top of page
ניקה טלישינסקי

היום להכרזת מדינת ישראל: יחסי יהודים-ערבים, מההתחלה ועד לימינו

היום להכרזת מדינת ישראל מתקרב. יום זה שהוא שמח לכל המדינה היהודית, אבל קשה להמון ערבים הלא מקבלים על הדעת שאכן קיימת מדינת ישראל. זה לא סוד גדול שמאז ומתמיד יחסי הערבים- יהודים במדינת ישראל היו מתוחים. בתרבות האסלאמית מאמינים כי ישמעאל הוא אב המוסלמים. בתורה מספרים כי לאברהם נולדו שני בנים, האחד יצחק והשני ישמאעל. יצחק שנקשר בספרים לתורשה היהודית, וישמאל שנקשר למוסלמים וביניהם יחסים לא חמים לאורך השנים. עם נסתכל על הצד החיובי יותר במערכת היחסים שלהם מסופר כי מתי שאביהם מת הם שמו את המחלוקות שלהם בצד ושניהם היו בהלווייתו.

על סמך עובדות היסטוריות יותר מוצקות, יחסי היהדות והאסלאם התחילו קרוב למאה ה-7 לספירה. באותה התקופה הופצה התרבות והאמונה האסלאמית בחצי האי הערבי שבו נמצאות מדינות שכיום ידועות כערב הסעודית, תימן, עיראק, ירדן ועוד. לשתי הדתות האלו ישנן מחלקות רבות שנמשכות כבר מאות שנים, אחת מהעיקריות היא בנוגע לשאלה האם מוחמד הוא האחרון בנביאים. מנקודת מבט יהודית, ישנה מחלוקת עקרונית לגבי תפקידו של מוחמד כנביא. המסורת היהודית טוענת שהנביאים המקראיים, כמו משה, ישעיהו וירמיהו, היו הנביאים הלגיטימיים היחידים שנבחרו על ידי אלוהים כדי להעביר את המסר שלהם לעם היהודי. יהודים רבים אינם מכירים במוחמד כנביא לגיטימי, מהסיבה שתורתו סותרת אמונות ושיטות חיים יהודיות.

מצד שני, מוסלמים רבים מכבדים את מוחמד כנביא האחרון בשורה ארוכה של נביאים הכוללת את אברהם, משה וישו. המוסלמים מאמינים שמוחמד קיבל גילויים מאלוהים באמצעות המלאך גבריאל וכי תורתו, כפי שנרשמה בקוראן, מייצגת את המסר הסופי והשלם מאלוהים לאנושות.


הסכסוך הערבי-ישראלי הוסיף מורכבות נוספת לוויכוח הזה, שכן הוא מסתבך במחלוקות פוליטיות וטריטוריאליות בין יהודים לערבים במזרח התיכון. כמה גורמים קיצוניים משני הצדדים השתמשו בטיעונים דתיים מסוג זה כדי להצדיק אלימות ולהגביר את הסכסוך, מה שסיבך עוד יותר את היחסים בין יהודים לערבים באזור. אך עם זאת, ישנם גם מספר ערכים דומים בין שתי הדתות. האסלאם הסכים עם הדת היהודית על כמה רעיונות היסטוריים וקיבל אותם כההיסטוריה שלהם. לדוגמא, משה שנחשב לנביא החשוב ביותר ביהדות, גם נחשב לנביא ושליח חשוב באסלאם. משה מוזכר בקוראן יותר מכל דמות אחרת, וסיפור חייו מסופר בצורה מפורטת ביותר. מערכת היחסים בין ערבים ליהודים בישראל הייתה גם מורכבת ורבה בסכסוכים מאז קום מדינת ישראל בשנת 1948. בשנים שקדמו להקמת ישראל, המתיחות בין יהודים לערבים באזור הייתה גבוהה, ואלימות התפרצה בהזדמנויות רבות. התרחש טרור משני הצדדים על הצדדים האחרים ונפגעו ונהרגו נפשות רבות.

לאחר הקמת מדינת ישראל נעקרו מאות אלפי ערבים פלסטינים מבתיהם, מה שהוביל לסכסוך מתמשך נוסף בין ישראל לפלסטינים. במהלך השנים התרחשו מלחמות, התקוממויות ומעשי אלימות רבים בין ישראלים-יהודים לפלסטינים-ערביים, וכן בין ישראל למדינות ערב השכנות. אחת מהמלחמות היא מלחמת העצמאות, ביום שלאחר הכרזת המדינה ב 15 במאי פלשו מדינות הערב השכנות לישראל והמלחמה הפכה לאקטיבית יותר, עם נפגעים רבים יותר. בשלב הראשון של המלחמה אמנם היוזמה הצבאית הייתה בידם של מדינות הערב, אך מאוחר יותר בשלב השני היוזמה עברה לצה"ל.

אמנם היו תקופות של שקט יחסי ואפילו כמה ניסיונות למשא ומתן לשלום, אבל הקונפליקט בין ישראלים לפלסטינים נותר לא פתור עד היום. יש גם מתחים מתמשכים בין ערבים אזרחי ישראל לישראלים יהודים, כאשר אפליה ואי שוויון הם נושאים מרכזיים.

היחסים בין ערבים ליהודים בישראל התאפיינו בהבדלים היסטוריים, תרבותיים ופוליטיים עמוקים, כמו גם סכסוכים מתמשכים על אדמה, משאבים וכוח פוליטי.


Comments


bottom of page