כאשר אנו מתמודדים עם דיווחי חדשות חדשים כמעט כל שעה אודות מקרים הולכים וגוברים של נגיף הקורונה, אמצעים נוספים להגבלת החשיפה לאיום של הנגיף הזה וחששות לבריאותנו ולרווחת יקירינו, אנו יכולים להיות מודאגים מאוד. למרות הדאגה חשוב לשמור על אופטימיות בכלל ותקווה בפרט. בין אם נחשוב על זה ובין אם לא, התקווה היא חלק מחיי כולם. כולם מקווים למשהו. זה חלק מובנה מלהיות בן אנוש. התקווה עוזרת לנו להגדיר מה אנחנו רוצים בעתיד שלנו והיא חלק מהנרטיב העצמי על חיינו שכולנו מנהלים בתודעתנו.- – הילה מעברי י"ב1
מהי תקווה?
ההגדרה של תקווה יכולה להיות שונה בהתאם לכל אדם. ניתן להגדיר תקווה בדרכים רבות ושונות. זה יכול להתייחס לרצון או לשאיפה, או פשוט למצב נפשי אופטימי. המילה תקווה היא למעשה מילה עברית שמשמעותה צפיה לעתיד טוב, אמונה שדבר חיובי יקרה בעתיד. כשאנשים מדברים על תקווה בהקשר רוחני, המשמעות היא שאמונה שדברים טובים יתרחשו עם אמונה בכוח עליון. הם עשויים לכוון את תקוותיהם כלפי חוץ בתפילה. עבור אחרים, המשמעות היא תמיד להסתכל על הצד המואר ולראות באתגרים הזדמנויות. במילים אחרות, תמיד "נקווה לטוב".
מדוע התקווה כה חשובה?
לקבל תקווה זה לרצות תוצאה שמשפרת את חייך בדרך כלשהי. זה לא רק יכול לעזור להפוך את המצב הנוכחי הקשה לנסבל יותר, אלא גם יכול בסופו של דבר לשפר את חיינו משמעותית מכיוון שראיית עתיד טוב יותר מניעה את האדם לנקוט בצעדים כדי שזה יקרה.
רוב האנשים משייכים תקווה למצב קשה. אנשים מקווים לצאת מנסיבות קשות. זה לעתים קרובות כאשר אנשים מוצאים את עצמם מקווים בלהט, אבל תקווה גם יכולה לספק את המפתח לשיפור חיי היומיום.
הסיבה לכך היא שרק לדמיין משהו בתקווה - הילד רואה את עצמו רוכב על האופניים החדשים שלה, למשל - נותן לאדם רגע של אושר, על פי פסיכולוגיה, זה יכול להקל על הקשיים בהווה.
דוגמה לכך מדווחת על ידי איגוד הפסיכולוגיה האמריקני. לילדים שגדלו בעוני אך זכו להצלחה בהמשך חייהם, היה משותף לכל דבר אחד - תקווה. ד"ר ולרי מהולמס, שעבדה על המחקר, אמרה שהתקווה כוללת "תכנון, מוטיבציה ונחישות" להשיג את מה שמקווים לו.
מחקרים מצאו כי תקווה מתואמת באופן חיובי עם שביעות רצון מהחיים ומשמשת כמאגר נגד ההשפעה של אירועי חיים שליליים ומלחיצים. לפיכך, אנשים עתירי תקווה נוטים להראות תוצאות ספורטיביות, אקדמיות, תעסוקתיות ובריאותיות טובות יותר. תקווה ועמידות הן תכונות פסיכולוגיות יציבות, שיכולות לשמש כגורמים מגנים מפני מצוקה ומשפרים את איכות החיים. אנשים מלאי תקווה מחזיקים בחשיבה חיובית המשקפת תחושה מציאותית של אופטימיות וכן האמונה שהם יכולים לייצר מסלולים למטרות הרצויות. אנשים כאלה תופסים מכשולים כאתגרים להתגבר עליהם ומסוגלים לנצל את האופטימיות שלהם לתכנון חלופות להשגת מטרתם הסופית.
תחושות תקווה וחוסן משפיעות באופן חיובי על מצב הרוח והתפקוד. תקווה וחוסן נקשרו לתוצאות בריאותיות גופניות ונפשיות טובות יותר אצל סטודנטים לתואר ראשון, כמו גם בריאות ורווחה טובים יותר ומצוקה פסיכולוגית נמוכה יותר אצל מבוגרים. בנוסף, נמצא כי תקווה מהווה גורם מגן מפני דיכאון והשפעת לחץ. מחקרים מצאו כי קיים קשר הפוך בין אופטימיות לתסמיני דיכאון וכן בין אופטימיות למחשבה אובדנית. ממצאים אלה נצפו באופן עקבי במספר מחקרים. באופן ספציפי, צוין כי רמות גבוהות יותר של תקווה נוגדות את ההשפעות השליליות של דיכאון על עמידות הקשורה לוויסות רגשי. בנוסף, מטופלים המדווחים על רמות גבוהות יותר של תקווה וחוסן נוטים פחות להראות הפרעות במצב הרוח ונוטים להיות בעלי דימוי עצמי גבוה יותר. לעומת זאת, רמות נמוכות של תקווה נקשרות לדיכאון.
כיצד לשמור על תקווה בתקופה זו?
כדי להימנע מדיכאון ולשמור על שמחה חשוב לשמור על תקווה בתקופה הזו. תקווה מעניקה לאנשים את כוח הרצון להגשים את מטרותיהם לא משנה לאן החיים לוקחים אותם, זה מאפשר לאנשים להתמודד עם בעיות בחשיבה חיובית. תקווה יכולה להביא שמחה ואושר במצב רע, ולספק ביטחון בעת ספק. חשוב לקחת את הדברים בפרופורציות ולהבין שהנגיף יכול היה להיות גרוע מכפי שהוא כבר. יש לשמור על תקווה בתקופות אלה ולנסות לא להיות פסימיים. המגיפה הזו גרמה להרבה חרדות ודאגות אבל חשוב לזכור שהתקופה הזאת היא זמנית ותעבור. אפשר להסתכל על המצב מנקודת מבט חיובית יותר – רכשנו כישורים וגישות חיים שונות כמו ההבנה כמה החיים בלתי צפויים וכך להעריך ולהנות מהחוויות הקטנות, למדנו כיצד להתמודד במצבים קשים, יש פחות זיהום אוויר מכיוון שפחות אנשים נוהגים וטסים במטוסים ולאנשים שעסוקים בדרך כלל יש יותר זמן לבלות עם המשפחה שלהם בגלל השהייה בבית. אלה רגעים שיש להוקיר להם. הנגיף קירב אותנו והכי חשוב הראה לנו כיצד אנו זקוקים לתקווה.
במובן מסוים, תקווה מקשרת בין העבר וההווה לעתיד. יש לנו חזון למה שאתה מקווה שיקרה. רק לדמיין את זה יכול לגרום לנו להרגיש טוב יותר. ואם זה משהו שאפשר לשלוט בו במידה מסוימת אז התקווה יכולה להניע אותנו לנקוט בצעדים בהם אנו צריכים לנקוט.
ד"ר ניל ברטון, מחבר ספרים שכותב על רגשות, כותב שהוא תמיד מבקש מהמטופלים את מה שהם מקווים לו, כי אם הם אומרים "כלום" אז זה סימן לדיכאון או גרוע מכך.
תקווה חשובה לעצם היותנו בני אנוש. כפי שכותבת ד"ר ג'ודית ריץ', "התקווה היא תאורה במנהרה חשוכה, רגע של אור, מספיק כדי לחשוף את הדרך קדימה ובסופו של דבר את הדרך החוצה."
Comments