לקראת יום הבריאות הנפשית המתקיים ב- 10 באוקטובר, החלטתי בכתבה זו להמליץ על ספר ועל סרט העוסקים בנושא בריאות נפשית ספציפית בקרב בני נוער.בטור זה אמליץ בכל גיליון על ספר אחד ועל סרט אחד שאני ממליצה לכם לראות/לקרוא. הספר והסרט יהיו קשורים בדרך כלשהי לחודש, אם זה דרך חג כלשהו, יום מיוחד בחודש ועוד
בריאות נפשית היא נושא חשוב מאוד אשר אנשים רבים משקיעים בו בדרך כלל פחות מחשבה מאשר בבריאות פיזית. מצב זה נובע מהעובדה שמחלות נפשיות ובריאות נפשית לרוב אינן ניתנות לראייה ברורה בעין ויותר קשה לאבחן אותן ולשים לב אליהן מאשר מחלות ופציעות פיזיות. למרות שלפעמים זה לא נראה כך, מחלות נפש יכולות להיות מסוכנות בדיוק כמו מחלות פיזיות ולפעמים אפילו יותר. סיבה לכך היא שכאשר מישהו חולה נפשית או שבריאותו הנפשית רופפת, יכול להיות קשה מאוד לאנשים שסביבו לשים לב לכך. הסיבה לכך, פעמים רבות, היא שהחולה אינו רוצה שאנשים ידאגו לו או יתייחסו אליו שונה, או שהוא אינו מודע לכך בעצמו. כך יכול להיווצר מצב בו אף אחד לא שם לב למצבו של החולה, הוא אינו מקבל טיפול ומצבו ממשיך להידרדר.
לשם העלאת המודעות לבריאות נפשית, הוחלט על יום בשנה המוקדש לכך. דעתי האישית היא שעלינו להתייחס ליום זה יותר ברצינות, ושיש מקום לשיפור בדרך ההצגה וההסברה על בריאות הנפש במקומות עבודה, בבתי ספר ובעולם כולו. במסגרת יום זה, החלטתי להתייחס לספר ולסרט שעליהם אני ממליצה, העוסקים בנושא בריאות הנפש.
ספר: "כל המקומות המוארים" (באנגלית: "all the bright places") מאת ג'ניפר ניבן.
"כל המקומות המוארים" הוא ספר המספר על נער ונערה הנאבקים בבעיות דומות. וויולט ופינץ' נפגשים בראש מגדל הפעמון בבית ספרם במקריות כאשר שניהם עלו לאותה מטרה. לא ברור מי מציל את מי אך שניהם יורדים בבטחה ממגדל הפעמון.
ויולט נאבקת עם האבל על אחותה שנפטרה לפני כשנה בתאונת דרכים ששתיהן נכחו בה. היא סופרת את הימים עד סוף התיכון ורק מחכה לברוח מהעיירה הקטנה שבה היא חייה באינדיאנה ומהאבל על אחותה. פינץ' הוא נער שמתמודד עם בעיות נפשיות מאז שהיה קטן וכל יום נאבק להישאר ער (כפי שהוא מכנה זאת) ולא לתת לחשכה שבו להשתלט עליו.
למרות התנגדותה הקלה של וויולוט, היא מוצאת את עצמה עובדת על פרויקט לימודי משותף עם פינץ' ומגלה כי הוא אינו ה'פריק' שכל בית הספר חושב שהוא, אלא שהוא האיש היחיד שהיא מרגישה בנוח איתו מאז מות אחותה. מן הצד השני, פינץ' מגלה שויולט עוזרת לו להישאר בעולם החיים, ער וחי. פינץ' עוזר לויולט לשכוח מספירת הימים עד סוף הלימודים ולהתחיל לחיות אותם, וויולט עוזרת לו למצוא אור גם במקומות חשוכים.
הספר "כל המקומות המוארים" הוא ספר מרגש הנותן חומר למחשבה וגורם להעריך יותר את החיים ולהבין שצריך לנצל כל רגע בהם. אני ממליצה מאוד לקרוא את ספר זה מכיוון שהוא מראה כמה חשוב לבקש עזרה כשהמצב קשה וכי חשוב להתקדם ולא לחשוב על העבר. הוא עוזר להבין שמה שקרה קרה ואין דרך לשנות זאת, אך כן יש דרך לדאוג שזה לא היה לשווא.
סרט המבוסס על הספר יצא בנטפליקס וגם אותו אני ממליצה לכם לראות (למרות שלדעתי הספר יותר טוב).
סרט: "סיפור מצחיק" (באנגלית "It's Kind of a Funny Story")
הסרט "סיפור מצחיק" עוקב אחרי קרייג גילנר, נער בן 16 שחווה מחשבות אובדניות ומחליט ללכת לבית החולים לבקשת עזרה. שם שולחים אותו לאשפוז במחלקה הפסיכיאטרית. עקב שיפוצים במחלקת הנוער, קרייג ושאר הנערים והנערות מהמחלקה נשלחים למחלקה הפסיכיאטרית למבוגרים. בהתחלה קרייג מתחרט על בחירתו ומבקש שישחררו אותו מכיוון שהוא חושש ממה שחבריו יחשבו כאשר יגלו היכן הוא נמצא, אך בית החולים מתעקש להשאירו לחמישה ימים לפחות. בחמשת הימים האלה קרייג מבין שזו הייתה ההחלטה הנכונה, וכי הוא אף פוגש חברים במקום שהוא לא ציפה לפגוש. קרייג מתחבר עם בובי, מטופל מבוגר הטוען שהוא נמצא במחלקה רק כחופשה, ועם נואל, נערה בגילו שמתמודדת עם בעיות דומות לשלו.
הסרט לוקח גישה שונה משאר הסרטים העוסקים בנושא זה. הוא לוקח את הנושא לצד הקומדיה, דבר העוזר להבין את הנושא בדרך שונה. אני ממליצה מאוד לראות את הסרט מכיוון שהוא מצחיק וגורם להבין שגם במקומות חשוכים יש אור וצחוק, ושלא הכל תמיד צריך להיות רע. הסרט מבוסס על ספר באותו השם שכתב נד ויזיני.
Comments