top of page
גיא איזנבאום

היום הבין לאומי נגד הומופוביה, טרנספוביה וביפוביה ולמה חשוב לציין אותו

בכתבה זו אספר על היום הבין לאומי נגד הומופוביה, טרנספוביה וביפוביה ( IDAHOTB ) אשר מצוין ב17 מאי החל משנת 2005, שמטרתו היא להפחית את תופעות הפחד מלהט"ב. התאריך ה17 במאי הוא היום שבו הוסרה ההומוסקסואליות מרשימת הפרעות הנפש על ידי ארגון הבריאות העולמי.


יום זה הוא חשוב מאוד על מנת להעלות מודעות לתופעות של פחד מלהט"ב. בשנת 2009 נוספה לשם היום טרנספוביה, באותה שנה הוקמה עצומה בשיתוף ארגוני להט"ב מ75 מדינות ובזכותה בערב ה17 למאי 2009 הפכה צרפת למדינה הראשונה שהסירה טרנסג'נדריות מרשימת הפרעות הנפש שלה.

למה חשוב לציין יום זה? אלימות ואפליה נגד הקהילה הגאה מתרחשת בכל העולם, ומדגישה את חשיבות היום הבין לאומי נגד הומופוביה טרנספוביה וביפוביה. ישנם חוקים מפלים בכל העולם אשר אוסרים יחסים חד מיניים ומפלים\אוסרים טרנסג'נדריות, מה שנוגד לזכויות אדם בסיסיות. בנוסף, פשעי שנאה ופעילויות אלימות נגד קהילת הלהט"ב קורות בכל העולם כל הזמן. על ידי העלת המודעות לבעיה זאת, ציון היום מנסה להילחם בדעות קדומות, אפליה ועוד.

היום הבין לאומי נגד הומופוביה וטרנספוביה משמש כפלטפורמה רבת עוצמה להסברה על זכויות הלהט"ב, ונותן במה לאנשים בכדי להילחם בפוביות נגד הקהילה. קהילות להט"ב ופעילים ברחבי העולם מנצלים יום זה כדי להעלות מודעות לבעיות אשר רודפות אותם, לדרוש שוויון ולנסות להילחם בשיטות מפלות. הם מארגנים אירועים, קמפיינים ויוזמות במגוון תחומים כדי לקדם הבנה ומודעות כלפי הקהילה.

לדוגמה, ציון יום זה סייע בגיוס מאמצים גלובליים לביטול חוקים מפלים וקידום זכויות להט"ב. הוא סיפק פלטפורמה לפעילים לדחוף להכרה משפטית ביחסים חד מיניים ולהגנות על זהות מגדרית. פעילים ניצלו בהצלחה את היום הזה כדי לטפח דיאלוג עם קובעי מדיניות, לערב את התקשורת ולבנות תמיכה ציבורית לשינוי חיובי.

ציון היום מספק הזדמנות לראות את ההתקדמות בזכויות הלהט"ב בשנים האחרונות. הרבה מדינות מאשרות נישואים חד מיניים, חוקים כנגד אפליית להט"ב נחקקו והייצוג של קהילת הלהט"ב גדל.

עם זאת, למרות ההתקדמות הללו, לא הכל מושלם. באזורים רבים, קהילות להט"ב ממשיכות להתמודד עם מחסומים משפטיים ואפליה. הרבה מדינות עדיין מקיימות חוקים המפלים מערכות יחסים חד-מיניות או שוללות מטרנסג'נדרים את הזכות להכרה משפטית בזהות שלהם. בנוסף, נורמות חברתיות ותרבותיות יכולות להיות עמידות בפני שינויים ולמרות הניסיונות, בריונות בבתי הספר, אפליה וחוסר מענה מאנשים הם רק חלק מן הבעיות שאנשים להט"בים מתמודדים איתן.

היום זכה לתמיכה מארגונים בינלאומיים, ממשלות ומוסדות הפועלים באופן פעיל לקידום זכויות הלהט"ב. למשל הקמפיין "Free & Equal" של האומות המאוחדות מתמקד בהעלאת המודעות ובתמיכה בשוויון בקהילות הלהט"ב ברחבי העולם. ארגונים לא ממשלתיים רבים גם הם ממלאים תפקיד מכריע בתמיכה ביחידי להט"ב, בסיוע משפטי ושירותים קהילתיים. יוזמות ומערכות תמיכה גלובליות אלו, בשילוב עם מאמצי הנראות וההסברה במהלך יום זה, תורמים ליצירת סביבה תומכת עבור קהילת הלהט"ב.

מה אנחנו יכולים לעשות כדי לתרום למאבק ולציון יום זה?

כאשר אנו מציינים את היום הבינלאומי נגד הומופוביה, טרנספוביה וביפוביה, חשוב לדעת שפעולות יכולות להשפיע באופן משמעותי ביצירת חברה תומכת ומקבלת יותר. כמה דברים שאפשר לעשות כדי לתרום לציון יום זה ומטרותיו הם:

א) תלמדו על הקהילה: תלמדו על ההתמודדויות וההישגים של קהילת הלהט"ב. תקראו מאמרים וסיפורים אישיים שעוזרים להבין את הקהילה.

ב) תחשבו מחדש על נקודת המבט שלכם: תחשבו, "האם יש לי דעות קדומות?". תהיו פתוחים לביטול של סטריאוטיפים או תפיסות שגויות שיש לכם לגבי אנשים להט"בים. תתייחסו לכולם בכבוד, ללא קשר לנטייתם המינית, לזהותם המגדרית או דרכי הביטוי שלהם.

ג) תתנגדו לאפליה שאתם רואים: תתנגדו לכל אפליה שאתם רואים אשר קורית מסביבכם, אל תישארו אדישים! תתמכו בחברי קהילת הלהט"ב שמתמודדים עם אפליה או בריונות.

על ידי עשיית אפילו אחת מהפעולות האלו, כולנו יכולים לתרום למאבק כנגד הומופוביה, טרנספוביה וביפוביה.




Comments


bottom of page