top of page
תמונת הסופר/תההנדסאי

יום האישה, יום שלם שכולו מוקדש עבור נשים, נחוץ? או לא נחוץ?


יום האישה מסמל את כבוד האישה, יום שמזכיר לנו את חשיבותה ויתרונותיה של אישה בכל דבר וכמובן את זכות השוויון. - שושן סטרול


בואו נשים את הדברים על השולחן ונגיד שהשנה הייתה שנה מאתגרת. בין יתר החסרונות שהיו בה המצב הביא אנשים לקצה שלהם ולא מעט נשים נפגעו מהעניין הזה.

מכאן אוטומטית עולה בראשי שאלה- זה לא קצת אבסורד שבמקביל לתוהו ובוהו שקורה בחדשות אצל משפחות, אימהות, נשים, נערות וילדות לחגוג את כבוד האישה? איזה כבוד בדיוק?

ומיד עולה תשובה- לא, ממש לא! מה היה קורה בלי לציין את היום הזה, היום הזה שמעכשיו גם מזכיר לנו מקרים מצערים של נשים ומעורר אותנו למציאות כואבת לעבר הרצון לשינוי.

היה לי חשוב לדבר על הנקודה הזו אבל עכשיו אפשר לעבור לדברים יותר משמחים.

איזה כיף שיש יום שלם במיוחד לנשים, כאישה אני אומרת לכם את זה. זה כמו עוד יומולדת, אבל יומולדת כללית שאת וכל החברות שלך חוגגות ומתרגשות ביחד, מקבלות פרחים, דברים מתוקים ויש פוסטים מחזקים ומרגשים באינסטגרם. מה צריך יותר?

רק בעצם איך זה מתפרש אצל ילדות ונערות מתבגרות? אולי מי שאין לה עדיין חבר לא מקבלת פרחים (למרות שתכלס אפשר לסנג'ר את ההורים או לקבוע עם חברות להביא אחת לשנייה, מי צריך בנים בכלל?) ואולי עדיין לא הגענו לשלב שבו השוויון בין גברים לנשים חשוב ופוגע בנו יותר אבל זה לא אומר שלא נחגוג. אנחנו נשים, נשים צעירות שתכף נהפוך לנשים בכל מובן המילה.

אז מה מייחד אותנו ומחבר בינינו חוץ מהווסת החודשית?

יש לנו הבנה אחרת, רגישות אחרת, קינאה לא חסר אבל אנחנו גם יודעות לעודד, להפגין רגישות ולתת עצות טובות. יש לנו ממש שפה משלנו, המבטים שרק אנחנו מבינות, שמות קוד, תנועות גוף ויש כאלה שיגידו שיש לנו חוש שישי- אני משערת שמתכוונים לאינטואיציה נשית.

ולמה חוץ מהווסת? זה חלק בלתי נפרד מההגדרה של אישה. זה גם מה הכי מחבר בינינו, שאנחנו הופכות למשוגעות מידי פעם. התקופות הספציפיות בחודש שאנחנו מסוגלות להתהפך גם על זבוב על הקיר, זו רק דוגמא אחת מבין מיליון דוגמאות דימויים וירידות מוכרות. למשל דוגמא נוספת, אצל נערה מתבגרת בתקופה הזו כל הבית נכנס לכוננות צבע אדום ועוברים לישון במקלטים. אבא שלי דורש ממני לציין כאן שהוא טוען שלא מדובר בקלישאות אלא באמת לאמיתה והוא מדבר בתור בעל ואבא ל3 בנות ואישה אבל אני לא מבינה מה הוא עושה מזה כזה ביג דיל.

אני באופן אישי מתה על הקלישאות שיש על נשים וכמובן המשפטים הידועים כמו "אישה לאישה מלכה", "מאחורי כל גבר עומדת אישה" ועוד.. בטח יצא לכן לשמוע לא פעם

ויש גם את הביטוי "אישה חזקה" שתפס בישראל ובכל העולם.

מה זה בדיוק אומר? בדרך כלל אני לא אוהבת להיצמד להגדרות אבל לפעמים זה עוזר לנו להתפתח משם. ההגדרה בתרגום חופשי שלי- אישה עצמאית, בעלת דעות ועוצמה.

זו הגדרה מדהימה וחשובה ואיזה כיף שהמודעות לצורך של נשים והאפשרות של נשים להיות חזקות רק הולך ומתעצם בחברה.

לסיכום אני מקווה שאנחנו הנשים נמשיך להפגין את יכולותינו ותרומתנו לחברה, שנראה כמה שאנחנו חזקות בפני עצמנו.

והלוואי שמעתה ואילך נישמע בחדשות רק דברים טובים בהקשר לנשים!



והפעם בפינת מה דעתכם בנות הנדסאים משכבות החטיבה והתיכון שיתפו את דעותיהן בכנות רבה:

1. מהי הקלישאה על נשים שהכי מתאימה לך לדעתך ולמה?

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: תעשי רק מה שאת אוהבת- תמיד אומרים לנשים תעשו רק מה שאתן רוצות, לא אומרים את זה לגברים. תמיד אני מרגישה שאומרים את זה על פי דעות קדומות שפעם הנשים היו צריכות להיות במטבח. והיום אומרים את זה בשביל "לתקן" את האמירות האלו.

אבל בסוף הקלישאה הזאת באמת נכונה אני חושבת שהקלישאה הזאת מתאימה לי בגלל שתמיד חשוב לי לעשות מה שאני רוצה, גם אם לאחרים זה לא נראה טוב בעיין. בסוף הרי זה החיים שלי והבחירות שלי וזה חשוב לדעת לקבל דעות של אחרים אבל תמיד צריך להישאר נאמן לעצמך ולעמדות שלך. אני תמיד דואגת לעשות את זה עם עצמי, שומעת דעות של אחרים אבל בסוף מחליטה בעצמי מה שנכון לי וטוב לי.

תלמידה2: אני חושבת שאם יש קלישאה שצריכה להיות בראש של כל אישה היא ״אין דבר העומד בפני הרצון והשמיים הם הגבול״. אני מתחברת לקלישאה הזאת עוד מהפעם הראשונה ששמעתי אותה, בכיתה א׳ בשיעור מפתח הלב. המורה הסבירה לנו בשיעור שהכל אפשרי אם רק נאמין ונרצה מספיק, מאז אני מנסה כמה שיותר לחיות לפי הגישה הזאת ולהאמין שהכל באמת אפשרי. אם כל אישה תאמין ביכולות שלה, לא יהיה דבר בעולם שלא תוכל להגיע אליו.


תלמידות התיכון:

תלמידה3: בגדול אני לא ממש מכניסה את עצמי לשום קלישאה😂 אבל אולי תאריכים, אני זוכרת תאריכים די טוב

תלמידה4: הקלישאה שהכי מתאימה לי לדעתי היא שאני מבזבזת כסף (ולא מעט 😉) על בגדים ודברים בסגנון. אני לא חושבת שהקלישאה קשורה לעובדה שאני בת, פשוט חברות הבגדים, נעליים ופריטים בסגנון דואגים לפרסם הנחות בכל ימות השנה, מה שמושך את הקונים כל השנה.



2. איך חגגת את יום האישה?

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: האמת שאני לא חוגגת את יום האישה. אני חושבת שבמתכונת שיום האישה מתקיים כיום, זה יום מקטין. היום הזה לפי דעתי מציין שהנשים הם מיעוט שצריך להבליט. אבל לא, נשים הן חצי מאוכלוסיית העולם. ולא לא צריך יום מיוחד בשנה בשביל להזכיר את פועלן של הנשים בעולם.

תלמידה2: ביום האישה שוחחתי עם אמא שלי וסבתא שלי, שתי נשים מאוד משמעותיות בחיים שלי. כשדיברנו הן סיפרו לי על סיפורים ואירועים בחיים שהיו צריכות להתמודד איתם ובזכות השיחה איתן נזכרתי באירועים כאלו שעברתי בעצמי שבאותו הרגע היו סוג של נקודת שבר עבורי אבל כשהתבגרתי הבנתי שנהייתי בן אדם חזק יותר בזכות אותם אירועים. הדבר הזה מתקשר ליום האישה כי המון נשים היו בסיטואציה בה הרגישו את אותה ההרגשה, אבל אם מתנהלים בגישה הנכונה ומתמודדים עם הסיטואציה בביטחון, מרוויחים שיעורים מדהימים לחיים וכך הופכים לאנשים חזקים יותר ובפרט נשים חזקות יותר.


תלמידות התיכון:

תלמידה3: האמת לא חגגתי יותר מדי, אבל דיברתי עם כמה חברות על החשיבות של זה בעיניו. יצא שדיברנו איזה שעה על המצב של נשים בעולם ומה אנחנו מקוות שיהיה בעתיד.

תלמידה4: ביום האישה האחרון אמא שלי זכתה בפרס משר בממשלה על עבודתה בתחום עבודתה, אז קניתי לה פרחים ואני ומשפחתי חגגנו את היותה אישה מצליחה ומעוררת השראה במיוחד ביום חשוב זה.



3. מה אומר הביטוי אישה חזקה בעינייך ותני לי דוגמא לאישה חזקה.

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: אני חושבת שאישה חזקה היא אישה שמשפיע, היא אישה שיוזמת וחושבת בגדול . צורת ההשפעה של כל אחת שונה. אני חושבת שגסינדה ארדרן היא המילה חוזקה. גסינדרה היא ראשת ממשלת ניו זילנד. ניו זילנד היא המדינה הראשונה שיצאה מהקורונה. בזכות הובלת של גסינדה עם רגישות, הבנה והקשבה כיום ניו זילנד מאחורי משבר הקורונה. לפעמיים החוזק של הבן אדם בה דווקא ברכות וההבנה

תלמידה2: אישה חזקה בעיניי זאת אישה שיודעת לעמוד על שלה, לא לוותר על העקרונות שלה, ותעשה הכל כדי להשיג את המטרות שלה. אמא שלי היא האישה הכי חזקה שפגשתי. היא עברה המון בחיים ועשתה הכל למען האנשים שחשובים לה. המטרה של אמא שלי היא לדאוג לילדים שלה יותר מהכל ואני אסירת תודה על המטרה הזאת ומרוויחה ממנה המון. אמא שלי אישה מבריקה ואני לומדת ממנה המון. בזכותה למדתי שאם משהו חשוב לי עליי להילחם עליו ולא לתת למכשולים לעצור אותי. אמא שלי לימדה אותי לא לוותר לעולם על העקרונות שלי וששום דבר לא צריך לשבור אותי. את כל הדברים האלו היא לא לימדה אותי באמצעות מילים שאמרה לי, אלא באמצעות מעשים שעשתה עבורי ובגלל זה היא המודל לחיקוי שלי.


תלמידות התיכון:

תלמידה3: אישה שלא מפחדת לעשות מה שהיא רוצה כדי להגיע למטרה שלה. לא בהכרח בוסית קרה, כל אחת שעומדת על העקרונות שלה בפני הסביבה. אני עכשיו כתבתי על רות ביידר גינסבורג בכתבה שלי, אז היא הראשונה שעולה לי לראש. היא באמת הייתה מדהימה.

תלמידה4: אני מאוד מסכימה עם הביטוי אישה חזקה. הקלישאות והסטריאוטיפים שנוצרו על נשים כבר לא רלוונטים לדור של היום שמראה כי נשים הן חזקות באותה מידה כמו גברים – הן יכולות לנהל מדינות, לשרת ביחידות קרביות והן שוברות גבולות על בסיס קבוע. אישה חזקה שאני מעריצה היא רוזה פארקס – אישה אפרו-אמריקאית שהתפרסמה בשל סירובה בשנת 1955 לפנות את כיסא באוטובוס לאדם לבן. הרצון שלה לחולל שינוי בהתייחסות החברה לשחורים ולנשים.



4. תני לי 3 דברים שאישה טובה בהם יותר מגבר

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: -אינטליגנציה רגשית -היכולת לעשות הרבה דברים במקביל -היכולת להכיל

תלמידה2: -להילחם על הדברים שחשובים לה ולעשות הכל כדי להשיג אותם -לא לוותר על המטרות שלה - לעמוד על שלה


תלמידות התיכון:

תלמידה3: וואי זה קשה כי בגדול זה משתנה בין אנשים. נראה לי שבהתמודדות עם אנשים מסביב שמפקפקים ביכולות שלך, כי נשים פשוט חוות את זה יותר. אמפתיה, בדרך כלל, אבל ברור שזה תלוי בן אדם.

תלמידה4: -התמודדות עם הרבה משימות בו זמנית

-נשים טובות יותר בהבנת רגשות

-במוח נשי יש שני אזורי שפה ולגברים – רק אחד, בגלל זה נשים יותר פטפטניות.



שאלת בונוס:

אני נותנת לך מילה ואת צריכה להגיד לי קלישאה שעולה לך לראש שקשורה כמובן לנשים או ההבדלים בין נשים לגברים.

זיכרון-

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: ״נשים זוכרות הכל״

אומרים שנשים זוכרות המון דברים ואפילו דברים שהיו צריכות לשכוח. בין אם מדובר על ריב עם חברה מכיתה א׳ או על הפעם הראשונה שפגשנו את החברה הכי טובה שלהן. אני חושבת שהדבר הזה הוא לא בהכרח רע, אפילו דבר טוב. נשים זוכרות דברים מכמה סיבות: או שהדבר משמעותי להן, או שהן למדו משהו מאותו אירוע, או שהאירוע פגע בהן והעציב אותן או להפך, שימח אותן.

כשנשים זוכרות את הדברים האלו זה אומר שהן רגישות לאירועים שעברו בחיים שלהם ולמקרים שהשפיעו עליהן. זה מעיד על רגש ומחשבה מאחורי כל מקרה ויכולת מדהימה ללמוד מאירועים ולהבין עד כמה הם במקרים מסויימים חשובים ומשמעותיים לנו.

תלמידה2: בהריון יש לנשים זיכרון של דג


תלמידות התיכון:

תלמידה3: לנשים יש זיכרון טוב משל גברים, והן גם נוטרות טינה יותר בגלל זה

תלמידה4: "נשים זוכרות הכול"


אוכל-

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: ״מהיום אני אתחיל לאכול אוכל בריא״

לא פעם שמעתי נשים אומרות את אותו המשפט. בעייני המשפט יכול להיות מאוד חשוב ומועיל אבל זה תלוי מהמקום ממנו בא ומהכוונה שמאחורי המשפט.

אם מישהי החליטה לאכול בריא כי הבינה שזה חשוב ונכון עבורה זו בחירה מעולה, אך המון נשים משתמשות באותה כוונה כדי להוכיח שהן מסוגלות למשהו, כמו סוג של תחרות בינן לבין עצמן. אני חושבת שאם אישה מחליטה לקיים את אותה הבחירה היא צריכה לחשוב על הסיבה שממנה מקיימת אותה ואם זו הסיבה הנכונה.

תלמידה2: נשים צריכות להיות במטבח


תלמידות התיכון:

תלמידה3: גברים אוכלים יותר תמיד, נשים יעמידו פנים שהן אוכלות רק סלט

תלמידה4: "נשים שייכות למטבח"


נהיגה-

תלמידות החטיבה:

תלמידה1: ״את נוהגת כמו צב״

כשגבר אומר לאישה שהיא נוהגת לאט זה בדרך כלל לא בא ממקום טוב, אבל למה? אם אישה נוהגת לאט זה מעיד על זה שהיא זהירה ומודעות לסכנות שסביבה ולכן מעדיפה לנהוג קצת יותר לאט מאשר חלילה לסכן אותה ואת הנוסעים האחרים. כשאומרים לאישה ״את נוהגת כמו צב״ צריכים לחשוב על המשמעות של זה ובעיניי המשמעות היא את זהירה, אחראית וחכמה.

תלמידה2: "מי נתן לך רישיון?!"


תלמידות התיכון:

תלמידה3: גברים נוהגים טוב יותר מנשים, נשים עושות יותר תאונות

תלמידה4: "נשים נוהגות גרוע"







Comments


bottom of page