top of page
תמונת הסופר/תההנדסאי

ההשפעה הפסיכולוגית של הקורונה על ילדים בעולם, מה מצאנו ומה הוצע/מוצע לנו?

מגפות מתפרצות ללא הבחנה, וירוסים אינם מבדילים בין הקורבנות שהם תוקפים לבין אלה שהם לא. COVID-19 היא מגפה שונה, במיוחד כשמדובר בגיל. המחלה הראתה השפעה מיוחדת על אנשים מבוגרים, כאשר בני 65 ומעלה נחשבים בסיכון גבוה במיוחד לאשפוז ולמוות, ואלה בני 18 ומטה תופסים מראית עין של הפסקה אפידמיולוגית. למרות שחלק קטן מהמתבגרים סבלו ממקרים חמורים, רוב הסובלים מהמחלה באותו גיל זה סבירים יותר לחוות סימפטומים קלים יותר או בכלל לא. - הילה מעברי יב1


למרות ש COVID-19לא פוגע פיזית בילדים, הוא לא כל כך חביב למוחם. איש אינו חסין מפני המתח שמגיע עם מגיפה והסגרים הנלווים לה. ילדים, לעומת זאת, עלולים להיות בסיכון מיוחד. כשהם חיים ביקום שכבר נמצא מחוץ לשליטתם, הם יכולים להיות מזועזעים במיוחד כאשר המציאות שהם סומכים עליה לסדר עולמי - הטקסים בחייהם, עצם היום-יום של החיים - מתפוצצת לרסיסים.


מה הציעה התקופה לילדים?

"אני דואג שילדים יקבלו מכה כפולה", אומר עזרא גולברשטיין, חוקר מדיניות בריאות באוניברסיטת מינסוטה. "יש את המחלה עצמה והפחד ממנה. נוסף על כך, יש את הסגרים, כשילדים מורחקים מסביבת בית הספר וחבריהם. "במיוחד לילדים שקדמו לראות את העולם במונחים פסימיים, תהיה יותר חרדה מכיוון שהם מרגישים כל כך הרבה יותר חסרי שליטה", אומרת מרי אלבורד, פסיכולוגית ממרילנד המתמחה בילדים ומייסדת תוכנית בנייה לילדים ובני נוער. "אנחנו שומעים ילדים אומרים, 'אני מפחד על עצמי, מההורים שלי. מה אם נהיה חולים?'"

כעת, ככל שמתקרבת שנת הלימודים הבאה, יש עוד אי וודאות. המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פרסמו הנחיות לבתי ספר, וניתחו את סיכוני ההדבקה ההשוואתיים בשלושה תרחישים שונים: המשך למידה מרחוק (מכונה "הסיכון הנמוך ביותר"); ערבוב של למידה מרחוק עם שיעורי פנים והתרחקות חברתית ("יותר סיכון"); וחידוש הנוכחות במשרה מלאה ("הסיכון הגבוה ביותר"). אי אפשר לומר אילו מדינות יבחרו באילו גישות, אך כבר עכשיו, מערכות בתי הספר בעולם הודיעו כי יתחילו את שנת הלימודים בלמידה מרחוק בלבד - החלטה שמשמעותה עוד יותר הגבלות לתלמידים.



מהם הממצאים הפסיכולוגיים שנחקרו בעולם?

מחקרים רבים אישרו את ההשפעות הקשות של המגפה על ילדים. הרוב המכריע של הילדים דיווחו על עלייה ברגשות השליליים עקב COVID-19.

זה גדל עם סגירת בית הספר, כאשר 96% מהילדים הביעו תחושות שליליות מוגברות כאשר בתי הספר היו סגורים במשך 17-19 שבועות, לעומת 62% מהילדים כאשר בתי הספר נסגרו שבוע עד 4 שבועות.

הייתה מגמה ברורה שהראתה שככל שבתי הספר נסגרו זמן רב יותר, כך שיעור הדיווחים על השינויים בשינה של ההורים / הילדים, שינויים בתיאבון, שינויים ביכולתם של הילדים להתמודד עם רגשותיהם, כמו גם התנהגות אגרסיבית יותר.

אנו יודעים שלהיות בקשר עם חברים ויכולת לשחק עושה הבדל גדול ברווחתם הרגשית של הילדים. יותר ממחצית הילדים שלא היו בקשר עם חברים דיווחו כי הם מרגישים פחות מאושרים (57%), מודאגים יותר (54%) ופחות בטוחים (58%), ואילו רק מעטים מהילדים שהצליחו לקיים אינטראקציה עם חברים, דיווחו כי הם פחות מאושרים (5%), מודאגים יותר (5%) ופחות בטוחים (6%).

מהם הדברים הטובים שמצאנו בתקופה הזו?

בסופו של דבר, מכל תקופה אפשר ללמוד דברים חדשים. ההשפעה הפסיכולוגית על ילדים משלבת גם רכישת יכולות התמודדות במצבים קשים או לא צפויים, שילוב יכולות חשיבה ותעסוקה עצמית. השעמום המלווה בתקופה יכול להיות דבר חיובי, בניסוי שבוצע, אנשים שעסקו בפעילות מלאכה משעממת ביצעו מאוחר יותר טוב יותר משימה להפקת רעיונות יצירתיים מאשר עמיתים שהשלימו תחילה פעילות מלאכה מעניינת. המציאות החדשה השפיעה על המוח האנושי (בעיקר בקרב ילדים) להעריך ולהבין את חשיבות הדברים הקטנים בחייהם, דבר שרוב הצעירים נוטים לשכוח. תהליך ההתפתחות הפסיכולוגי שנוצר ביגר והעניק תבונה לילדים, אלו דברים שיעזרו להם בתהליך ההתבגרות ועיצוב האישיות שלהם בעתיד.



Comments


bottom of page