top of page
תמונת הסופר/תההנדסאי

האם יש לתלמידי הקורונה תקווה לעתיד מוצלח?

רומי יופה י'3


בגלל המצב הנוכחי בו אנו נמצאים בשל נגיף הקורונה, מיליוני תלמידים ברחבי העולם נאלצו ללמוד בצורה ווירטואלית, כדי למנוע את התפשטות הנגיף במוסדות החינוך. רבים אומרים שהלמידה מרחוק אינה אפקטיבית, ושהחומר שנלמד בשיעורים לא נקלט, כך עולה מסקר שנערך על ידי אתר "לימודים בישראל" בקרב כ-400 סטודנטים בסוף חודש יוני, ועל פיו, הסטודנטים טוענים כי חוויית הלמידה מרחוק בתקופת הקורונה הייתה פחות טובה לעומת למידה פרונטלית.

במסגרת הסקר נשאלו סטודנטים במוסדות שונים ברחבי הארץ, מכללות ואוניברסיטאות כאחד, לגבי חווית הלמידה מרחוק במהלך הקורונה תוך ניסיון להבין איך זה הולך להשפיע על שנת הלימודים הבאה: 60 אחוז מהסטודנטים טוענים כי חווית הלימוד מרחוק פחות טובה מהלימוד הפרונטלי, בעוד רבע מהם מעידים שהיא טובה יותר.




ללמידה מרחוק יש לא מעט חסרונות שיכולים לפגוע במידת ההצלחה של התלמיד בלימודיהם ובחייהם העתידים:

נדרשת מוטיבציה ואיפוק גבוה מהתלמידים על מנת להתרכז בשיעורים ולא להיכנע להסחות דעת שונות שיש בבית, למשל: לישון במהלך השיעור, להכין אוכל, להיות בטלפון, לראות טלוויזיה, ונוכחתם של אנשים אחרים וחיות מחמד ועוד.


גם הרגשת הבדידות השלובה בשיעורים הווירטואליים יכולה לגרום לחוסר רצון להימצא בשיעורים, שכן זה מאוד מאתגר לעבור את שנות הבית ספר/לימודיים אקדמיים לבד- אין מי שיחדיר לך מוטיבציה, אין לתלמיד יכולת לדעת אם הוא היחיד שמתקשה בהבנת החומר וכו'. יש לציין בנוסף שהרגשת תסכול עקב חוסר שייכות חברתית עלולה לפגוע ביכולות האינטלקטואליות של התלמיד.


בנוסף לכך, שיטות הערכת התלמידים מוגבלות ולא בהכרח אמינות, מה שיכול לפגוע בתלמיד כאשר ירצה להיבחן במבחן המתבצע פנים מול פנים/ בהבנת המקצוע העתידי שלו.

במחקר שנעשה בשנת 2002 עלה כי אחוז הנשירה במוסדות שבהם מתקיימת למידה מרחוק גדול בהרבה מהאחוז הנשירה במוסדות שבהן הלמידה היא פרונטלית, כלומר, ייתכן שאם הלמידה מרחוק תמשך עוד זמן רב נתחיל לראות כי אחוז נשירה יעלה.

בשל הלמידה מרחוק, מונעת מהמורה מלהכיר את חולשות תלמידיו כתוצאה מחוסר אינטראקציה, דבר זה לא מאפשר למורה לדעת אם יש צורך לחזור על החומר, או לא, מה שבסופו יפגע בתלמידים כי הם עלולים לדעת את החומר במידה פחות טובה ממה שהם מתבקשים.

במקצועות מדעיים מסוימים נדרשת מעבדה, ולמידה וירטואלית לא תוכל להמחיש את החומר בצורה טובה כמו שמעבדה יכולה, אותם תלמידים הלומדים מקצועות מדעיים כגון: ביולוגיה, כימיה ועוד, לא ידעו איך לגשת למעבדה אם ירצו בעתיד והחומר מונגש אליהם בצורה פחות טובה.

יש ללמידה הווירטואלית כל כך הרבה חסרונות אז איפה התקווה להצלחה שהכל שחור?

למרות חסרונותיה הרבים של הלמידה מרחוק יש לה גם לא מעט יתרונות: היא מונגשת ולא תלוית זמן ומקום מה שמוביל לחיסכון זמן רב על התארגנות לשיעור, נסיעות למוסד החינוכי, והיא מקנה עוד זמן שינה לתלמידים. שעות שינה הן דבר שקשה מאוד למציאה בזמן תקופת הלימודים העמוסה (במיוחד לתלמידים הלומדים בכיתות הגבוהות). יותר זמן שינה המתאפשר לתלמידים בשל הלמידה בבית, בסופו של דבר תוביל לפחות עייפות בקרב התלמידים וזה יגרום לתלמידים להיות בעלי ריכוז גבוה יותר ופוקוס במהלך השיעור.


למרות שהלמידה מרחוק תחשל את התלמידים, היא מלמדת לקח מאוד חשוב – שכאשר קשה צריך להמשיך ולהתמודד. הקושי אתו התלמידים מתמודדים בשל הלמידה בזום יכול לגרום להם לדעת להתמודד עם קשיים במשך חייהם. הצלחתם אולי לא תבוא מיד, אבל הם ידעו להתמודד עם מצב משברי ולרדוף אחרי מטרתם עד שיצליחו.



Commentaires


bottom of page