ב22 במאי מתקיים היום הבינלאומי למגוון ביולוגי, יום שנועד להגביר את ההבנה והמודעות לגבי חשיבות השמירה על הטבע ועל המגוון שלו. בכתבה זו אתייחס ליום זה בהקשר של פארק הרצליה.
בשנתיים האחרונות יצא לי לבלות מעל 100 שעות בפארק הרצליה ולחקור את המגוון הביולוגי שם. עם הזמן גיליתי יותר ויותר מקומות בפארק, מקומות שכמעט אף אחד לא מודע אליהם, מקומות בהם הטבע נשאר פרוע ושמור מאנשים. הדהים אותי לראות את המגוון הביולוגי העצום שיש שם, יחסית למקום כל כך קטן באמצע העיר. שילוב של מספר בתי גידול שונים ומקומות מסויימים טבעיים ושמורים בפארק הפכו אותו לבית להרבה חיות בר מהרבה מינים, סוגים ומחלקות שונות.
כל בית גידול מאכלס בעלי חיים שונים. בריכת החורף בצפון הפארק מאכלסת מינים שונים של חרקים, פרוקי רגליים, זוחלים, דו חיים, עופות וציפורים. למשל: סרטני בריכות חורף, נחשי מים, צבי ביצות, צפרדעים, חפריות, טריטונים, לבן חזה, יאורית מצרית ומרית צפונית.
הבתה שנמצאת במערב הפארק מאכלסת מינים שונים של רכיכות, חרקים, פרוקי רגליים זוחלים, ציפורים ויונקים. למשל: חלזונות וחשופיות, פרפרים נמלים, עקרבים, עכבישים, נדלים, זיקיות, צפע מצוי, זעמן זיתני, צב יבשה מצוי, פשושים, תנים ושועלים.
את כל בעלי החיים האלה אפשר למצוא בסביבת הפארק, אך למצוא אותם זה הרבה יותר קל להגיד מאשר לעשות. לכל בעל חיים יש את עונת הפעילות שלו וטכניקת החיפוש משתנה רבות בין מינים, עונות, תקופות ובתי גידול.
למרות המגוון הביולוגי הגדול בפארק, המערכת האקולוגית הזו רחוקה מלהיות יציבה ונמצאת תחת איומים תמידיים. איומים כדוגמת דריסה של בעלי חיים על ידי בני אדם בשבילי הפארק או הרג הנובע מפחד (שברוב המקרים לא מוצדק) מפני החיה. איומים נוספים הם חתולי רחוב ההורגים מתוך אינסטינקט טבעי כל דבר שחי ומש, זיהום מתמשך הנובע מהעובדה שהפארק נמצא במקום הכי נמוך בהרצליה (לא כולל הרצליה פיתוח והים) ובגשמים כל הזבל שנמצא ברחוב נשטף אל הפארק ושמן המכוניות על הכביש נסחף לבריכות החורף ומחסל את בעלי החיים הרגישים שם, כמו החפרית (דו חי נדיר) שמצבה בפארק מתדרדר מרגע לרגע (ב2017 תועדו כ20 פרטים ומ2020 עד 2023 נצפה פרט אחד כל שנה). כמו כן, ריבוי מינים פולשים ושוכני אדם: מיינות, עורבים, חתולים ואדומי אוזן, שלא רק אוכלים את בעלי החיים המקומיים אלא גם אוכלים את האוכל שלהם, מה שמקטין את סיכויי ההישרדות של בעלי החיים המקומיים, ועליונות של מינים מסויימים על אחרים כתוצאה מחוסר איזון במערכת, למשל, עליונות צפרדעי הנחלים ונחשי המים שנמצאים שם בכמויות מטורפות (בסיור לילה יחיד בשיא העונה, אפשר למצוא 35 נחשי מים וצפרדעי נחלים).
למרות כל הקשיים והאיומים על המערכת האקולוגית הזו, כנגד כל הסיכויים היא ממשיכה לשגשג, וממשיכה להפתיע. רק השנה היו 2 גילויים חשובים שמרמזים על עתיד המערכת. סרטן בריכות חורף נדיר במין אפונית, נצפה השנה אחרי שנים שלא תועד. זהו סרטן המשתייך לקבוצה של סרטנים שמתקיימים אך ורק בבריכות חורף, מכיוון שחייבים את המחזוריות של בריכות חורף (ביצות מלאות במים כל השנה ובריכות חורף מלאות בעונה הרטובה, ויבשות לחלוטין בעונה היבשה). בנוסף לגילוי הזה, השנה התגלה לראשונה בפארק טריטון הפסים. טריטון הפסים הוא מין של דו חי נדיר, בסכנת הכחדה. מקורם של טריטוני הפסים שנמצאו בפארק הוא מהעתקה שבוצעה לאוכלוסייה שהייתה בנווה גן (לפני בניית השכונה). הטריטונים הם דוגמה טובה לבעלי חיים שנדרסים בפארק. מתוך כ30 פרטים שתועדו השנה, כ8 פרטים נמצאו דרוסים (מעל 25 אחוז).
הטבע נמצא בכל מקום ובכל זמן, לפעמים בשביל לראות אותו צריך לפתוח את העיניים ואת האוזניים, קצת להתבונן ולהקשיב ואפשר לגלות עולם שלם וחבוי. בשביל שהטבע ימשיך להתקיים עדיף להשאיר אותו נקי ולא לקחת בע"ח הביתה גם אם הם נראים ממש חמודים או מצטלמים ממש יפה.
*תודה לדוקטור אלדד אלרון, אקולוג הפארק על המידע על האפונית. *תודה לאורן אוסטר על מידע ונתונים.
Comments