ליום העצמאות ישנה משמעות סמלית חשובה: היום מסמל את חירותה של המדינה, ואת העובדה כי למרות כל המלחמות והמאבקים הרבים בהם עם ישראל היה נתון, מדינת ישראל לבסוף הוקמה. אך השנה, בשל המשבר החוקתי ההולך וגובר, נשאלות שאלות ועולות סוגיות רבות בעניין ציון יום העצמאות.
בה' באייר תש"ח הוכרזה הקמת מדינת ישראל. הכרזת המדינה התרחשה בזמן מלחמת העצמאות. מלחמת העצמאות הייתה מלחמה קיומית בה הישוב היהודי בארץ נלחם בערביי ארץ ישראל ומדינות ערב במטרה להמשיך לקבוע עובדות בשטח, לחיות בארץ זו ולהקים בה מדינה. המלחמה הייתה מלחמה ארוכה וקשה מאוד שהתחילה כמלחמה בין יהודי א"י לבין ערבי א"י, ולאחר מכן הפכה למלחמה מדינית בין ישראל לבין מדינות ערב.
במהלך המלחמה, היישוב היהודי היה תחת התקפה קשה מצד ערבי ישראל ולאחר מכן מצד מדינות ערב. המלחמה הייתה כרוכה במבצעים ופעולות רבות, אשר הדגישו את רמת המוטיבציה והתעוזה של מדינת ישראל. תוצאות המלחמה היו מצד אחד משמחות, כי מדינת ישראל הצליחה לשרוד את המלחמה ואף ניצחה בה, אך מצד שני - במהלך המלחמה נספו חיילים רבים ואלפים נפצעו קשה מאוד. ניצחון מדינת ישראל במלחמה היווה אבן דרך משמעותית: מדינת ישראל הוכיחה לעולם את העוצמה והחוזק שיש בה, את המשאבים שהיא מסוגלת לגייס והלוחמים האמיצים, והדגישה כי היא עתידה להישאר ושאינה מפחדת להילחם ולהיאבק לשם כך.
הכרזת העצמאות הוכרזה ע"י דוד בן גוריון, שבנוסף להצהרה על הקמתה של מדינת ישראל, היוותה המגילה המסמך המכונן של מדינת ישראל, ובה תואר בצורה נרחבת ומפורטת האופי של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. במגילה קיימים נימוקים שונים להקמת המדינה, וקריאה לגורמים שונים לשתף איתה פעולה – ערבי ישראל, מדינות ערב, האו"ם והיהודים בתפוצות.
ביום העצמאות אנו חוגגים ומציינים את ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, אשר באותו זמן הייתה בעיצומה של המלחמה הקשה שתוארה. יום זה הוא יום חג לאומי ומועד ממלכתי במדינת ישראל, ומגיע ממש לאחר יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, דבר שמדגיש את הכרת התודה של מדינת ישראל לאותם חיילים שנהרגו למען המדינה.
בערב יום העצמאות, כאשר מסתיימים אירועי יום הזיכרון בטקס רשמי בהר הרצל בירושלים, נפתחים אירועי יום העצמאות. 12 גברים ונשים מדליקים 12 משואות לציון הישגים בתחומים שונים בחיי המדינה, ודגל המדינה שהורד לחצי התורן ביום הזיכרון מונף כעת לראש התורן. הטקס מסתיים במופע זיקוקים.
השנה יום העצמאות מצוין ב 26 באפריל ומדינת ישראל חוגגת את 75 שנות העצמאות שלה. מתוכננים ביום זה מגוון אירועים ואטרקציות ברחבי הארץ על מנת לחגוג ולציין את הכרזת מדינת ישראל ועצמאותה.
אך, השנה היום מצוין בעיצומה של סערה מדינית המורכבת ממחלוקות רבות בין גורמים שונים במדינה. כעת, נשאלת השאלה, האם אזרחי המדינה עדיין מרגישים את החירות ואת העצמאות לחיות בה, וזאת בצל החוקים העולים לקריאה בממשלה. מאז הבחירות האחרונות לכנסת והקמת הממשלה ישנו משבר חוקתי. בחודשים האחרונים, בכל ימי שבת ישנן הפגנות רבות ברחבי כל הארץ, ובהן אזרחים יוצאים אל הרחובות ומפגינים, שרים ביחד את ההמנון ושירי מחאה ומניפים דגלי ישראל. המוני אנשים יוצאים לרחובות, מפגינים וצועקים את שעל ליבם, כאשר חלקם מסכימים וחלק מתנגדים לחוקים אשר עתידה הממשלה לחוקק.
חלק מאזרחי מדינת ישראל אינם מרגישים את החירות ואת ערכי הדמוקרטיה במדינה, ובייחוד ביום טעון שכזה, הם מרגישים את הרגשות ההפוכים למה שהיה עד כה. ביום הזה, עקרונות מדינת ישראל מודגשים ומתעצמים, ומודגשת העובדה כי המדינה הוקמה והוכרזה כמדינה יהודית ודמוקרטית, אך בשל המשבר החוקתי חלק מאזרחי ישראל אינם מרגישים שייכים ובעלי זכות האדם הבסיסית לחירות.
אך חשוב לזכור כי יום העצמאות כשמו הוא, מציין את העצמאות שלנו כמדינה ומדגיש בפני כל העולם את הכוח שלנו, את כוחה הרב של מדינת ישראל בכל התחומים והמובנים. השנה חוגגים 75 שנות עצמאות למדינה, ואת העובדה שאנו עומדים כאן בזכות האומץ והגבורה של אותם הלוחמים שאיבדו את חייהם כדי שתהיה לנו מדינה.
Comments