top of page
תמונת הסופר/תההנדסאי

חנוכריסמס או כריסמוכה - יחס היהודים והישראלים לחג המולד

חג המולד, האם הוא חג של נוצרים? בשנים האחרונות יותר ויותר יהודים וישראלים כוללים בחגיהם את חג המולד למרות שלא קשור אליהם... מה הסיבה? לי שכטר י'3

חג המולד, כריסמס, עיד אל מילד, הוא חג תרבותי המצוין בלוח השנה הנוצרי, מציין את הולדתו של ישו וחל בתאריך 25 בדצמבר. לפיכך, המסורת היהודית לא אמורה לחגוג חג שכזה, כאשר לא ניתן לראות ולו קשר אחד המחבר בין הולדתו של ישו לתרבות היהודית, למרות זאת רבים מן העם היהודי חוגגים אותו.


כיצד זה התחיל? במאה ה-18 החל תהליך של קבלת זכויות כלפי היהודים במערב אירופה (אמנציפציה), היהודים שרצו להדק את קשרם עם הנוצרים, התייחסו לחג המולד כחג שלהם גם. בגרמניה, בכדי לא להתנגד למסורת היהודית, החשיבו את חג הכריסמס כחג "תרבותי" ולא דתי, לצד חגיגות החנוכה, קישטו את ביתם לכבוד חג המולד, אפו את מאכליו המסורתיים, אירחו חברים נוצרים ונתנו מתנות לילדים, ממש כמו שחוגגים הנוצרים, מנהג זה נקרא וָיְינוּקָה (צירוף המילים חנוכה וחג המולד בגרמנית), מנהג זה מתח ביקורת לגבי היהודים בטענה שזו התבוללות וניסיון להידמות לנוצרים.

המנהג החל להתקיים גם בארצות הברית, על ידי מהגרים מארצות הברית לגרמניה, ונקרא "כריסמוכה" (כריסמס וחנוכה). יהודי ארצות הברית החזיקו בביתם עץ קטן מקושט בקישוטי החג, אך קראו לו בשם "שיח חנוכה", כי רצו בכל זאת להבדיל אותו מן החג הנוצרי הרגיל.

כיום רוב יהודי אמריקה חוגגים את חג המולד. מחקר חברתי בארצות הברית מצא כי אחד מתוך שלושה יהודים אמריקאים מחזיקים עץ אשוח וקישוטים בביתם לכבוד חג המולד. לכן, עולה שאלה, האם כדאי להם לחגוג את חג המולד? מצד אחד הם אמריקאים, לכן כמו כולם, אופייני להם לחגוג אותו ולקיים את מנהגיו, אך מצד שני למה להם לחגוג את הולדת ישו? הקרבה של חג המולד לחנוכה מייצרת את השילוב בין שני החגים, עץ חג המולד לצד החנוכייה, סוכריות מקל ליד דמי חנוכה וגרביים מלאות מתנות ליד לביבות. יכול להיות שההסבר לכך הוא כי יש יותר מ-50 אחוזי התבוללות בקרב היהודים בארצות הברית, בין אם יש בן או בת זוג גוי ובין אם אין.

בישראל, החג אינו מצוין רשמית, הרשויות השלטוניות אינן תולות קישוטים המסמלים את החג, כפי שהן עושות בחגי ישראל. אך בכל זאת, באזורים בהן יש ריכוז גדול של האוכלוסייה הנוצרית, כמו נצרת, רמלה, הרובע הנוצרי בירושלים והמושבה הגרמנית בחיפה, הרשויות מקשטות את האזור בתאורה צבעונית ומציבים עץ אשוח מקושט לכבוד החג. מתקיימות מסיבות בעיקר לצעירים, אשר נושא המסיבה הוא חג המולד. ואף נשיא המדינה עורך מדי שנה קבלת פנים לראשי העדות הנוצריות לכבוד החג.

הרבנות הראשית בישראל, אוסרת על עסקים כשרים כמו מסעדות, בתי מלון ועוד, המחזיקים בתעודת כשרות, לממש את מאפייני החג, לשים אורות ועץ אשוח.

בישראל, יותר ישראלים חוגגים את הסילבסטר מאשר את הכריסמס, אך עדיין ישנן שלל דרכים לחגוג את חג המולד, ביניהם, פסטיבל קולינרי המשלב את מטעמי החג, יריד כריסמס באירוח אמנים השרים את שירי החג, יריד הנוסף הכולל יצירות אומנות המבטאות את חג המולד בציור, מצעדי כריסמס מסורתיים ועוד.

לסיכום, אם אתם רוצים לטעום ממאכלי החג, לשיר את שיריו ולהתבונן ביופיו של עץ האשוח המאיר בנורות צבעוניות, זה לגמרי אפשרי! אתם מוזמנים ללכת לרמלה, נצרת ואפילו תל אביב יפו, שם תמצאו את כל מסורות החג, אנשים החוגגים אותו ואף תחושו את האווירה המיוחדת של החג.





Comentarios


bottom of page