בשנה האחרונה הוצא על ידי שר התקשורת שלמה קרעי לקצץ את התקציב של התאגיד כאן 11 וההשלכות עלולות להיות חמורות. לכן בכתבה זו אסקור את ההיסטוריה של הטלוויזיה הישראלית ואראה את השפעותיה על החברה הישראלית.
סיפורינו מתחיל בשנת 1966, השנה בה החלו השידורים של הטלוויזיה הישראלית הראשונה במסגרת הטלוויזיה החינוכית. במסגרת הטלוויזיה החינוכית זכינו לראות את התוכניות האייקוניות שכל ישראלי מכיר כמו: קישקשתא, הבית של פיסטוק, פרפר נחמד, קשת וענן וגלילאו.
לאחר שנתיים של החינוכית, בשנת 1968 החל לשדר ערוץ הטלוויזיה הישראלית שכלל בתוכו גם את החינוכית. ערוץ הטלוויזיה הישראלית היה הערוץ היחיד בטלוויזיה קרוב ל20 השנים הבאות והרבה מאוד אנשים החלו להכניס טלוויזיה אל בתיהם ולצפות בשידוריו. בערוץ הטלוויזיה הישראלית שנקרא בסוף הערוץ הראשון שודרו החדשות וכלל תוכניות משתנות עם הזמן. רוב שעות השידור בשנות השבעים שהיו למבוגרים הוקצו להקרנות של סרטים זרים, תכנים דוקומנטריים, וסדרות שנרכשו בעיקר מארצות הברית ובריטניה. הטלוויזיה הישראלית הביאה את תרבות הטלוויזיה העולמית אל ישראל וקידמה אותנו צעד אל העתיד של הבידור. ההשפעה הגדולה שהטלוויזיה הישראלית עשתה היא לרדיו. במקום לשמוע ברדיו על אירועים שקרו, אנשים יכלו לפתוח את הטלוויזיה ולראות בחדשות מה קורה וגם לראות תמונות מזירות האירועים. לדוגמא בזמן מלחמת יום הכיפורים שפרצה באוקטובר 1973, זו הייתה המלחמה הראשונה שבה יכלו הישראלים לצפות במשדרי החדשות היומיים בתמונות חיות מזירת הקרבות, סמוך להתרחשויות עצמן. דוגמא נוספת לריגוש של הטלוויזיה לעומת הרדיו היה ב1977 כאשר נחת נשיא מצרים אנואר סאדאת לביקור בן שלושה ימים בישראל והערוץ הראשון סיקר את מהלך הביקור לראשונה בצבעים.
לאחר כמעט 20 שנים בהן הערוץ הראשון היה יחיד, בשנת 1986 נוספה לערוץ הראשון תחרות – ערוץ 2. ערוץ 2 שידר תוכניות ניסיוניות ולאחר כמה שנים של זיגזוג, בשנת 1993 עבר ערוץ 2 לשידורים מסחריים, דבר שהיווה תחרות לערוץ הראשון.
לאחר כ47 שנים שבהן שודרו תכנים רבים בערוץ הראשון, בשנת 2015 הוחלט לסגור אותו ובמקומו להכניס תאגיד שידור חדש שיחליפו. ואכן בשנת 2017 נסגר הערוץ הראשון וב2018 נסגרה החינוכית, עברנו לעידן חדש של הטלוויזיה הישראלית. מאז סגירת הערוץ הראשון והחינוכית, כאן תאגיד השידור החליפם.
כאן עשו משהו חדש שהערוץ הראשון לא עשה, הם העלו את התכנים שלהם לאינטרנט. לראשונה, אנשים יכלו לצפות בשידורי הטלוויזיה (החדשות ושאר התוכניות) דרך כל מכשיר כל עוד הוא מחובר לאינטרנט. ילדים יכולים לצפות בתוכניות כאן חינוכית גם כאשר הן לא משודרות בערוץ באותו רגע. המהלך של העלאת התכנים לאינטרנט של כאן היה צעד משמעותי, הוא איפשר גם לאנשים שאין בבעלותם טלוויזיה לצפות בתכנים של תאגיד השידור ובכך כל משלמי המיסים זכו בתמורה לכספם.
אבל מה הן ההשפעות של הטלוויזיה הישראלית על תושבי ישראל?
אחלק את ההשפעה של הטלוויזיה בישראל לשני תחומים: ההשפעה על מבוגרי ישראל וההשפעה על ילדי ישראל.
ההשפעה על מבוגרי ישראל התבטאה ביכולת של אנשים לראות את החדשות כל ערב בטלוויזיה ובזכות זה שהחדשות מוצגות על המסך יש את האופציה להציג את המידע בהרבה יותר קלות לאנשים. בנוסף, למעבר לחדשות בטלוויזיה הייתה השפעה עצומה על קהילה אחת, החרישים, עד תקופת הטלוויזיה כדי לדעת מה החדשות, החירשים היו צריכים לבקש מאדם נוסף שיתרגם להם לשפת הסימנים מה אומרים בחדשות. אבל ברגע שהחדשות הגיעו לטלוויזיה והחלו להעביר את המידע בשפת הסימנים בריבוע בתחתית המסך, החיים של החירשים נהיו הרבה יותר טובים בכך שהם יכלו לדעת מה קורה במדינה ללא צורך באדם נוסף שיספר להם.
השפעתה של הטלוויזיה בישראל על ילדי ישראל היא רבת משמעות – כיום אין אדם בוגר שלא זוכר את התוכנית האהובה עליו בילדותו שכנראה שודרה בחינוכית ואת הערכים אשר קיבל ממנה. כמו ש"פרפר נחמד" לימדו אותנו - לפעמים אני עצוב ולפעמים שמח, אבל אני תמיד נשאר אני. הכיף והאורחים שהיו עם קישקשתא בתוכנית מה פתאום. ואיזה כיף היה עם פיסטוק ורגע בבית של פיסטוק.
אך כיום, חשיבותה של הטלוויזיה הישראלית על ילדי ישראל היא אפילו יותר חשובה. בימינו, כאשר יש שלל תוכניות בטלוויזיה שלא תמיד מומלצות לראיה על ידי ילדים ולא נותנות ערכים מעשירים וטובים, הטלוויזיה החינוכית הצליחה לשמור על הקסם שלה ולהשאיר את כל הערכים הנכונים בתוך התוכן שלה. אך כיום נוצרה אפילו בעיה יותר גדולה, לא תמיד הילדים צופים בטלוויזיה, לפעמים הם עוברים לאייפד או לטלפון וצופים ביוטיוב. כמה טוב שתאגיד השידור הביא את החינוכית גם לשם כדי שאם הם ירצו הם יוכלו להמשיך את התוכנית האהובה עליהם שם ולקבל ערכים טובים.
הטלוויזיה הישראלית היא מרכיב חשוב במדינת ישראל וליוותה אותנו לאורך רוב השנים של המדינה, במלחמות שסוקרו בטלוויזיה ובתוכניות המצוינות שהיא יצרה. הטלוויזיה הישראלית לקחה חלק גדול בהיסטוריה של המדינה ועד היום נשמרו בארכיון כלל התוכניות והחדשות לאורך השנים כך שאפשר יהיה לשלוף אותן ולשדר שוב ברגע שרוצים ובכך לחוות שוב את ההיסטוריה ולהשיג צילומי עבר. כאן אפילו הגדילו ראש והעלו תוכניות ישנות מהארכיון ישירות לאינטרנט.
השנה, יותר מבכל שנה אחרת, חשוב שנזכור את חשיבותה של הטלוויזיה הישראלית ונמנע את סגירתו של תאגיד השידור הישראלי כאן.
留言