top of page
שירה טורג'מן

טבח מערת המכפלה

ב- 25 בפברואר 1994 התרחש טבח במערת המכפלה, הנחשב לאירוע הטרור היהודי הקשה ביותר בתולדות מדינת ישראל. מה היא מערת המכפלה, מה היה המניע להתרחשות הטבח, מה התרחש בו ומה היו השלכותיו? - שירה טורגמן יא4


מערת המכפלה הינה מקום קבורתם של אבות האומה ובנות זוגותיהם, כמו אדם וחווה, אברהם ושרה, יצחק ורבקה וכו'. המערה היא שדה ליד חברון אשר אותו אברהם קנה מעפרון החיתי על מנת לקבור את אשתו שרה בה. כאשר אברהם קנה את מערת המכפלה, הוא למעשה קיבל לא רק את השטח, אלא גם זכויות קניין ובעלות על הקרקע, כך שהרכישה של מערת המכפלה על ידי אברהם מסמלת את מימוש הזכויות של אברהם על הארץ שהובטחה לו. ה' הבטיח לאברהם הבטחת הארץ- שהצאצאים של אברהם יירשו את הארץ ועל ידי רכישת מערת המכפלה אברהם מממש את הבטחה זו.

כפי שצוין קודם, במערת המכפלה קבורים האבות והאימהות שלנו, וקברים אלו בעצם מחזקת את מעמדה של העיר חברון כ"עיר אבות".

עד לכאן ניתן להבין כיצד מערת המכפלה קשורה ליהדות, אך היא גם מקודשת לאסלאם, ואכן חלק משטח המתחם משמש כמסגד פעיל.


טבח מערת המכפלה היה פיגוע ירי אשר התרחש ב 25 בפברואר, והאחראי לו היה ברוך גולדשטיין, רופא בן 37 אשר התגורר בקריית ארבע. בטבח זה נגרם מותם של 29 מתפללים מוסלמים אשר שהו במערת המכפלה, ונפצעו עוד 125 אנשים. במהלך הטבח, המתפללים השתלטו עליו והרגו אותו.

טבח מערת המכפלה נחשב לאירוע הקשה ביותר בתולדות הטרור היהודי במדינת ישראל, גרם לתסיסה רבה בין החברה הישראלית לבין הפלסטינית וזעזע רבים.

הגורם שהניע את ברוך גולדשטיין לבצע את הטבח היה חתימת הסכמי אוסלו. הסכמי אוסלו הם הסכמים אשר נחתמו בין ישראל לבין "ארגון שחרור פלסטין" אשר היווה חלק מתהליך השלום. ההסכם הביא את הארגון להכיר במדינת ישראל, ואת ישראל להכיר בארגון זה כנציג העם הפלסטיני. ההסכם הראשון נחתם באוסלו ב-20 באוגוסט 1993, והסכם "אוסלו ב'" נחתם תחילה בטאבה ב-24 בספטמבר 1995, וכעבור ארבעה ימים נחתם רשמית בבית הלבן.


הסכם זה גרם לתגובה עזה בקרב הציבור היהודי והערבי. ההסכם יצר סערה ותסיסה רבה, מה שגרם לפגיעות רבות בעשרות יהודים שנהגרו או נפצעו. פיגועים אלו התרחשו בכל הארץ וחלקם התרחשו בקריית ארבע ובחברון. הסכם אוסלו והפגיעות הללו הם היו אלו שגרמו בסופו של דבר לברוך גולדשטיין לבצע את הטבח.

הטבח התרחש בבוקר חג הפורים בשעה חמש וחצי. ברוך גולדשטיין הגיע למערת המכפלה כאשר הוא לבוש בבגדי צהל ובעל דרגות. במערת המכפלה קיימים כמה מבנים: במבנה אחד התפללו באותו זמן 13 יהודים ובמבנה אחר כ- 800 מוסלמים. גולדשטיין תחילה התפלל, ולאחר מכן עבר למבנה התפילה של המוסלמים והתחיל בטבח. באמצעות רובה שהיה ברשותו, הוא רצח 29 מתפללים מוסלמים ופצע 125 מתפללים מוסלמים נוספים. כאשר ניסה להחליף מחסנית ברובה, התנפלו עליו המתפללים והכו אותו למוות.

טבח זה גרם לפריצת מהומות ביישובים פלסטינים, מה שגרם לצה"ל להטיל עוצר ממושך על השכונות הפלסטיניות, על מנת שהפלסטינים לא יבצעו פעולות תגמול ויפגעו ביהודים.

בנוסף לכך, הטבח השפיע גם על מערת המכפלה עצמה אשר אליה הגיעו יהודים להתפלל בה מדי יום. בעקבות הטבח, נאסר על יהודים להתפלל בה והיא נסגרה בפניהם במשך כשנה וחצי. הטבח השפיע על האופן הפוליטי לאומי. הטבח גרם לראשונה לגרום ליצחק רבין להיפגש עם ועדת המעקב של ערביי ישראל כדי לדון באירוע שהיה, בתוצאותיו הקשות ובהשלכותיו.

יתר על כן, הטבח גרם להעלאת נושאים והתלבטויות חשובות לסדר היום, כגון האם צריך לפנות את התושבים היהודים מקריית ארבע וחברון בשל הסכנה הצפויה להם בעקבות הטבח (ההצעה נדחתה על ידי יצחק רבין). היו רבים שהאשימו את הממשלה כגורם עקיף להתרחשות הטבח, משום שלא מנעו מהפיגועים שקרו לפני הטבח להתרחש ולא פעלו נגדם.


הטבח במערת המכפלה גרם להכתמת התדמית של העם היהודי והוציא אותו באור שלילי, מפני שגרם להרג של חפים מפשע ונתפס כרצח אכזרי ביותר. טבח זה הושמע בעולם וגונה על ידי הקהילה הבינלאומית ובראשה מועצת הביטחון של האו"ם. בעקבות האירוע, ארגוני טרור רבים איימו לנקום בישראל וביהודים רבים הנמצאים בתפוצות.

ב-6 באפריל 1994, לאחר שהסתיימה תקופת האבל המוסלמית של 40 יום לאחר הטבח, בוצע פיגוע המכונית בעפולה בו נרצחו 8 בני אדם ונפצעו 55. מי שהכריז על הפיגוע היה חמאס, אשר אמר כי הוא מהווה נקמה על הטבח במערת המכפלה. לפי יורם שוייצר, בעקבות הטבח במערת המכפלה, הגביר חמאס את מאמציו להוציא לפועל פיגועים רבים בישראל.

לאחר הטבח הוקמה ועדת חקירה אשר נקראת ועדת חקירה ממלכתית. בראש הוועדה עמד נשיא בית המשפט העליון - השופט מאיר שמגר. ועדת החקירה ירדה לעומק פרטי האירוע ומה שהתרחש בו, והיא הגיעה למסקנה שגולדשטיין פעל לבדו אבל כוחות הביטחון והשומרים שהיו במערת המכפלה לא היו ערוכים ולא הקפידו שלא לאפשר כניסה עם נשק למקום.


אירוע הטבח במערת המכפלה זעזע רבים, וגרם לתסיסה רבה מאוד בין החברה הישראלית והפלסטינית. האירוע גרם לעלייה בפגיעות נוספות ולאיומים של ארגוני טרור רבים על פגיעה בחברה הישראלית וביהודים רבים ברחבי העולם. טבח זה נחשב לאירוע הקשה ביותר בתולדות הטרור היהודי במדינת ישראל.



Comentários


bottom of page