top of page
רותם נבו

יום הנראות הטרנסג'נדרית

מאת: רותם נבו יב"4

בכתבה זו אציג את יום הנראות הטרנסג'נדרית הבין-לאומי החל מדי שנה בתאריך ה-31 במרץ, אותו חוגגים במספר מוקדים בעולם, כולל בישראל, עם מגוון של אירועים וירטואליים ברשתות החברתיות וברחבי האינטרנט.

בשנת 2009 רייצ'ל קרנדל, פעילה טרנסג'נדרית ממישיגן, יושבת ראש הארגון טרנסג'נדר-מישיגן ופסיכותרפיסטית המתמחה במגדר, שמה לב לעובדה שיום הציון היחיד בשנה שהוקדש לקהילה הטרנסית היה יום הזיכרון הטרנסג'נדרי שמתאבל על קורבנות אלימות וטרנספוביה, ולא כלל שום התייחסות לחברי הקהילה הטרנסג'נדרית החיים. בשל כך, קרנדל טיפחה חזון ליום בשנה בו מציינים את כל הדברים הטובים בקהילה זו, וחוגגים אותם. כך נולד יום הנראות הטרנסג'נדרית, המצויין מדי שנה ב-31 במרץ. יום זה הפך ויראלי ברחבי העולם בזכות הרשתות החברתיות, ונחגג מדי שנה באירועים רבים ומגוונים, כגון הרצאות ומפגשי העצמה.

אז למה בכלל חשוב לחגוג את היום הזה?

יש ערך חשוב לחיזוק הקשת הטרנסית, בידה היכולת להיאבק לשחרור מגדרי עבור כלל האוכלוסייה ובכך יום זה מהווה הזדמנות לחגוג את התרומה שלה לחברה ואת מאמציה להפוך אותה ליותר מגוונת וחופשית. בנוסף לכך, מצבה של הקהילה הטרנסית הוא חמור מבחינה חברתית, ומבחינה של זכויות, מדדי בריאות ואיכות חיים. יום זה נחגג ברוח של צדק חברתי, זכויות אדם ושוויון, והיותם של חברי הקהילה הטרנסית מוערכים בקרב החברה כולה.

חברי הקהילה נאלצים להתמודד עם מצוקות וקשיים יומיומיים. מוערך כי ישנם 50,000 עד 150,000 חברים בקהילה שמתוכם רבים עוד בארון. על פי סקרים שנערכו, 55% מהנשים הטרנסיות ו-48% מהאנשים הטרנסים דיווחו כי נפלו קורבן לאלימות פיזית בשל היותם חברי הקהילה, 68% מהקשת הטרנסית חוו אפליה בתעסוקה, 41% מהאנשים הטרנסג'נדרים ניסו להתאבד לפחות פעם אחת בחייהם, ו-44.4% נמנעו מטיפול רפואי בשל חשש מיחס רע. כל הנתונים הללו מראים על החשיבות ביום זה, שמצד אחד חוגג את היופי שבקהילה ומצד שני מעלה מודעות לאפליה הקשה והמתמדת איתה חברי הקהילה נאלצים להתמודד.

בשנה שעברה, יום הנראות הטרנסג'נדרית 2022, יזמה קבוצת פייסבוק בשם: "הסיבה שזה טרנספובי" שהוקמה בשנת 2020, קמפיין רשת הנועד להעלות מודעות לקשיים שאיתם נאלצים להתמודד חברי הקהילה ולמטרות וליעדים אותם הם מבקשים להשיג. הקמפיין נקרא "יום הנראות הטרנסי 2030" ובמסגרתו מזמינים אנשים לכתוב כיצד לדעתם יראה ה31 במרץ של שנת 2030, לאיזה הישגים הקהילה תגיע במאבק עד אז ואילו מסרים ירצו להעביר ביום הנראות הטרנסי ב-2030.

במסגרת קמפיין זה, אנשים רבים שיתפו את חלומם ואת שאיפותיהם בנוגע למאבק התמידי של הקהילה. בין החלומות היו התייחסויות לשוויון על פי חוק, לשינוי בבתי הספר ומוסדות הלימוד כך שיהוו סביבה יותר תומכת ומכילה, ולשוויון מגדרי בשפה.

אולם, ימים אלו לא תמיד עברו חלק. בשנת 2015 למשל, כמה תלמידים מתיכון במערב וירג'יניה הואשמו בהליכה נגד אמונות נוצריות בשל העובדה שקישטו לוח ידיעות בקישוטים לכבוד יום הנראות הטרנסי. דוגמה נוספת לכך התרחשה בשנת 2022, פעילים טרנסים בקרלה שבהודו ארגנו הפגנה כנגד התנהגות בלתי הולמת שהופנתה כלפיהם במקום רחצה מקומי. בעקבות האירוע התרחשה תגרה בינם לבין שוטרים מחוץ לתחנת משטרה.

לסיכום, יום הנראות הטרנסית הינו יום בעל חשיבות רבה הנועד הן לחגוג את היופי והתרומה של הקשת הטרנסית לחברה והן לעורר מודעות למצבה הקשה ולמצוקה שחווים חבריה. הוא נחגג ב31 במרץ בכל רחבי העולם, אפילו בישראל. אמנם עדיין לא ברור באיזה אופן הוא ייחגג השנה בישראל ואילו אירועים ייערכו לכבודו, אך יש לצפות לכך.


Comments


bottom of page