top of page
עידן ברקין

יום הניצחון על גרמניה הנאצית

מתי החל המנהג? מדוע יש הבדל בין תאריך הציון במדינות הגוש המזרחי ומדינות המערב? מה עומד מאחורי יום זה?

יום הניצחון על גרמניה הנאצית מתקיים ב8 במאי במדינות המערב וב9 במאי במדינות הגוש הסובייטי לשעבר. זהו יום בו מצוינת כניעתה ללא תנאי של גרמניה הנאצית, זאת עם יום שבתון בו מתקיימים מצעדים צבאיים, זיקוקים, ובמדינות מסוימות גם דקת דומיה לזכר קורבנות המלחמה.

תופעה נוספת שמתרחשת ביום הזה בחלק מהמדינות, היא מתן חנינה לאסירים שבצעו פשעים קלים, כחלק מהחגיגות ומהעיקרון שיום זה הוא על טהרת עיקרון השחרור. במדינות בהם מנהג זה מתקיים הנושא הוא לעיתים מקור למחלוקת משום שיש כאלו שסבורים שעל אף שמדובר ביום חגיגי, מתן חנינות הינה דרך לחגוג את יום זה.

השאלה מדוע נקבע תאריך זה ומדוע יש פער בין התאריך במדינות הגוש המזרחי ובמדינות המערב היא שאלה מעניינת שהתשובה אליה היא דווקא עניין טכני. כאמור, גרמניה הנאצית חתמה על כניעה ללא תנאי ב8.5 בשעה 23:01 שעון מרכז אירופה, ומנהיגי מדינות המערב תכננו לחכות ל9.5 על מנת להודיע לציבור על תבוסת גרמניה והניצחון במערכה באירופה (יפן עדיין לא נכנעה בשלב הזה אז כעקרון מלחמת העולם השנייה עדיין נמשכה בזירה האסייתית), אך הידיעה דלפה לציבור והחגיגות התחילו עוד באותו היום ונמשכו אל תוך הלילה בחגיגות ענק שפרצו (בלונדון השתתפו יותר ממיליון איש). הסיבה להבדל היא בגלל הפער באזורי זמן בין מזרח למערב. כשנחתם הסכם הכניעה כבר היה התאריך 9.5 בברית המועצות ולכן היא מקיימת את יום הניצחון בתאריך זה, ובגלל ההדלפה במדינות המערב התאריך מצוין ב8.5.

במדינת ישראל מצוין היום על פי התאריך הסובייטי ב9.5, והוא מעוגן בשני חוקים: "חוק מעמד ותיקי מלחמת העולם השנייה, התש"ס–2000" ו"בחוק יום הניצחון על גרמניה הנאצית, התשע"ז–2017". ככתוב באתר הכנסת: "ביום זה מעלים על נס את תרומתם של 1.5 מיליון היהודים שלחמו במלחמת העולם השנייה בצבאות בעלות הברית וביחידות הפרטיזנים, ובהם חצי מיליון יהודים שלחמו בצבא האדום של רוסיה הסובייטית".

יום זה הוא כאמור יום הבא לציין שחרור, ובמידה מסוימת בא גם להעלות על נס את התקומה של מדינות אירופה ותושביהם כנגד השעבוד הנאצי. תקומה היא הנושא בו עוסק עיתון חודש מאי, ואני סבור שיום הניצחון מתקשר למונח זה באופן הטבעי ביותר.

אם נחזור אחורה לשנת 1941, אנחנו רואים עולם הרוס שנראה כלקוח מתוך חלום בלהות, גרמניה הנאצית שולטת בשטחי אוסטריה, צ'כוסלובקיה, פולין ובמעצמה אירופאית בעלת אימפריה עולמית – הלא היא צרפת, בה גרמניה הקימה ממשלת בובות בראשות הגנרל פיליפ פטן וכבשה את אזור הצפון על מנת להתכונן למבצע "אריה הים" שכלל פלישה קרקעית לבריטניה. על מנת להתכונן לפלישה זו היטלר הורה להפציץ את בריטניה לייסוד, להשמיד כל מטרה צבאית וגם מבנים אזרחיים. כתוצאה מכך נגרם הרס רב של רכוש והרג אזרחים בריטים, כשבריטניה מציינת את יום הניצחון, היא מציינת את הרוח הבריטית, את הנחישות של צ'רצ'יל לנצח, ואת התקומה הבריטית עוד מתחילת המלחמה בספטמבר 1939.

1941 גם סימנה את תחילתו של המבצע הצבאי הגדול ביותר בהיסטוריה, כשהיטלר הורה להוציא לפועל את "פיהרר-דיירקטיב 21" הידוע לשמצה כ"מבצע ברברוסה" ביוני של אותה שנה. הסובייטים מצאו את עצמם בהפתעה מוחלטת ואיבדו שטחים רבים בזמן קצר, וסבלו מאובדן כבד של חיי אדם. הגרמנים ביצעו מעשי טבח באוכלוסייה המקומית הסלאבית אותה הם החשיבו כנחותה מהם. אך לבסוף, החורף הרוסי, והתקומה הרוסית שבוטאה על ידי מבצע בגרטיון שיצא לפועל ב1944, סימנו את הניצחון הסלאבי כנגד הכובש הנאצי. התקומה הסובייטית הובילה למהלכים נועזים תוך אובדן חיי חיילים רבים, על מנת להכניע את סופית את הכובש. ולכן, זה לא מפתיע שבמדינות ברית המועצות ישנה דקת דומיה במסגרת יום הניצחון לזכר אותם הרוגים.

זאת ועוד, כמובן שאין לשכוח את הסבל של היהודים – השואה שהתחוללה באירופה מתחילת מימוש הפתרון הסופי. תחילת ההרג ההמוני, שקרם עור וגידים על ידי הרצח בבורות הירי, מבצע ריינהרד, הרצח בגז, הרצח ההמוני באושוויץ וצעדות המוות, ועוד לפני כן, על ידי מדיניות ההרעבה וגירוש היהודים לגטאות צפופים ומזוהמים. התקומה של אותם יהודים, הייתה מלחמת ההישרדות היום-יומית, והמלחמה למען קידוש החיים ושימור הנפש היהודית. כמו כן, גם הייתה תקומה יהודית בתחום הצבאי – התגייסות יהודים לצבאות בעלות הברית וצבאות הפרטיזנים, כמו גם אירועים כמו מרד גטו וורשה, ביטאו את הרצון היהודי להביס את אותו אויב שביקש להשמידם.

בישראל אירועים אלה כבר עולים על נס ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, ולכן יום הניצחון פחות מוכר לאוכלוסייה הכללית, אבל העיקר הוא שזוכרים את אירועים אלה ומעלים על נס את הניצחון והתקומה היהודית.


Comments


bottom of page