים רעבים. מתכנתים שמעוניינים לקחת את רעיון האפייה צעד אחד רחוק יותר מוזמנים לאפות פאי פטל ולכתוב עליו ‘hello world’. כך אפשר לחגוג עם שלושה סוגים של פאי ולהתבדח במקביל. בסוף הכתבה מצורף מתכון לפאי שוקולד ואגוזים מומלץ לכבוד יום הפאי. המתכון פשוט להכנה, והתוצאה מאוד טעימה.
יום הפאי נחגג רק פעם בשנה, ומהווה תאריך חשוב מאוד עבור חובבי מתמטיקה. מקווה שהשנה תחגגו אותו בהנאה!
Comments