פעם חגגנו את "יום האם". יום אחד בשנה בו אימא הייתה מקבלת המון פינוק, אהבה והערכה מבעלה וילדיה על ההשקעה שלה בגידול הילדים.
אך כיום לאחר שינויים ומחלוקות רבות בישראל אנו חוגגים את יום המשפחה במקום את יום האם. מדוע?
יום האם נחגג לראשונה ביוון העתיקה, והיה החג של האלה ריאה, ביום זה היוונים ערכו פסטיבלים שבו הם היללו את האלה ריאה ואת אימהותיהם.
ב-1600 החלו לחגוג בבריטניה את "יום ראשון של האימהות", ביום זה קיבלו העבדים יום חופש בו הם חזרו הביתה ובילו את היום עם משפחתם.
בגרמניה צוין יום האם לראשונה ב-1923, בתקופתה של רפובליקת ויימאר, כיוזמה פרסומית של איגוד מגדלי הפרחים הגרמני. גם בווינה נחגג יום האם, יחד עם יום הילד, במהלך שנות ה-20 של המאה ה-20.
כבר בעת קביעת "יום האם" היו שחלקו על כך ודרשו במקום זאת "יום הורים". ביום האם הדגישו את תפקידיה של האם כמטפלת בבית ובילדים , כך חשבו פעם על האם ועל תפקידיה.
בשנות התשעים הונהג בישראל לקרוא ל"יום האם" "יום המשפחה" מכיוון שאנשים רבים חשבו שיום זה מתייחס רק לאם המשפחה ואב המשפחה לא מקבל התייחסות.
תפקידו של יום המשפחה הוא להדגיש ולחגוג את הקשר בין בני המשפחה, ואת מחויבותם ותרומתם המשותפת לתא המשפחתי.
עם זאת, ב-2016 הועלתה יוזמה המבקשת לציין שוב ברחבי ישראל את "יום האם של ישראל", כחג נוסף, שיבוא לציין נושאים חשובים לאימהות בקהילה בה הן נמצאות.
כיום בעולם מצוין יום האם ביום ראשון השני בחודש מאי, בישראל מצוין יום המשפחה בל' בשבט, בעקבות תאריך מותה של הנרייטה סאלד, שהקימה את ההסתדרות הציונית הדסה, ארגון הנשים הציוניות, וכונתה "אם הילדים".
Comments