top of page
תמונת הסופר/תאילה שטייף

העלייה המפחידה בהתחממות הגלובלית, ומה אנחנו יכולים לעשות?

"אלוהים לא משחק בקוביות עם היקום". זו הייתה תגובתו של אלברט איינשטיין למכניקת הקוונטים. אבל האנושות כן משחקת עם היקום. עם הסביבה הטבעית, דרך התערבויות שונות: פליטה של גזים כמו פחמן חד חמצני לאטמוספירה, המבטיחה לשנות את האקלים הגלובלי, הוספה של כימיקלים המכלים את שכבת האוזון, הכחדת זנים שונים של חיות ומקומות המחייה שלהם, ועוד שלל דרכים יצירתיות ונוראיות. - אילה שטייף יא4

כולנו מכירים את המושג, אבל מה היא "התחממות גלובלית" בעצם?

בהתחשב בגודלם וביכולת החום האדירה של האוקיינוסים העולמיים, נדרשת כמות עצומה של אנרגיית חום כדי להעלות את טמפרטורת פני השטח השנתית הממוצעת של כדור הארץ, אפילו בכמות קטנה. העלייה של בערך מעלה אחת בטמפרטורת פני השטח הממוצעת העולמית, שהתרחשה מאז העידן הטרום-תעשייתי עשויה להיראות קטנה, אך משמעותה היא עלייה משמעותית בחום המצטבר.

החום הנוסף הזה מניע את הטמפרטורות הקיצוניות האזוריות והעונתיות, מפחית את כיסוי השלג ואת קרח הים, מגביר את הגשמים הרבים ומשנה את טווחי בתי הגידול של צמחים ובעלי חיים - מרחיב חלק ומצמצם אחרים. כפי שמראה המפה למטה, רוב אזורי היבשה התחממו מהר יותר מרוב אזורי האוקיינוס, והארקטי מתחמם מהר יותר מרוב האזורים האחרים.

אוקיי. אז עכשיו כולנו יודעים מה זה "התחממות גלובלית". אבל רובנו לא מבינים את המשמעות. את ההשפעה המיידית על חיינו. בואו נלמד קצת נתונים לפי שנבין ביחד מה זה אומר בשבילנו.

  • הטמפרטורה של כדור הארץ עולה ב 0.08 מעלות צלסיוס כל עשור מאז 1880. הקצב הזה הוכפל ב40 השנים האחרונות.

  • 2020 הייתה השנה השנייה החמה ביותר מאז שהתחילו המדידות.

  • 10 השנים החמות ביותר שמתועדות היו כולן מאז 2005.

  • בין 1900 ל1980, שיא חום חדש נשבר כל 13.5 שנים בממוצע. מאז 1981, שיא כזה נשבר כל 3 שנים.


אוקיי הבנו. טמפרטורות עולות, והמצב מחמיר. אבל אם העלייה היא בחלקי המעלה, למה זה כזה משנה? זה באמת כל כך נורא?

בקצרה – כן. לטמפרטורה במקומות מסוימים יכולה להיות השפעות רחבות טווח על חיי אדם ומערכות אקולוגיות. לדוגמה, עלייה בטמפרטורת האוויר יכולה להוביל לגלי חום עזים יותר, שעלולים לגרום למחלות ומוות, במיוחד באוכלוסיות פגיעות. דפוסי טמפרטורה שנתיים ועונתיים קובעים גם את סוגי בעלי החיים והצמחים שיכולים לשרוד במקומות מסוימים. שינויים בטמפרטורה יכולים לשבש מגוון רחב של תהליכים טבעיים, במיוחד אם שינויים אלה מתרחשים מהר יותר ממה שמינים של צמחים ובעלי חיים יכולים להסתגל. אז אחרי שהפחדתי אתכם קצת, מה בכל זאת אנחנו יכולים לעשות? המטרה פשוטה. פחמן דו חמצני הוא האויב הגרוע ביותר של האקלים. הוא משתחרר כאשר שורפים נפט, פחם ודלקים מאובנים אחרים לצורך אנרגיה - האנרגיה שבה אנו משתמשים כדי להפעיל את הבתים, המכוניות והטלפונים שלנו. על ידי שימוש בפחות ממנו, נוכל לרסן את התרומה שלנו לשינויי האקלים ובמקביל גם לחסוך כסף. לכן אספתי רשימה של כמה דרכים, קלות ויעילות, בהן כל אחד מאיתנו יכול לעשות את השינוי:

1. דברו!

מהי הדרך הגדולה ביותר שבה אנחנו יכולים להשפיע על שינויי האקלים העולמיים? לדבר עם החברים והמשפחה, לוודא שהנציגים שלנו מקבלים החלטות טובות. על ידי הבעת החששות שלנו - באמצעות מדיה חברתית או, יותר טוב, ישירות לנבחרי הציבור - אנחנו שולחים הודעה שאכפת לנו מהעולם המתחמם, ועם מספיק מאמץ, להפעיל לחץ גדול מספיק כדי לקדם חקיקה שתגביל את הזיהום שמייצרים מפעלים וחברות גדולות.

2. מיזוג אוויר, מיזוג אוויר, מיזוג אוויר.

חימום וקירור בניינים הם בין השימושים הגדולים ביותר באנרגיה. חימום ומיזוג אוויר מהווים כמעט מחצית מצריכת האנרגיה הביתית. אפשר להפוך את החלל שלנו ליעיל יותר באנרגיה על ידי איטום והבטחה שהוא מבודד מספיק.

3. צמצום בזבוז מים

חיסכון במים מפחית גם את זיהום הפחמן. הסיבה לכך היא שנדרש הרבה אנרגיה כדי לשאוב, לחמם ולטפל במים. אז אם ניקח מקלחות קצרות יותר, נסגור את הברז תוך כדי צחצוח שיניים ונעבור למכשירים חסכוניים יותר, נוכל לחסוך כמויות עצומות של מים ופחמן. במחקר שנעשה בארה"ב, העריכו שאם רק אחד מכל 100 בתים אמריקאים יצוידו במכשירים חסכוניים במים, ייחסכו כ-100 מיליון קילוואט-שעה של חשמל בשנה - תוך הימנעות מזיהום של 80,000 טון של התחממות כדור הארץ.

4. באמת לאכול את האוכל שאנחנו קונים — ושפחות ממנו יהיה בשר.

אם אתייחס לדוח אמריקאי נוסף, מתברר שכ-10% מצריכת האנרגיה של ארה"ב הולכים לגידול, עיבוד, אריזה ומשלוח מזון – כאשר כ-40% ממנו מגיע לזבל. אם אנחנו מבזבזים פחות אוכל, סביר להניח שאנחנו מצמצים את צריכת האנרגיה. ומכיוון שמוצרי בעלי חיים הם מהצורכים ביותר לייצור משאבים, גם אכילת ארוחות ללא בשר יכולה לעשות הבדל גדול.

לסיכום, העלייה בהתחממות הגלובלית היא אכן תופעה מפחידה שיכולה לגרום לתוצאות הרסניות לכדור הארץ, אך ישנן דרכים רבות בהם כל אחד מאיתנו יוכל לעזור, למען עתיד יותר טוב לכולנו.



Comments


bottom of page