top of page
שירה טורג'מן

גל האנטישמיות בעולם

כולנו מודעים לאנטישמיות הקיימת ברחבי העולם כלפי היהודים. אנטישמיות זו תמיד הייתה ברחבי אירופה, ארצות הברית, ברחבי האינטרנט, הרשתות החברתיות ועוד. אך בזמן האחרון גל האנטישמיות גבר בצורה ניכרת.

התגברות האנטישמיות בזמן האחרון התרחשה בארצות הברית. בשנים האחרונות חלה מגמת עלייה ברמת האנטישמיות בארצות הברית, דבר המתבטא בעלייה במספר אירועי ביטוי האנטישמיות, בפרט בעלייה במספר האירועים האלימים ובליווי התגברות החשש מאנטישמיות בקרב הקהילות היהודיות ובהתרחבות היקף השיח – התקשורתי, הציבורי והפוליטי – בנושא.

התגברות האנטישמיות בארצות הברית בעלת קשר הדוק למתח ולפערים בין הקבוצות המרכיבות את החברה בה. מתח זה מתבטא בשוני חברתי ופוליטי בין קבוצות שהולך ומעמיק, בתהליכי הקצנה, בהתחזקות של קבוצות קיצוניות ובחדירה הדרגתית של חלקן למרכז הפוליטי.

סיבה נוספת לגל האנטישמיות בארצות הברית קשורה גם למשברים שחוותה ארצות הברית בזמן האחרון כגון משבר הקורונה , המתח הבין-גזעי שהועצם לאחר הריגתו של ג'ורג' פלויד, ומערכת הבחירות הארוכה, הקשה והמפלגת של שנת 2020. כל האירועים האלו גרמו למתח, להתגברות ביטויי השנאה ולהאצה של השיח הבוטה המתנהל ברשתות החברתיות. חשוב גם להבהיר כי בנוסף לכל האירועים האלו שהתרחשו בארצות הברית, באותו הזמן הפכה ישראל לנקודת מחלוקת ולסוגיה בשיח הציבורי והפוליטי בארצות הברית ובעולם כולו.

לפני שאציג את המקור להתפתחות גל האנטישמיות בחודש האחרון, אציג מקרה של גל אנטישמיות שהתרחש בעקבות מבצע שומר החומות בשנה שעברה.

מבצע שומר החומות שערך צה"ל ברצועת עזה, התרחש בשנה שעברה בין ה-10 ל-21 במאי. מבצע זה גרם למחלוקות ולהובלת אירועים קיצוניים נגד ישראל, כמו כן הוביל המבצע גם לאירועים קיצוניים בין ערבים ליהודים בתוך ישראל.

מבצע זה הפך למתוקשר מאוד בכל העולם ובמיוחד בארצות הברית כאשר הוא נכנס לשיח הציבורי. ברחבי ארצות הברית התקיימו עשרות הפגנות פרו-פלסטיניות כשמנגד נערכו לא מעט הפגנות פרו-ישראליות. בעקבות המבצע הזה גם ממשלת ארצות הברית הושפעה רבות, הנשיא ביידן הביע תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה וקרא להפסקת אש בין הצדדים. במפלגה הרפובליקנית נרשמה תמיכה בפעולות ישראל, לעומת תמיכה מוגבלת יותר בישראל במפלגה הדמוקרטית. בנוסף, כמה וכמה מחוקקים דמוקרטים, בהם גם מי שתמכו בעבר במדיניות ישראל במהלך מבצעים צבאיים, הביעו מחאה על פגיעת ישראל באזרחים חפים מפשע ואף הביעו תמיכה ביוזמה לצמצום הסיוע הביטחוני הנרחב שארצות הברית מספקת לישראל תוך כדי המבצע או בהצבת תנאים להמשך הסיוע.

בתקופה זו הייתה קיימת סערה ציבורית נרחבת. בארצות הברית תועד גל של אירועים אנטישמיים שכלל תקיפות אלימות נגד יהודים ברחבי המדינה, חלקן תוך כדי הפגנות המחאה נגד ישראל. הארגון היהודי-אמריקאי שעקב אחר תקריות אנטישמיות, דיווח על עלייה חדה במספר התקריות האנטישמיות בארצות הברית בתקופה זו. בשבוע שלפני תחילת המבצע דווחו 131 תקריות, ואילו במהלך המבצע דווחו 193 תקריות, 11 מהן כללו תקיפה אלימה של יהודים. הליגה דיווחה גם על עלייה במספר התבטאויות אנטישמיות ברשתות החברתיות, כגון פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם וטיקטוק.

ב־18 במאי תקפו מפגינים פרו-פלסטיניים סועדים יהודים במסעדה בלוס אנג'לס. ב־20 במאי הותקף גבר יהודי בניו יורק, סמוך לאזור הטיימס סקוור שבו נערכה הפגנה פרו-פלסטינית. בפלורידה הוטרדו קשות יהודים במספר תקריות. ב־22 במאי הותקפו נערים יהודים ברחוב בברוקלין ולאחר מכן ליד בית כנסת, ובעקבות התקיפה הגבירה המשטרה המקומית את האבטחה סביב מוסדות יהודיים בעיר.

בנוסף גם תחום התרבות והבידור לא נותר שקט בזמן המבצע הישראלי. הרב האמריקאי שמואלי בוטח פרסם מודעה בניו יורק טיימס המאשימה את הזמרת דואה ליפה ואת הדוגמניות בלה וג'יג'י חדיד באנטישמיות, לאחר שהעבירו ביקורת חריפה על ישראל ברשתות החברתיות ושתיהן רק אחדות מבין רבים אשר תמכו בהודעות ובפוסטים פרו-פלסטיניים ברשתות החברתיות.

כעת אציג את גל האנטישמיות שגבר בדיוק לפני חודש בעקבות הזמר קניה ווסט, שהחל לפרסם פוסטים אנטישמיים כלפי יהודים ואף רצה לקרוא לאחד מאלבומיו בשם של המנהיג הנאצי אדולף היטלר.

אמירותיו של הזמר השפיעו על רבים בחברה האמריקאית וגרמו לתסיסה של החברה האמריקאית לשנאה ונעצה כלפי היהודים. הפגנות, מודעות, וכתבות אנטישמיות החלו להתפרסם ברחבי כל ארצות הברית ומשם הגיעו לכל העולם.

בתגובה לאמירותיו האנטישמיות של הזמר, חברות רבות ניתקו את יחסיהן איתו. ניתוק קשר זה קרה בעקבות הפעולות הקיצוניות שהזמר ביצע כגון לבישת חולצה ועליה הכיתוב " חיים לבנים חשובים" ,האשמות אשר הטיח הזמר ביהודים הטוענות כי הוא נשלט על ידם, ולבסוף, ציוץ הטוויטר הקיצוני בו טען כי הוא רוצה להרוג שלושה יהודים, אשר הוביל למחיקת חשבון הטוויטר של הזמר.

ברחבי העולם המוני אנשים יוצאים ומתנגדים לתגובות האנטישמיות של קניה ווסט וגם בארץ. הזמרת נועה קירל לדוגמה ייצגה את מדינת ישראל בטקס פרסי המוזיקה mtv ושם היא לבשה בגדים שעליהם תמונות של קניה ווסט עם מגן דוד על מנת להראות אי הסכמה מוחלטת עם דעותיו של הזמר ולהראות תמיכה בעם היהודי.

















Comments


bottom of page