יש הקוראים לזה מדע ויש הקוראים לזה נס, האם קיימת התאמה בין שתי הגרסאות שלמעשה מתארות את אותן התופעות? -איילה זאבי יא4
להיות אנושי משמעו להיות בעל יכולת חשיבה מפותחת. גם בעלי חיים חושבים ואולי גם צמחים, אבל אני מאמינה שאין קנגורו, לוויתן או שיח רקפות שתוהה לגבי ראשית העולם ואיך הכל התחיל. לעומת זאת, מדענים, ואנשי דת שונים לאורך ההיסטוריה, ניסו ומנסים עדיין, להגיע אל אמת כל שהיא, אל סיפור, מדעי או לא מדעי, שיסביר מה קרה ואיך העולם נוצר. קיימת האמונה שתופעות אלו קורות באמצעות "ניסים", האמונה הזאת נמצאת בעיקר בסיפורים מהתנ"ך.
נס הוא כינוי למאורע שחורג מדרך הטבע ומיוחס להתערבות של ישות עליונה, כמו התערבות אלוהית. מדע מתייחס לכל הידע שנצבר בדרך של מחקר שיטתי, ניסויים מבוקרים והסקת מסקנות באופן לוגי ועקבי. לפי הגדרות אלו, נראה כי לא קיים קשר בין ניסים לבין מדע, אבל כאשר משווים תופעות מדעיות לניסים כפי שהם מתוארים בתנ"ך, אפשר למצוא כמה נקודות דמיון:
האם קיימת התאמה בין תיאור בריאת העולם כפי שהוא מתואר בתנ"ך לבין תפיסת המדע? לפי הסיפור הידוע בספר בראשית בפרק א, פסוקים א-ב: "בְּרֵאשִׁית, בָּרָא אֱלֹהִים, אֵת הַשָּׁמַיִם, וְאֵת הָאָרֶץ. ב וְהָאָרֶץ, הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ, וְחֹשֶׁךְ, עַל-פְּנֵי תְהוֹם; וְרוּחַ אֱלֹהִים, מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם." הבריאה הייתה פתאומית ומהירה: ו"ַיֹּאמֶר אֱלֹהִים..." לפי התפיסה המדעית, הבריאה הייתה מאוד איטית והדרגתית. קיים פער מאוד גדול בין שתי הגרסאות וקשה למצוא התאמה ביניהן, אך מחקרים חדשים מתחום המדע מצביעים על כך שככל הנראה בריאת העולם לא הייתה כל כך איטית והדרגתית כפי שחשבו. ממצאים חדשים מראים כי חומרי הבניין של היצורים החיים יכלו להתפתח במקביל זה לזה. כך, מצאתי התאמה מסוימת כשבעצם הגישה המדעית הייתה יחסית פתאומית ומהירה יותר ממה שחשבו, בדומה לכתוב בתנ"ך.
האם קיימת התאמה בין הסיפור על היווצרות בעלי החיים והצמחים בתנ"ך לבין הגישה האבולוציונית המקובלת בעולם המדע? בתנ"ך יש סדר התפתחות מסוים ליצורים החיים. דוגמה: בראשית א פסוק כה: "וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת-חַיַּת הָאָרֶץ לְמִינָהּ, וְאֶת-הַבְּהֵמָה לְמִינָהּ, וְאֵת כָּל-רֶמֶשׂ הָאֲדָמָה, לְמִינֵהוּ; וַיַּרְא אֱלֹהִים, כִּי-טוֹב." ההדרגתיות הזאת שמצוינת כאן קיימת גם בגישה האבולוציונית של דרווין. שלבי ההתפתחות האבולוציונית הרבה יותר מפורטים והדרגתיים אך ניתן לראות שקיימת התאמה מסוימת בסדר השלבים בהם נבראו היצורים החיים. בנוסף, מי שכתב את התנ"ך היה בעל אמצעים מדעיים מועטים יחסית לאמצעים ולתפיסות המדעיות שהיו בתקופה בה דרווין הגה וזיהה את התיאוריה האבולוציונית. דרווין, היה פורץ דרך בתקופתו. הוא יצא כנגד תפיסות מדעיות שנפוצו בזמנו. מכאן אפשר לראות שדרווין וכותב סיפור הבריאה הראשון, חולקים, שניהם, יכולת התבוננות עמוקה מאוד על הטבע. שלדרווין הייתה כדי לאשש את התאוריה שלו.
שתי הגישות שבדקתי, התנכ"ית והמדעית, מסכימות על כמה דברים:
א. היה רגע של יצירה של היקום
ב. סדר היצירה היה הדרגתי
ג. הייתה התפתחות כלשהיא (לפי סיפור הבריאה הראשון ולפי המדע)
אל אותו רגע קסום שבו הכל התחיל, אי אפשר לחזור, אבל, בוודאות, הייתה התחלה כל שהיא לעולם הזה. בהסתכלות מ"מבט על" אני רואה הרבה דמיון וגם רואה, כיצד הסיפור התנכ"י הקדום היווה השראה והיפרה את הגישה המדעית. לכותב סיפור הבריאה הראשון בתנ"ך הייתה יכולת התבוננות ייחודית על הטבע והבנה של תהליכים, שממצאים מדעיים מתקופות מאוחרות, מוכיחים כי מבחינה כרונולוגית, היה בהם הגיון. ייתכן שכותב סיפור הבריאה היה מחוקרי הטבע הראשונים ולו היה חי בתקופה אחרת, היה הופך למדען. בסך הכל, ניסים ומדע מנסים לתת הסברים לתופעות גדולות שמתרחשות. מצאתי כאן נקודות דמיון בין ההסברים של הניסים וההסברים של המדע, לא קיימת גישה שצודקת במאת האחוזים, ולכן הבחירה במה להאמין נתונה בידינו😊
Comments