בלאק פריידי, הוא כינוי ליום שישי הראשון אחריי חג ההודיה. זהו היום של שיא הצרכנות בארצות הברית. היום שפותח את עונת הקניות לקראת חג המולד. האם הוא חג שאכן מיטיב עם האדם ככזה שהוא חגיגה לחומריות או בעל השפעות חברתיות, כלכליות וסביבתיות שליליות? רגע לפני שאתם רוכשים אונליין בכמויות, הנה כמה נקודות למחשבה..- נעם שמעוני י1
מקור השם, יש המאמינים שהשם "בלאק פריידי" מגיע מתוך המונח הפיננסי "בתוך השחור" – חברה שהיא ב"תוך השחור" היא חברה רווחית. אך זה לא נכון: מקור ההסבר הזה הוא בשנת 1980, 20 שנים אחריי תחילת השימוש בשם.דוגמה נוספת ליום הנחות נוסף בעונת הקניות לקראת החגים הוא "סייבר מאנדיי", שהתווסף לאחרונה לרשימת חגי הקניות הלא רשמיים.
היסטורית, שחור קשור בימים של לחץ כלכלי. לדוגמה, יום שלישי השחור, היום בו שוק המניות קרס. היום הזה מסמל את פתיחת השפל הגדול, משבר כלכלי כלל עולמי.
המקור האמיתי הוא בסביבות שנות ה-60, כששוטרים מהעיר פילדלפיה התחילו לקרוא ליום השישי שלאחר חג ההודיה, יום שישי השחור, מכיוון שהיו צריכים לעבוד במשמרות ארוכות ובתנועת רכבים נוראית כדי לטפל בתאונות רבות, בגניבות ולעיתים גם באלימות. הרבה מבקרים הגיעו לעיר כדי להתחיל את קניות החגים שלהם, מה שגם חפף עם משחק הפוטבול השנתי של האקדמיה הימית נגד האקדמיה הצבאית. המונח תפס אצל הקונים והסוחרים בפילדלפיה ומשם התפשט לשאר ארצות הברית.
כתוצאה מכמות הקונים, כמעט כל הקמעונאים מציעים הנחות נמוכות במיוחד כדי לפתות את תנועת הקונים ולגרום להם לקנות יותר משרצו בהתחלה במטרה להרוויח עוד. אבל לכל דבר יש מחיר, גם אם הוא נראה זול יותר.
ככל שאנחנו קונים יותר, אנחנו מזהמים יותר, בכל קנייה של מוצר אנחנו מזהמים את הסביבה: בגלל חומרי הגלם של המוצר, הייצור והאריזה, המשלוח ולעיתים גם בגלל השימוש ו\או האיכות הירודה שלו.תוצאה מהנחות הענק שמעודדות קונים להוציא עוד ועוד כסף על יותר מוצרים משהם תכננו לקנות, זיהום הצרכנות ביום השנתי באלק פריידי, קופץ.
לאחר שאומץ ברחבי העולם, הצרכנות והזיהום גדלו. במהלך בלאק פריידי של שנת 2020, צרכנים הוציאו 9 מיליארד דולר בקניות באינטרנט בלבד! מה שהפך את בלאק פריידי של 2020 למזהם ביותר אי פעם. לדוגמה, באנגליה, היום הזה גרם לפליטה של 429,000 טון מטרי של גזי חממה, כמות שוות ערך ל130 טיסות מישראל לניו יורק, ומשקל של 61,308 פילים.
אבל בלאק פריידי לא משפיע רק על הסביבה, אלא גם עלינו, החברה, ובעיקר על העובדים שמייצרים את המוצרים שאנחנו קונים. חברות שמייצרות בכמויות גדולות בדרך כלל משתמשות בעובדה שבחלק מהמדינות אפשר לשלם לעובדים שכר זעום שכמעט ולא מאפשר תנאי מחייה ראויים. החברות מקימות מפעלים במדינות הללו ומעסיקות עובדים רבים, אך לא נותנות להם בתרומה דבר חוץ מכמה אגורות בודדות. הן מעסיקות בתנאי עבודה לא בטוחים, ותוקעות את העובדים במעגל עוני לא אנושי. בנוסף, הרווח היוצא דופן מבלאק פריידי לא יגיע לכיסים של העובדים, למרות שעבדו במרץ רב במטרת הכנת הכמויות הגדולות לקראת המכירה הגדולה שבבלאק פריידי.
בלאק פריידי גם משפיע עלינו, הצרכנים. כשאנחנו רואים את ההנחות היוצאות דופן הללו אנחנו מבינים שאנחנו יכולים לבזבז יותר מהרגיל. יחד עם זאת, מחקרים הראו שכאשר מחליטים לקנות משהו, מתעוררת אצלינו תחושה של איבוד שליטה על הסביבה, הסחת דעת מחרדה ושחרור דופמין, כך אנו עלולים ליפול לקנייה לא נחוצה.
בלאק פריידי מקשה על השליטה העצמית שלנו, אבל אנחנו תמיד יכולים לקנות באופן מבוקר.
הנה 7 שאלות שכדאי שתשאלו את עצמכם רגע לפני שאתם קונים משהו כדי להימנע מקניות לא הכרחיות:
1. האם יש לי בכלל מספיק כסף?
זאת השאלה הכי בסיסית אבל גם הכי חשובה.
לפעמים אנחנו קונים דברים לא נחוצים כשאנחנו יודעים שאין לנו מספיק כסף, והרבה יותר קל לעשות את זה כשאנחנו משלמים עם אשראי, בגלל הנוחיות ובגלל שאנחנו לא באמת רואים את התקציב שלנו. לעומת זאת, במזומן הרבה יותר קל לשלוט על עצמנו. זה בגלל שאנחנו יכולים לראות את התקציב וכך לבקר את עצמנו בהרבה יותר קלות, ואנחנו יכולים לראות בבירור כמה כסף נשאר לנו. בנוסף, אם אנחנו חורגים מהתקציב, פשוט אי אפשר לשלם (למרות שזה קצת מביך, אבל המבוכה עדיפה מחוסר בכסף).
2. אני צריך/ה את זה?
רגע לפני שאתם הולכים לקופות, תשאלו את עצמכם אם אתם באמת צריכים את זה, או שאתם רק רוצים את זה.
לפעמים המחשבה שאנחנו צריכים משהו, היא בעצם רק שכנוע עצמי.
אתם באמת צריכים את הסט פיג'מה הזה? או שאתם קונים את זה בגלל שזה מיוחד או שהוא תפס את העין שלכם? תחשבו על הפיג'מות בבית. האם יש לכם מחסור? כמות מספקת? או שיש לכם כבר יותר מידי סטים ושאת רובם אתם לא לובשים? זה בסדר לקנות משהו כי אנחנו רוצים להשתמש בו לעיתים, אך החלק החשוב הוא לוודא שהקניות הן יותר מכוונות מטרה ומושקעות מחשבה.
3. האם יש לי משהו דומה? האם אני יכול/ה להשאיל את זה מחבר, או לקנות את זה משומש?
רגע לפני שהולכים לקנות משהו חדש, תחשבו: האם יש משהו שנמצא כבר בבית ותוכלו להשתמש בו במקום? למשל, במקום לקנות אגרטל חדש, האם אפשר להשתמש במקום בכוס, או קנקן יפה?
או אם אתם צריכים משהו באופן חד פעמי, או שאי אפשר להשתמש בדבר אחר במקומו, לדוגמה ספר, תבדקו: האם אתם יכולים להשאיל מחבר או מהמשפחה?
4. האם אני אוהב/ת את זה?
רגע לפני שאתם קונים את הדבר הזה, האם אתם לגמרי אוהבים את זה? אם אתם רוצים לקנות משהו וזה לא מאה אחוז בדיוק מה שרציתם לקנות, חכו כמה ימים לפני שתקנו את זה, אולי תתקלו במשהו שדומה יותר למה שרציתם. כך, לא יצא מצב שהבית שלכם מלא בדברים שמיהרתם לקנות ובסוף לא מצאו חן בעיניכם, מאשר מלא בדברים שאתם אוהבים.
5. האם זה מתאים לצרכים שלי ברגע זה?
השאלה הזאת מתאימה לכל סוגי הקניות. אל תקנו חולצה שגדולה עליכם בגלל שהיא נראית טוב בטענה ש"תגדלו לתוכה". אל תקנו את הספר הזה בגלל שהוא נשמע מעניין בזמן שהספרייה שלכם בבית מלאה בספרים שעדיין לא התחלתם לקרוא וקניתם גם אותם במחשבה שהם מעניינים.
כשאתם קונים משהו לפני זמנו, רוב הסיכויים שלא תאהבו, תאבדו או תשכחו ממנו כשזמנו כן יגיע.
6. יהיו לי הרבה שימושים בדבר הזה?
כמו שאומרים, "איכות על כמות". חשוב לשאול את עצמנו לפני שאנחנו קונים, על איכות המוצר. אולי חולצה חדשה בחמישה שקלים תיקרע בשימוש הראשון? אולי נעליים בעשרים שקלים יגרמו לכם לכאבי רגליים? לפני שאתם מוציאים את הכסף על הרבה דברים זולים, אולי עדיף שתחסכו עוד טיפה כדי שתוכלו לקנות מוצר איכותי יותר שתוכלו להשתמש בו לאורך זמן.
בנוסף, לפני שאתם קונים, תחשבו: כמה פעמים לדעתכם תשתמשו בדבר הזה? אם אתם רוצים לקנות נעליים לבר מצווה של אח שלכם וכנראה שלא תשימו אותם שוב בגלל שהן לא מתאימות לבגדי היום יום שלכם, עדיף שתבחרו נעליים אחרות.
7. אם המוצר היה במחיר מלא, עדיין היית קונה את זה?
אם לא הייתם קונים את המוצר במחירו המלא, האם אתם באמת אוהבים אותו? האם זה באמת רעיון טוב לקנות אותו? לפעמים, כמו בבלאק פריידי, ההנחה מפתה אותנו לבצע את הקנייה, וכושר השיפוט שלנו נפגע.
Comments