בעוד כחודש יתחיל האירוע הגדול ביותר בכדורגל העולמי, המונדיאל. לאחר יותר מארבע שנים של ציפייה, הנבחרות הגדולות ביותר בעולם יתחרו על תואר אלופת העולם. קטאר זוהי המדינה שנבחרה לארח את האירוע השנה, והשאלה הנשאלת היא איך מדינה בלי תרבות כדורגל וששטחה הוא חצי משטח ישראל זכתה לאחר אירוע שכזה.
ב20 בנובמבר עולם הכדורגל ייעצר, שחקנים יתאספו מכל העולם ואוהדים רבים יפנו את מבטם לקטאר, הנסיכות במפרץ הפרסי שתארח את מונדיאל 2022. בשנים האחרונות הקטארים שולטים בכדורגל העולמי, הם מזיזים את הכוכבים הגדולים מקבוצה לקבוצה, מביאים למפרץ את השמות הבולטים והמוכרים מאירופה, משקיעים כספים רבים בקבוצות פאר, וכן, הם אפילו יארחו את הטורניר הגדול והיוקרתי ביותר בעולם.
אבל איך קרה שמדינה אחת קטנה שהכריזה על עצמאותה רק ב-1971 וששטחה הוא חצי מזה של שטח מדינת ישראל, הפכה לשחקן משמעותי בכדורגל העולמי? איך קרה שדווקא היא, מדינה עם חוקי שלטון נוראיים, עם אוכלוסייה שמורכבת ברובה מעובדים זרים, מהגרים שמשרתים את המלוכה, ועם מסורת עלובה של כדורגל, הופכת פתאום לזו ששולטת בענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם? ובכן, יש לה כסף. והרבה ממנו.
החלום הגדול ביותר של קטאר היה לארח את המונדיאל. בדצמבר 2010, נשיא פיפ"א, באותה השנה ספ בלאטר, שלף את המעטפה ואכן הודיע כי מונדיאל 2022 יהיה בקטאר. מדינה שעל פניו לא הייתה מועמדת רצינית לזכות בטורניר משום שביחד איתה התמודדו על אירוח הטורניר גם ארצות הברית, אוסטרליה, יפן ודרום קוריאה. לרבים זה היה נראה חשוד, והם תהו האם הכסף של הקטארים הצליח להשפיע ולגרום לבכירים בכדורגל העולמי לקבל החלטות לטובתם.
רגע לפני ההצבעה המדוברת, העיתון "סאנדיי טיימס" פרסם תחקיר מסעיר. זה קרה אחרי שעיתונאים יצירתיים מלונדון החליטו להתחזות למנהלים בחברה אמריקאית שניסתה כביכול "לרכוש" את ההצבעות של כמה מחברי הוועד המנהל בפיפ"א, לטובת אירוח הטורניר בצפון אמריקה. שניים מחברי הוועד המנהל נפלו בקלות ברשת שלהם ותועדו כשהם מצהירים על כך שהם מעוניינים לקבל כספים עבור הקול שלהם בהצבעה.
שניהם נפלו בפח ופיפ"א פתחה בחקירה בעקבות הכתבה. במקביל, ארצות הברית פרשה מהמרוץ לאירוח הטורניר ב-2018 משום שהיא לא רצתה להתמודד עם רוסיה והעדיפה "להבטיח" לעצמה זכייה ב-2022, אבל הבחירה בקטאר באמת שהדהימה את כולם.
השלטון בקטאר תכנן להוציא סכום של כ-100 מיליארד דולר על פרויקטים גדולים לקראת אירוח המונדיאל במטרה להשאיר תשתיות שיהפכו את המדינה הקטנה למרכז אזורי של אירועים בינלאומיים גדולים. הקטארים בנו אצטדיונים ממוזגים, חלקם בבנייה מודולרית, כך שניתן לפרק אותם אחרי הטורניר ולהעביר אותם למדינות חסרות אמצעים.
קטאר לא באמת צריכה אצטדיונים עם יציעים של עשרות אלפי מושבים. הכדורגל בליגה המקומית בקטאר לא מושך אליו קהל גדול, ובגלל זה, לפי דיווחים שונים בעולם, קטאר אפילו משלמת לעובדים זרים כדי שיבואו לאצטדיונים, ישבו ביציע וישמשו בתור "אוהדים". מעבר לכך, לפי תחקיר של "הגרדיאן", בבניית האצטדיונים לקראת המונדיאל נהרגו מעל 6,500 פועלים שהועסקו ב"עבדות מודרנית", כלומר ללא תנאים בסיסיים וכאשר לפי החוק המקומי המעסיק שלהם היה רשאי להחזיק בדרכונים שלהם ולשלוט בהם כך שלא יכלו אפילו לעזוב את המדינה מרצונם החופשי, אך מאז הפרסום הקטארים שינו את המדיניות שלהם לעובדים בתחום הבנייה.
מסיבות אלו, רבים טוענים כי ההחלטה "לתרום אצטדיונים" היא חלק מקמפיין ממוקד שנועד לשפר את התדמית של המדינה העשירה, אשר פוגעת בבני אדם ועוברת על כל חוקי המוסר. במהלך השנים קטאר גייסה גם שמות גדולים מהכדורגל העולמי כדי שיתמכו בפעילותה, אבל זה לא הרשים במיוחד את העולם. אותם הכוכבים אולי קיבלו כסף, אבל הם גם ספגו אש.
מונדיאל 2022 צפוי להיות אירוע חגיגי. על המגרשים בקטאר יופיעו השמות הגדולים ביותר עם הנבחרות החזקות ביותר, אבל כולם מבינים שהם יהיו רק חלק מההצגה. קטאר היא לא מדינת כדורגל וספק אם ראשיה אוהבים כדורגל באמת, אבל היא עשתה הכול כדי לארח את גביע העולם, וככל שהאירוע מתקרב, נדמה שזה בלתי נמנע. שום דבר לא ימנע מקטאר לארח.
Comments