מהן זכויות האדם? מי הגה את הרעיון של זכויות האדם? כיצד הן נוצרו? מדוע הן חשובות כל כך? איך חיו לפני שהתקיימו הזכויות? ואילו זכויות היו לפני כן? לי שכטר י'3
זכויות האדם הן סוג של גישה או רעיון הכולל אוסף של זכויות בסיסיות, הקובע כי זכויות אלה מגיעות לכל אדם מעצם היותו אדם. תפקידן להגן על האדם בחברה האנושית. הן מחייבות את השלטון לפעול כנגד אנשים המפרים את זכויות האדם של האנשים שסביבם, וכך לאפשר לציבור לנצל ולהנות מזכויותיו הטבעיות.
תחילה, אנשים היו בעלי זכויות רק כאשר היו כלולים בקבוצה כלשהי, שמכבדת אותם, כמו משפחה. לאחר מכן, במאה השישית לפני הספירה, כורש הגדול, מייסד הממלכה הפרסית, כבש את העיר בבל ושחרר את כל העבדים. "הצהרת כורש" הינה הכרזת זכויות האדם הראשונה בהיסטוריה, בה הוא הצהיר כי אנשים הם אלה שצריכים לבחור את דתם. רעיון זכויות האדם התפתח בעיקר במאות ה-17 וה-18 במהלך עידן הנאורות, כאשר החלה צורת חשיבה חדשה – ליברלית ודמוקרטית.
ג'ון לוק, פילוסוף אנגלי בין החשובים בהיסטוריה, פעל בעיקר בעידן הנאורות, והשפיע רבות על תחום הזכויות.
2 מסמכים מרכזיים בהיסטורית זכויות האדם הם מגילת הזכויות שכלולה בחוקת ארצות הברית והצהרת זכויות האדם של המהפכה הצרפתית.
היסטורית זכויות האדם בקצרה -
במאה ה-13: המגנה כרטא אשר נתנה לאנשים זכויות חדשות וגרמה לכך שהמלך כפוף לשלטון החוק גם הוא. במאה ה-17: העצומה לזכויות שקבעה את זכויות האזרח. במאה ה-18: הכרזת העצמאות של ארצות הברית, הצהרה על הזכות לחיים, חופש ואושר. בנוסף לכך, הצהירו בצרפת כי כל האזרחים שווים בעיני החוק. במאה ה-20: ההכרזה האוניברסלית לזכויות אדם, המסמך הראשון שפירט את כל 30 זכויות האדם, אליהן זכאי כל אדם באשר הוא.
בעקבות מלחמת העולם השנייה, ב-10 בדצמבר 1948 הוכרזו זכויות האדם באו"ם, במסמך מנוסחים העקרונות העיקריים למתן הזכויות והזכויות הבסיסיות. לכן, משנת 1950 עד ימינו, מצוין ב-10 בדצמבר יום זכויות האדם. מטרתו להנציח את הכרזת זכויות האדם ובכך להעלות את המודעות בקרב החברה, לזכויות הבסיסיות שיש לכל אדם במהלך חייו.
זכויות האדם מתחלקות ל-3 קבוצות: זכויות טבעיות, זכויות אזרחיות או פוליטיות וזכויות חברתיות. זכויות האדם הן זכויות בסיסיות ולכן, ישנן מחלוקות רבות על זכות ואופייה. הזכויות הטבעיות הן הזכויות הבסיסיות שיש לכל אדם. מסמך ההכרזה האוניברסלית לזכויות האדם כולל 30 זכויות בסיסיות. החשובות מבניהן: הזכות לחיים, לחירות מכל הבחינות, לביטחון, לשוויון ולפרטיות. זכויות אזרחיות עוסקות בעיקר ביחסים שבין הפרט למדינה, כוללות את חופש התנועה, חופש מצפון, חופש הדת והמחשבה ועוד. זכויות חברתיות, עניין בעיקר בהגשמה העצמית של אדם. כגון: הזכות לחינוך, לדיור, לבריאות, לקיום בכבוד ועוד.
זכויות הן דבר יחסי, הן ניתנות מהמדינה לאזרחיה, כך שהן ניתנות לשינוי ולשלילה במצבים שונים. קיימים 2 מצבים עיקריים בהן לא מיישמים את הזכויות באופן מוחלט. כאשר 2 זכויות מתנגשות, למשל ההתנגשות בין חופש הביטוי לבין הזכות לכבוד, ישנה מגבלה על חופש הביטוי כך שניתן לשמור על זכות לכבוד ולא לפגוע יתר על המידה בחופש הביטוי. או כאשר אדם פוגע בזכויות של האחר, הוא נענש וכתוצאה מכך חלק מזכויותיו נשללות, לאדם הנכנס לכלא נשללת הזכות לחירות.
ישנם ארגונים ופעילים רבים הפועלים כולם למען קיום ושמירה על זכויות האדם. דוגמא לפעיל זכויות אדם הוא מרטין לותר קינג, לקח חלק פעיל והנהיג את המאבק למען שוויון האנשים האפרו-אמריקאים בארצות הברית. דוגמא לארגון זכויות אדם היא האגודה לזכויות האזרח בישראל, ארגון זכויות האדם הגדול והחשוב ביותר בישראל. הם פועלים למען זכויות לקבוצות מסוימות באוכלוסייה כמו נשים, או נאבקים למען נושאים חשובים כמו פלורליזם דתי.
זכויות האדם בישראל מוסדרות ב-2 חוקים מרכזיים – כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק. ארגונים רבים פועלים למען הזכויות בישראל ומקפידים עליהם.
לסיכום, זכויות האדם הן הדבר החשוב ביותר שקיים בחברה. תפקידן להגן עלינו כחברה אנושית ולכן הן כה חשובות. ללא זכויות וחוקים למען שמירת הזכויות, עלולה להיות אנרכיה, כל אדם יכול לפעול כרצונו ולפגוע באנשים סביבתו. בעקבות זאת, מוטב שנשמור על הזכויות שלנו ושל הסובבים אותנו.
"מָה שֶׁשָּׂנוּא עָלֶיךָ אַל תַּעֲשֶׂה לַחֲבֵרְךָ."
Comments