top of page
תמונת הסופר/תרונה כרמי

בחירות 2022- טור דעה

לאחר שלוש שנים בהם מדינת ישראל נמצאת בסחרור פוליטי , בהן ידעה חמש מערכות בחירות, הגיע הציבור להכרעה ונראה כי עתידה לקום ממשלה יציבה.

מפלגת הליכוד לקחה את המקום הראשון עם 32 מנדטים, אחריה יש עתיד עם 24 מנדטים. הציונות הדתית ועוצמה יהודית היא המפלגה השלישית בגודלה עם מספר שיא של 14 מנדטים. המחנה הממלכתי עם 12 מנדטים, ש"ס עם 11 מנדטים ויהדות התורה עם שבעה מנדטים. ליברמן עם שבעה מנדטים, רע"מ וחד"ש-תע"ל עם חמישה. מפלגת העבודה נועלת את הרשימה עם ארבעה מנדטים. מרצ נותרה סופית מחוץ לכנסת הקרובה, וכך גם בל"ד והבית היהודי. תוצאות הבחירות מעניקות לגוש נתניהו 64 מנדטים. גוש נתניהו מורכב מהמפלגות החרדיות: ש"ס ויהדות התורה, ממפלגת הציונות הדתית ועוצמה יהודית, וכמובן, מפלגת הליכוד.

אז מדוע בעצם רק במערכת הבחירות החמישית הצליח נתניהו לעבור את ה61 המיוחל? התשובה לכך טמונה בכמה טעויות פוליטיות קריטיות של המחנה השני וגם באירועים שהתרחשו בשנה האחרונה שהובילו לכך שהמפה הפוליטית תראה כפי שהיא נראית עכשיו. יש הטוענים כי יאיר לפיד הוא האחראי למפלת גוש השינוי בכך שהלך על אסטרטגיית המפלגה הגדולה ובעצם "שתה" את המפלגות הקטנות, ויש הטוענים כי מרב מיכאלי שלא הסכימה להתאחד עם מרצ היא זאת הנושאת באחריות לכך שמרצ לא עברה. אך לפני שמפנים אצבע מאשימה כלפי כל חברות הגוש, ראוי שמפלגת מרצ תעשה בדק בית.

אחד הדברים שחיזקו את מפלגת עוצמה יהודית (בראשות איתמר בן גביר) הוא נושא המשילות. הפיגועים המזעזעים שהתרחשו לפני מערכת הבחירות הביאו בוחרים רבים להצביע למי שיבטיח לטפל בנושא "ויעשה סדר". לעומת זאת, זהבה גלאון ממרצ יצאה בביטוי מעורר מחלוקת לצד הפיגועים, בוא טענה כי: "צריך לרסן את צה"ל, יש עלייה במספר ההרוגים הפלסטינים". יתכן שביטויים כמו אלה הבריחו מצביעים.

אך גם אם מרצ הייתה עוברת את אחוז החסימה, עדיין לפי חלוקת המנדטים לגוש נתניהו היו 61. אז בעצם נשאלת השאלה: מה הביא את גוש נתניהו לניצחון אם לא נפילת מרצ מתחת לאחוז החסימה? לדעתי הסיבה המרכזית היא מעבר מצביעים מגוש השינוי למפלגת עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר. ככל הנראה אותם מצביעים לא רצו להצביע לבנימין נתניהו במערכות הבחירות הקודמות, ולכן הצביעו לגוש השינוי. אך עם התחזקות עוצמה יהודית וההתמתנות של בן גביר, מצביעים רבים עברו מגוש השינוי אליו.

כפי שציינתי קודם, אחד הגורמים להתחזקותו של איתמר בן גביר הוא הקמפיין שעסק במשילות וביטחון האזרחים. בצל הפיגועים, רבים מאזרחי ישראל ראו בנושא הביטחון האישי כנושא החשוב ביותר במערכת הבחירות, לא פחות מיוקר המחייה. זאת היא, ככל הנראה, הסיבה לכך שמפלגת עוצמה יהודית, מפלגה שתחילה בכלל לא עברה את אחוז החסימה, הצליחה לגדול כל כך למספר שיא של 14 מנדטים (בחיבור עם סמוטריץ) ולהיות למפלגה השלישית בגודלה.

עוד סיבה מרכזית לכך שנתניהו הגיע ל-64 מנדטים היא ממשלת השינוי. מצביעים רבים של נתניהו ככל הנראה כבר התרגלו לכך שהוא מנצח ולא ראו צורך לצאת ולהצביע, אך לאחר שאיבדו את השלטון לממשלת השינוי, הבינו כי עליהם לצאת ולהצביע. לעומת זאת, יאיר לפיד לא הציג כיצד הוא יוכל להרכיב ממשלה, והבוחרים לא רצים לקלפי בשביל לקבל שוב "תיקו".

לסיכום, לא ברור אם יש רק סיבה אחת או שזה חיבור של כמה סיבות ותהליכים בחברה, אך מה שבטוח הוא שמחנה "רק לא ביבי" יצטרכו לחשוב על דרך חדשה להביא את הבוחרים להצביע להם בקלפי כי כפי שהוכיחה לנו המציאות, "רק לא ביבי" זה לא מצע בחירות שמביא לניצחון סוחף אחרי חמש מערכות בחירות.



Comments


bottom of page