top of page
לב גורלוב

האוויר של פברואר: יום האהבה הלועזי – בין חברים לחברים

חודש פברואר: חצי שנת לימודים עברה, נגענו בקיר, וטוב שכך. בפברואר אין מועדי חג יהודיים (אולי רק תעודות המחצית, וגם זה לא נוגע לכולם), ולכן, כמו ישראלים טובים, העתקנו מ"הדוד סם" את הולנטיינ'ס דיי. בכתבה זו אפצח את פרקי האצבעות (באופן ציורי) ואדון בנושא היחסים הבינאישיים במסגרת בית הספר – מה שבין חברים לזוגות, ההשפעה של בית הספר על כל זה, הקושי להבעה עצמית ואיך ניתן לטפל בו.

יום האהבה שוב בפתח, ואתם יודעים מה זה אומר: אהבה באוויר, וכך גם ריח הרגשות הנכזבים. עובדה ידועה היא שהתיכון הוא ה'פריים טיים' של מערכות יחסים רומנטיות ומביכות. אבל מה עשוי להיות יותר מביך מזה? חוסר היכולת של תלמידים להביע את רגשותיהם ולדבר בבהירות עם אלו שיש להם כלפיהם רגשות כאלו או אחרים.

הבה ננתח את התינוק – ואני מתכוון לקופידון כמובן - אנשים. כאשר אתם אוהבים מישהו, חשוב ליידע אותו. זה לא מדע טילים, זה לא 581 במתמטיקה, זה אפילו לא להגיע בזמן לשיעור - זו אינטראקציה אנושית בסיסית. אבל חלק מהתלמידים פשוט לא מצליחים להבין את זה. הם מתעלמים, הם משחקים חתול ועכבר, הם גורמים לכם לנחש. ואתם יודע למה זה מוביל? כאב לב, בלבול והרבה הרבה "מה אם?".

ולא רק היחסים הרומנטיים סובלים. חברות יכולה להיות מסובכת באותה מידה, והכל בגלל חוסר היכולת הזו להתבטא. כמה פעמים שמעתם מישהו אומר "לא ידעתי שאתה מרגיש ככה", או "חשבתי שאנחנו רק חברים"? זה מעגל שלא נגמר, והכל בגלל תלמידים שמתנגדים לתקשורת בסיסית. אבל אל יהיה פחד בליבכם, ישנה תקווה! להלן שלוש דרכים שיעזרו לתלמידים להתגבר על האתגר ה(לא)בלתי אפשרי של הדיבור:

תרגלו הקשבה פעילה: משמעות הדבר היא להקשיב באמת לאדם האחר, ולהגיב באמפתיה ובהבנה. זה לא רק עוזר לשיפור התקשורת אלא גם עוזר בבניית אמון ובחיזוק מערכת היחסים.

רשמו את זה: כתיבת המחשבות והרגשות שלכם על הנייר יכולה להיות דרך מצוינת לארגן ולבטא אותם. זה יכול להיות מועיל במיוחד אם לדבר בקול רם מרגיש מאיים מדי (אני אישית משתמש קבוע בשיטה זו, ויכול להעיד שהיא עזרה לי מאוד לא לאבד את העשתונות ולהגיב באופן רגוע ושקול יותר).

מצאו מערכת תמיכה: אם אתם מוצאים את עצמכם מתקשים לבטא את עצמכם, יכול להיות שפנייה לתמיכה של יועץ או פסיכולוגית תהווה אפשרות טובה עבורכם. הם יוכלו לעזור לכם להתמודד עם כל הבעיות הבסיסיות שעשויות למנוע מכם לדבר ברגע האמת ויכולים לספק לכם אסטרטגיות וכלים שיעזרו לכם להרגיש בנוח יותר להביע את עצמכם. בנוסף, שיחה עם חברים או בני משפחה שאתם סומכים עליהם יכולה להוות גם כן מקור נהדר לתמיכה, שכן הם יכולים לספק לך 'לוח תהודה' ולהציע לכם עצות ועידוד. בין אם זה חבר, בן משפחה או פסיכולוג, כשיש עם מי לדבר – קיימת היכולת לעזור לכם לעבוד ולעבד את הרגשות שלכם ולקבל את הביטחון העצמי להביע את עצמכם.

תרגול, תרגול, תרגול: ככל שתתרגלו יותר את יכולת הביטוי העצמי שלכם, כך יהיה לכם נוח יותר להתבטא. אתם יכולים להתחיל בקטן על ידי תרגול עם חברים ובני משפחה, ולאחר מכן להתקדם בהדרגה ולנסות לדבר מול קבוצות גדולות יותר או מול אנשים שאתם אינכם מכירים. אתם יכולים, בנוסף לכך, לתרגל על ידי כתיבת מה שאתם רוצים לומר ורק לאחר מכן אמירה בקול, או גם על ידי משחק תפקידים.

אבל בל נשכח את הפיל בחדר - בית ספר; מצע הגידול המושלם לחיידקי המתח וחרדה, והוא יכול להקשות עוד יותר עלינו, התלמידים, לנווט במערכות היחסים והחברות המרגישות מורכבות גם כך. בגרויות, מבחנים ותכניות חוץ לימודיות יכולים להקשות על פינוי זמן זה לזה, מה שעלול ליצור עומס גם על הקשרים החזקים ביותר.

אז, שמעו קולי תלמידיי היקרים, האזינו אמרתי, תנו ליום האהבה הזה להיות תזכורת לדבר ולהביע את עצמכם. אף פעם אי אפשר לדעת, ובמקסימום - זה יוביל ל"והם חיו באושר ועושר עד עצם היום הזה". או לפחות, "והם חיו בסבבה כזה עד בערך עכשיו". אבל מי יודע, אולי עדיף לא לדעת, ולהרגיש כמו הדמות הראשית אפופת המסתורין. גם זה ממש בסדר.

יום האהבה, מעבר ל"חג הזוגיות" הידוע המזוהה עם הפרחים, השוקולדים ומכתבי האהבה, יכול להיות גם זמן של גילוי עצמי, ולשמש גם כתזכורת לאהוב ולהעריך את עצמנו. לא רק מבחינת ביטחון עצמי, אלא גם מבחינת אהבה עצמית לשם אהבה עצמית. אהבה עצמית היא לא יהירות או נרקיסיסטית, אלא הכרה בערך שלנו כבני אדם ודאגה לעצמנו, הן פיזית והן נפשית. מדובר בהצבת גבולות, לדעת מתי להגיד "לא" ולהיות נאמנים לעצמנו. מדובר בלמידה כיצד לקבל את הפגמים וחוסר השלמות שלנו, ולאהוב את עצמנו למרותם. אהבה עצמית חשובה לא רק לרווחתנו שלנו, אלא גם למערכות היחסים שיש לנו עם אחרים. מאוד קל להיקלע לחיפוש אחר בן הזוג המושלם או קבוצת החברים המושלמת, אבל לפעמים אנחנו שוכחים להתמקד בעצמנו. ביום האהבה הזה, בואו ניקח צעד אחורה ונחשוב על מה אנחנו באמת רוצים וצריכים במערכות היחסים והחברות שלנו. חשוב לזכור שאנחנו לא יכולים לשנות אחרים, אבל אנחנו יכולים לשנות את עצמנו. אז בואו נעבוד על הפיכתנו לגרסאות הטובות ביותר של עצמנו, ובתמורה, נמשוך את האנשים הנכונים לחיינו. וזכרו, זה בסדר להיות רווק ביום האהבה. פשוט תהנו מחברתכם ופנקו את עצמכם במשהו נחמד.

לסיכום, בואו כולנו נקדיש רגע להעריך את היופי ואת האתגרים של מערכות יחסים וחברות בבית הספר, ולהיות אסירי תודה על ההזדמנות לצמוח וללמוד מהם, כי פרח שמפסיק לצמוח – מה לעשות - נובל.


Comments


bottom of page