25 שנים חלפו מאז אסון המסוקים. מדוע הוא התרחש וכיצד? מה היה המחיר? מי אשם? ואיך הנציחו את האירוע? -לי שכטר י3
בשנת 1997, 4 בפברואר אירע אסון המסוקים, או בשמו הנוסף, "אסון היסעורים". בו שני מסוקי "יסעור" של חיל האוויר הישראלי התנגשו אחד בשני מעל לעמק החולה, כנראה כתוצאה מטעות אנוש, בו נספו 73 חיילי צה"ל. מטרת העלאת המסוקים הייתה הובלת חיילים לפעילות מבצעית במוצבי צה"ל, הלוחמים שהיו במסוקים הי שייכים בעיקר לגדוד הסיור של חטיבת הנח"ל, ולפלוגת הקשר של חטיבת גולני.
שני המסוקים היו מדגם סיקורסקי CH-53 סי סטליון, בשם "יסעור", של טייסת 118 ("דורסי הלילה"). מסוק אחד, שמספרו 357 ונועד לטוס למוצב הבופור, ומסוק שני שמספרו היה 903, ויעדו היא מוצב דלעת. המסוק לבופור נשא 37 חיילים, והמסוק לדלעת נשא 36 חיילים, כאשר בכל אחד מהם כ-4 אנשי צוות.
אחד המסוקים התרסק בחצר של מבנה ששימש כצימר לנופשים במושב בשם שאר ישוב, והשני התרסק בסמוך, בערוץ נחל בין שאר ישוב לקיבוץ דפנה. באסון נהרגו כל 73 החיילים שהיו במסוקים. מתוכם 8 אשר הטיסו את המסוקים. עם זאת, לא היו נפגעים על הקרקע.
אסון המסוקים היה אסון התעופה הקטלני ביותר שהיו מעורבים בו מסוקים, עד שנת 2002, בה הופל מסוק צבאי רוסי ונספו 127 אנשים.
בעקבות האסון הוגברה התמיכה הציבורית בקריאה ליציאת כוחות צה"ל מרצועת הביטחון שבדרום לבנון, והיא התבצעה לאחר 3 שנים במאי 2000.
בעקבות ההתרסקות הכריזה ממשלת ישראל על יום אבל לאומי.
בעקבות האירוע, הוקמה ועדת חקירה במטרה למצוא את סיבת ההתרסקות. הועדה לא הצליחה לקבוע חד משמעית את הסיבה להתנגשות בין שני המסוקים. על סמך הנתונים שנאספו, היו כמה וכמה שינויים של מיקומים ומהירויות בזמן די קצר. על פי ההשערה שינויי המיקום בין המסוקים היו בגלל תרגולת אותה ביצעו שני המסוקים, שמטרתה הייתה לוודא שכיבו את התאורות לפני החצייה לשטח האויב, על ידי בדיקה הדדית. ותוך כדי המעבר של מסוק 903 על פני מסוק 357, איבדו כנראה שני המסוקים את קשר העין ביניהם, אך לא ברור כיצד אירע ניתוק זה. ניתוק קשר העין הביא לכך שברגע ההתנגשות היה מסוק 357 משמאל ומאחורי מסוק 903 ומעט מתחתיו.
על פי ניתוח שברי המסוקים והדרך שבה היו מפוזרים בשטח הסיקו חוקרי התאונה כי חלק במנוע של מסוק 357 פגע בחלקו האחורי של מסוק 903, וכך התרסקו שני המסוקים ונהרגו כל החיילים אשר שהו בהם.
בשנת 2008 הוקם אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים, ליד בית העלמין של קיבוץ דפנה בגליל העליון, סמוך למקום בו התרחש האסון.
האנדרטה בנויה בצורת מסוק יסעור, כאשר בפתחה של האנדרטה מזרקת מים שקטה, ועליה שמות כל ההרוגים באסון. מסביב המזרקה ישנו דשא גזום בצורת להבי המסוק עם 73 אבנים לזכר 73 הנספים. השביל מקשר בין האבנים לבין אבן נטויה (המתארת את גוף המסוק וכנף המסוק בהתאמה), שעליה כתובים פרטי האסון. ישנם יותר מ-20 אתרי הנצחה נוספים הנמצאים במקומות שונים בארץ, ונכתבו 3 שירים לזכרם של הנספים.
Comments