top of page
ניקה טלישינסקי

יום הסרטן הבינלאומי- איך הסרטן משפיע עלינו ועל הסובבים אותנו ואיך ניתן למנוע אותו?

מחלת הסרטן היא הגורם השני לתמותה ברחבי העולם. אם נתבסס על מחקרים, כ 39.5% מהגברים והנשים בעולם יאובחנו עם סרטן במהלך חייהם. בישראל, כ-11,000 אנשים נפטרים מהמחלה מידי שנה.

ב-4 בפברואר מציינים את יום הסרטן הבינלאומי. המטרה של היום הזה הוא לאחד את העולם סביב העלאת המודעות לשכיחות המחלה. האיגוד הבינלאומי למלחמה בסרטן מכוונים לעידוד זיהוי מוקדם, טיפול ומניעה של הסרטן. לשם כך, כתבה זו תענה על מספר שאלות שנוגעות לנושא.


האם אי פעם נוכל לרפא סרטן? מחלת הסרטן נכללת בקבוצה של מחלות שאולי לעולם לא נוכל לרפא לחלוטין, אבל מדענים אופטימיים שחיסונים, רפואה מותאמת אישית לכל אדם ובחירות אורח חיים חכמות, יעזרו למנוע ולטפל בהרבה יותר מקרים של המחלה.

ההתקדמות המדעית בנוגע לחקר הסרטן מאפשרת לנו כיום לרפא חולי סרטן רבים. מספר שורדי הסרטן צפוי לגדול ב-24.4% עד 2032, וככל שנלמד ונחקור יותר על העניין, נוכל לרפא יותר אנשים.

כמחצית מחלות הסרטן ניתנות למניעה. אם נשקיע אנרגיה ונבצע מספר פעולות, יהיה אפשר לגלות את הסרטן בשלבים המוקדמים ואף למנוע אותו, ובכך נוכל להציל כ3.7 מיליון בני אדם מדי שנה.


אז אילו צעדים ניתן לנקוט בכדי להקטין את הסיכויים לחלות? ובכן, קודם כל צריך לשמור על אורח חיים בריא בכללי; חשוב מאוד לשמור על תזונה נכונה מכיוון שמה שאנחנו אוכלים משפיע על גופנו רבות. יותר מידי סוכר באוכל שאנו אוכלים ושותים, או אוכל עם הרבה קלוריות יכול להקל על העלייה במשקל, דבר היכול להוביל להשמנת יתר שהיא הגורם ל-13 סוגים שונים של סרטן. תזונה בריאה עוזרת לשמור על משקל תקין מה שיכול להפחית את הסיכוי לחלות.

זאת ועוד, פעילות גופנית של 5 שעות שבועיות יכולה גם כן למנוע סוגי סרטן שונים.

27% ממקרי הסרטן נגרמים כתוצאה מעישון ומשתיית אלכוהול, לכן גם מהם כדי להימנע. עוד גורם משפיע היא קרינת השמש, שיכולה להוות סיכון ולהיות מסרטנת עם לא נזהרים לידה. מסיבה זו מומלץ לשים קרם הגנה בשמש ולשים לב לזמן ששוהים בחוץ.


סיבות להתפתחות הסרטן יכולות להיות גם גנטיות. מחקרים גילו שחלק מהגידולים הסרטניים הם בעלי נטייה תורשתית כמו: סרטן השד, השחלות, המעי הגס, הערמונית, סרטן עור מסוג מלנומה ועוד. אנשים שבני משפחתם הקרובים אובחנו בסוגי סרטן אלו, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בהם ולכן מומלץ שישקלו ללכת לייעוץ גנטי אצל רופא. עד 10% מכלל סוגי הסרטן עלולים להיגרם משינויים גנטיים תורשתיים. עם זאת, העובדה שיש גורם גנטי לסרטן לא בהכרח אומרת שהאדם יחלה בסרטן, הדבר תלוי במשתנים רבים וזה רק אומר שהסיכוי לקבל את הסרטן גובר.


בנוגע לגורמים נפשיים שיכולים לקחת חלק בסיבה להתפתחות סרטן, לחץ, למשל, הוא גורם שלגבי הקשר שלו להתפתחות המחלה מתנהל ויכוח ממושך בקרב רופאים. למרות שלא ברור אם לחץ יכול לגרום ישירות לסרטן, מחקר משנת 2021 אכן מצביע על כך שהוא יכול לקדם ולהקל על התפתחותו. לדוגמה, מתח יכול לגרום לנו להתנהגויות לא בריאות, כמו שתייה, עישון או בחירה תזונתית לא חכמה ולא טובה לגוף. הרגלים אלה יכולים להוביל למגוון בעיות בריאותיות, כולל סרטן ומחלות אחרות.

באשר לאלו שכבר אובחנו עם סרטן, למרות שלחץ אינו בהכרח גורם לסרטן, סביר להניח שיש לו השפעה על אלה שכבר אובחנו עם המחלה. מחקר ישן יותר משנת 2010 מצביע על כך שלחץ יכול להגביר את הגדילה והגרורות (התפשטות) של גידולים. ניתן להבין מכך שלא רק שלחץ יכול להגדיל את גודל הגידולים הקיימים, אלא שהוא יכול להשפיע על התפשטות התאים הסרטניים לחלקים אחרים בגוף.

לאבחון מוקדם של המחלה יש חלק חשוב בדרך שבה ינוהל הטיפול ובסיכויים לשרוד, ויש סיבה לכך. בהרבה מהמקרים גידולים סרטניים מתפתחים באיטיות רבה. הגידול מתחיל בגוש קטן שלא מרגישים את השפעתו על הגוף, אך ככל שהזמן עובר הגוש יכול להתפשט, לגדול ולחדור לרקמות שלידו ואז להתפשט לאיברים מרוחקים יותר. ככל שמגלים את הסרטן בשלביו המוקדמים יותר, כך ניתן לטפל בו מהר יותר וביעילות רבה יותר וסיכויי ההחלמה טובים יותר, לכן יש חשיבות מרובה לגילוי מוקדם של המחלה.


אם אתם מכירים אדם קרוב כמו בן משפחה או חבר טוב שמתמודדים עם המחלה, תדעו שלמרות המצב הקשה של חולה הסרטן ושל הקרובים אליו, אפשר להקל על הבן אדם שעובר את התהליך ולתמוך בו. בהתחלה עלולים להרגיש לא בטוחים במה אפשר לשאול ולהגיד ומה לא הולם, אבל מה שרוב האנשים צריכים זה בסך הכל יד חמה וסנסיטיביות. הידיעה שיש מישהו שם בשבילם שתומך במאבק שלהם, כבר עוזרת להם בדרכם. לכל אדם יש חוויה שונה של איך שהוא חווה את המחלה, לכן אל תניחו כי אתם יודעים מה האדם מרגיש. יום אחד הם יכולים להרגיש שמחים, ויום אחרי עצובים. נסו להיות מודעים למצב הרוח שלהם. להיות סקרנים ולשאול שאלות זהו דבר טוב, אך נסו להיות ערים לכך שהם לא תמיד ירצו לדבר על הסרטן שלהם. במקום, אפשר לנסות לנהל שיחה רגילה על דברים יומיומיים. נסו לא לקחת באופן אישי אם הם לא רוצים לדבר על הסרטן שלהם ולכבד את הצורך שלהם בפרטיות או לזמן שקט.


בסכומו של דבר, לדבר על הנושא ולדעת את חשיבותו ורצינותו, את השפעותיו עלינו ועל הסובבים אותנו והדרכים שיכולים למנוע את המחלה, זה כל מה שיום הסרטן הבינלאומי מדבר עליו. לכן, לצורך הגדלת המודעות, חשוב להזכיר את יום זה.






コメント


bottom of page