יום הזיכרון הבינלאומי לשואה חל כל שנה. כיצד נוצר יום זה? מה ההבדל בינו לבין יום הזיכרון לשואה ולגבורה? מה נהוג לעשות ביום זה? מי מציין אותו בעיקר והיכן הוא מצוין? -לי שכטר י'3
במלחמת העולם השנייה התרחשה השואה, הנחשבת לרצח העם הגדול בהיסטוריה, ובה רצחו הנאצים את אנשי העם היהודי על רקע האנטישמיות. השואה החלה בשנת 1933, עם עלייתם של הנאצים לשלטון ובראשם אדולף היטלר, והיא הסתיימה בשנת 1945, עם כניעתה של גרמניה הנאצית.
מטרת הנאצים הייתה לפגוע במעמד היהודים, לגזול את רכושם ונכסיהם, ולהשמיד אותם. מספר הנרצחים נאמד בכ-6 מיליון יהודים. כמו כן, בנוסף ליהודים, הנאצים רצחו גם מיליוני אנשים שלא היו בהכרח יהודים, כגון צוענים, הומוסקסואלים, גרמנים בעלי מוגבלויות ופגועי נפש ואזרחים פולנים ושבויי מלחמה מברית המועצות. תחילה, בשנים 1933-1939, רדפו הנאצים את היהודים שבגרמניה, גירשו יהודים מבתיהם והקימו מחנות ריכוז. הם חוקקו חוקים נגד היהודים, כמו החרם הכלכלי, לפיו ליהודים אסור לסחור ולהתפרנס, ונהגו להשתמש באלימות והשפלה כלפי היהודים. בשנים 1939-1941, רוכזו היהודים וגורשו אל גטאות שהוקמו. באותה תקופה הייתה שלילה מוחלטת של זכויות היהודים, והחלו לסמן אותם באמצעות טלאי צהוב. היהודים שימשו כעובדים בכפייה והתעללו בהם.
בשנים 1941-1943, החלה השמדה המונית במחנות ההשמדה, באמצעות ירי וגז. לבסוף, בשנים 1943-1945, נכנעה גרמניה הנאצית, היטלר התאבד, והנאצים החלו בניסיון לברוח ולטשטש את העדויות לתהליך ההשמדה ושאר מעשיהם.
יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, חל מידי שנה בתאריך 27 בינואר, בתאריך זה בשנת 1945, שוחרר מחנה ההשמדה המרכזי באושוויץ מידי הנאצים.
יום הזיכרון הבינלאומי לשואה נקבע על ידי העצרת הכללית של האו"ם, אחת מחמשת גופיו העיקריים אשר קובעת בין היתר תוכניות, תוך שאלות בינלאומיות בנושאי שלום, כלכלה וזכויות האדם. ההחלטה התרחשה ב-1 בנובמבר, 2005. בחלקה המעשי של ההחלטה קראה העצרת למדינות שונות לפתח תוכניות לימודיות בתחום זיכרון השואה. העצרת דוחה ניסיונות להכחשת השואה, מעודדת מדינות לשמר את אתרי מחנות הריכוז וההשמדה, מגנה תופעות של שנאת זרים ואלימות על רקע מוצא או אמונה דתית. למען החלטה זו, העצרת אף לא נזקקה להצבעה – ההחלטה התקבלה באחד ללא שום התנגדות.
לפני החלטת האו"ם, במדינות אחדות, ביניהן גרמניה ובריטניה ציינו את ה-27.1 כיום הזיכרון לשואה. יום הזיכרון הבינלאומי צוין לראשונה בשנת 2006,
בישראל, מדי שנה ב-27 בינואר, מתכנסים נציגי ממשלת ישראל, שגרירים ואנשים דיפלומטים, מבקרים ביד ושם ומניחים זרי פרחים. ישנם מקומות שונים בהם נערך טקס מיוחד. כמו למשל אשדוד, בה ערכו טקס הצדעה לניצולי שואה והוקרה לחסידי אומות עולם (אנשים לא יהודים אשר הצילו יהודים בשואה, תוך סיכון חייהם ללא קבלת תמורה).
בשנת 2020, בשונה מהרגיל, אירע פורום השואה העולמי החמישי, בו רובי ריבלין, נשיא מדינת ישראל באותה עת, אירח במשכנו שבירושלים, אישים חשובים מכל העולם, ביניהם מלכים, נשיאים, ראשי ממשלה ועוד. האירוע ארך כיומיים, בהם הם התכנסו באתר "יד ושם", שם נערך טקס לציון 75 שנים לשחרור המחנה אושוויץ ולזיכרון הנספים, במהלכו כל המנהיגים הניחו פרחים לזכרם של הקורבנות. הטקס התקיים על רקע אירועים אנטישמיים ברחבי העולם שקרו לפני האירוע. כל שנה לאחר ישיבת ממשלה מיוחדת, משרד התפוצות שאחראי בעיקר על הסברה ודיפלומטיה ציבורית, מגיש דו"ח לרגל יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, בו מצוינים אירועים מרכזיים, ומגמות המראות על מאבק ומיגור האנטישמיות בעולם של השנה החולפת. בגרמניה, מכנים יום זה כ-"יום הזיכרון לקורבנות הנאציזם", ההחלטה על ציון יום זה התקבלה על ידי רומן הרצוג, הנשיא הפדרלי. הוא הפיץ כרוז ב-3 בינואר 1996, ובו קרא לכולם לציין את יום הזיכרון ב-27 בינואר. במדינות אחרות כמו רוסיה ובעלות הברית* מציינים יום זה, למרות, שישנם חילוקים על התאריך בו אמור להתקיים. יש מדינות המציינות את שחרור אירופה המערבית וחלוקת גרמניה, ויש המציינות אותו כיום אבל על קורבנות היהודים באירופה. ישנן מדינות באו"ם שלא הזכירו את השואה לעולם, אך בכל זאת לוקחות חלק, מיישמות את החלק המעשי של ההחלטה ומציינות יום זה.
כל זאת ועוד, קורה בנוסף ליום הזיכרון לשואה ולגבורה. יום הזיכרון לשואה, מצוין בישראל כל שנה בכ"ז בניסן. הוא מוקדש לזכר היהודים שנספו בשואה, ולזכר מעשי הגבורה שנעשו אז. יום זה הוא יום זיכרון לאומי, בו אנו נוהגים במנהגי אבלות: עורכים טקסים לציון היום, דגלי ישראל מורדים לחצי תורן, נשמעת צפירה בכל רחבי הארץ – 2 דקות של דומייה, מקומות בילוי ותרבות נסגרים, ערוצי טלוויזיה משנים את תכנם כך שיתאים ליום זה ועוד. טקס יום השואה, זה הוא הטקס המרכזי של יום זה, מדליקים בו 6 משואות לזכר 6 מיליון הנספים בשואה, אותם מדליקים ניצולי שואה ומספרים את הסיפור שלהם.
*בעלות הברית היו קבוצת מדינות שלחמו כנגד מדינות הציר (קבוצה אחרת של מדינות), במלחמת העולם השנייה. בעלות הברית: הממלכה המאוחדת, הרפובליקה הפולנית, הרפובליקה הצרפתית. מדינות הציר: גרמניה הנאצית, האימפריה היפנית, איטליה הפשיסטית.
Comments