מגפת הקורונה שהחלה בדצמבר 2019 שינתה את חיינו בכל כך הרבה מובנים: בידודים, סגרים, לימודים בzoom ועוד... -גלי אברהמי יא3
מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם נדבקו בנגיף הקורונה, ומיליוני אנשים נפטרו כתוצאה ממנה.
בינואר 2021, אושרו חיסונים נגד הקורונה והחל מבצע חיסונים ברחבי ישראל.
עבודות המחקר שבוצעו בשנים קודמות לפיתוח חיסון נגד נגיפים שהם בעצם זנים אחרים של נגיף קורונה, אשר חוללו התפרצויות קטנות מוקדם יותר במאה ה-21 (כמו סארס), העניקו מידע רב על המבנה והאופן שבו מתפקדים נגיפי קורונה, ובכך תרמו משמעותית להאצת הפיתוח של החיסון במהלך 2020 באמצעות פלטפורמות טכנולוגיות מגוונות.
באוקטובר 2020 היו 321 חיסונים שונים אשר הפכו למועמדים העיקריים להפוך לחיסון העיקרי שייבחר לשימוש.
אף על פי שפיתוח החיסונים נעשה במהירות חסרת תקדים, כל החיסונים עברו את מלוא מבדקי הבטיחות והיעילות להם נדרשו, והניסויים עברו ביקורת מצד גופים חיצוניים אשר פיקחו על התהליך, כמו בכל חיסון אחר.
ארגון הבריאות העולמי, הקואליציה לחדשנות ולמוכנות למגיפות, קרן ביל ומלינדה גייטס ועוד, מממנים את המחקרים ומספקים גם את המשאבים הארגוניים הנחוצים לפיתוח מספר חיסונים שיסייעו למנוע את המשך ההתפשטות של מגפת הקורונה.
בישראל התנהל מבצע חיסונים חסר תקדים בגודלו על ידי משרד הבריאות, וקופות החולים. כבר במרץ 2021, חוסנו מעל ל-5 מיליון אנשים במנה הראשונה של החיסון. תחילה, החיסונים היו זמינים לקבוצות הסיכון ולאנשי צוות רפואי בלבד, לאחר מכן, בסוף ינואר 2021 החיסון נפתח למבוטחי קופות החולים החל מגיל 35 ומעלה, נשים בהריו ואנשי צוות רפואי. החל מ-3 בפברואר 2021 החיסון ניתן לכל דורש שגילו מעל 16 שנים.
במאי 2021 החלו לחסן נוער בגילאים 12- 15, ובאוגוסט 2021, החלו לחסן את הציבור במנת דחף שלישית.
למעשה, ללא החיסונים, המגפה הייתה ממשיכה להתפשט, היו עוד סגרים, עוד בידודים, עוד חולים, עוד נפטרים והמצב הכלכלי במשק היה מידרדר. מעבר לכל ההשלכות הנוראיות שגרמה להן מגפת הקורונה, מגפת הקורונה גרמה למגפה שקטה- תחלואה פסיכיאטרית.
המאמצים שנעשו בתקופת המגיפה תרמו לפיתוח של עמידות פסיכולוגית מסוימת לפחד, שבמקומו החלו לבלוט בעיות אחרות, כמו בדידות, תשישות ודיכאון.
מנקודת הראות של בריאות הנפש, ומהניסיון עם אסונות דומים, מלמד כי מחלימי הקורונה סובלים מבעיות נפשיות שונות, כולל הפרעת דחק פוסט טראומטית, דיכאון קליני, הפרעות חרדה, פוביות, פחדים עם התנהגויות נמנעות לצד תסמינים והפרעות נוירופסיכיאטריות שונות.
בנוסף, ניכרת שכיחות מוגברת של שימוש בסמים והתמכרות לאינטרנט לצד עליה בשיעורי אלימות במשפחה והתעללות בילדים בקורונה.
מחקר ישראלי שפורסם באוגוסט 2021 זיהה עליה חדה בשתיית אלכוהול, בריכוז של 40% ומעלה, התקופה שבין הסגר הראשון לשני בקורונה.
למעשה, בזכות החיסונים אנו מסוגלים לחזור לשגרת חיים שפויה, עד כמה שאפשר. אמנם אנחנו עם מסכות, ומידי פעם מתגלה חולה קורונה ועושים בדיקות, בידודים וכו'... אך בסך הכל, הודות לחיסונים אנו לומדים באופן פרונטלי, נפגשים עם חברים, משפחה, נוסעים לחופשות, טסים לחו"ל ולאט לאט חוזרים לשגרת חיים נורמלית.
חיסוני הקורונה לא נפלו מהשמיים בנס, רופאים, חוקרים וטובי המוחות עבדו קשה והצליחו לפתח אותם ולהוכיח כי כיום, במאה ה-21, יש לנו את היכולות להתמודד גם עם מגיפה עולמית ולמצוא לה חיסון בקצב חסר תקדים.
Comentarios