top of page
תמונת הסופר/תההנדסאי

חצי חצי או אי שוויון מגדרי?

כולנו כבר יודעים את התשובה לשאלה כאשר מדובר בנשים וגברים. אבל האם כולנו יודעים היכן אי השוויון מתקיים וכיצד? האם כולנו מודעים למידת השוני ביחס שבין המינים? בכתבה הבאה תוכלו לקרוא על אי השוויון המגדרי, כיצד מתרחש, היכן וכיצד צריך לפעול כדי למנוע אותו. – עדי רוזנשטיין




אי השוויון בין המינים הוא מצב חברתי פוליטי הקיים בתרבויות רבות ובו נשים נחשבות לבעלות סטטוס חברתי, פוליטי וכלכלי נמוך בהשוואה לגברים. אי השוויון מתקיים גם בגלל חוקים המגבילים נשים (בעיקר בעבר) לבצע פעולות מסויימות, וגם בגלל נורמות חברתיות. בעבר, אי השוויון היה גדול ונפוץ הרבה יותר והוא התבטא באיסורים שונים שאומרים שנשים לא יכלו לעשות פעולות שונות, כגון- להצביע בבחירות, להנהיג, ללמוד, לעבוד ועוד... איסורים כאלה ודומים לאלה נהוגים עד היום במידה מסויימת במקומות שונים בעולם.

כיום, במדינת ישראל, אי השוויון המגדרי נראה גם בפוליטיקה ובשכר. נשים מרוויחות בממוצע 34% פחות מגברים וייצוגן בכנסת ה23 של מדינת ישראל עומד על 25% מכלל חברי הכנסת הנבחרים (30 נשים בכנסת ה-23 מתוך 120 חברי כנסת). אנשים רבים בחברה הישראלית ובעולם חושבים שלנשים לא מגיעה הזכות להביע את דעתן. רבים גם מחפיצים נשים ואף פוגעים בהן ומשתמשים באלימות כנגדן.


בעידן הרשתות החברתיות, ישנם אנשים רבים שמפיצים מסרים פוגעניים כלפי נשים ומגיבים תגובות מחפיצות ואלימות ברשתות החברתיות השונות. סיטואציה מוכרת מאד ברשתות אלו היא כאשר נערה מעלה תמונה שלה מהים. התגובות על הפוסט לפעמים חיוביות, אך לרוב הסיכויים היא תקבל גם תגובות מעליבות ותוקפניות גם מנשים וגם מגברים. לעומת זאת, כאשר נער יעלה תמונה מהים, יקבל תגובות כמו- "איזה גבר" ותגובות משבחות וחיוביות אחרות.


בדוגמא זו או דומות לזו מאד נפוצות, פעמים רבות כאשר אישה תעשה מעשה מסויים תקבל תגובות שליליות וכאשר גבר יעשה את אותו המעשה, יקבל תגובות חיוביות.


אי שוויון מגדרי ניתן לראות גם ביהדות:

מעט נשים מוזכרות כדמויות משמעותיות בתנ"ך ביחס לגברים, במקרים רבים התנ"ך משמיט את שמות הנשים המוזכרות בסיפוריו, כמו- אשתו ובנותיו של לוט, בת יפתח ואשת מנוח. כבר בסיפור בריאת העולם ניתן לראות התייחסות ליחס בין האיש והאישה כאשר האישה נבראת מצלע האדם כדי להיות עזר כנגדו. ולאחר חטא עץ הדעת, אחד מהעונשים שקיבלה האישה היה שהגבר ימשול בה- "אל האישה אמר הרבה ארבה עצבונך והרונך, בעצב תלדי בנים, ואל אישך תשוקתך והוא ימשול בך."

מהסיפור המקראי נשוב שוב לתקופה שלנו, למקרה שקרה לא מזמן ובו אי השוויון המגדרי הופיע פעם נוספת: מחאת המכנסיים הקצרים בבתי הספר.

תלמידות לא הוכנסו לכיתות בגלל שלבשו מכנסיים קצרים בזמן שהבנים הסתובבו בשטח בית הספר במכנסיים קצרים ולמרות החום שהיה באותו היום. התלמידות טענו שבודקים אותן, ושלאחת מהבנות שלבשה מכנס מאותו הדגם והאורך של הבנים, לא הסכימו להכניס כי טענו שהוא "קצר מדי".

במקרה אחר, התלמידות טענו שמורה אמרה לתלמידה לעמוד ולהסתובב מול כל התלמידים, היא בדקה את אורך המכנס ואמרה לתלמידה שהוא קצר מדי, שזה לא מוצא חן בעיניה ושלא נעים לה לראות את זה.

במקרה הזה, לא רק שניתן לראות את אי השוויון המגדרי בבירור, אלא שניתן גם לראות אותו נעשה לא רק על ידי גברים, אלא גם על ידי נשים.




אז... כיצד נוכל להגיע לשוויון מגדרי?

במטרה להגיע לשוויון מגדרי, נעודד נשים למצויינות ולא נמעיט מערכן.

אנחנו כחברה צריכים להבין שנשים שוות ערך לגברים ושאין שום סיבה שהתגובות שהנשים יקבלו יהיו שונות מהתגובות שהגברים יקבלו כשיעלו לרשתות החברתיות תמונה מהים. כדי שנגיע לשוויון מגדרי, שני המינים צריכים להבין שנשים שוות לא פחות מגברים, נשים צריכות להעצים אחת את השנייה ולעמוד אחת לצד השנייה כדי להתקדם לעבר הגשמת המטרה.


コメント


bottom of page