כולנו רגילים להאזין לרדיו בנסיעה: לשירים, לחדשות, לראיונות, ואפילו לפרסומות. אבל כיום ישנם אמצעים נוספים להאזין לדברים אלו ללא הרדיו, כגון, האפשרות להאזין ישירות לשירים או לפודקאסטים דרך ״Spotify״ או ״ Apple music״. אז כיצד התחיל הרדיו והאם מגיע סופו? – שלי שכטר
הרדיו הינו אמצעי טכנולוגי המשמש להעברה )שידור וקליטה) של גלי קול באמצעות גלי רדיו. שידורי הרדיו לציבור הרחב מתבצעים ממשדרי רדיו ומתקבלים אצל קהל המאזינים באמצעות מקלטי רדיו. את השם הגה הפיזיקאי הצרפתי אדוארד בראנלי, והוא מגיע מהמונח radio conductor"" (שמבוסס על הפועל להקרין – to radiate). אף ב-13 בפברואר חל יום הרדיו העולמי, אשר מציין את ייחודיותו של הרדיו כאמצעי תקשורת.
שידורי הרדיו בארץ ישראל החלו לראשונה בתקופת המנדט הבריטי וכיום שידורי הרדיו מרוכזים על ידי שני גורמים עיקריים: קול ישראל של תאגיד "כאן", גלי צה"ל של צה"ל.
בנוסף, קיימות מספר תחנות רדיו פיראטי ותחנות רדיו אינטרנטי ישראליות. בסך הכל קיימים בישראל כ-100 משדרים ותחנות ממסר.
עם הקידמה והטכנולוגיה, הרדיו הלך והשתדרג, שהרי לפני כמה שנים היה צריך להסתובב עם מכשיר רדיו בעל אנטנה כדי לקלוט את תחנת הרדיו, ואילו כיום הרדיו משודר באינטרנט וקל לקלוט אותו בכל מקום בעולם.
בשנת 2017, נורבגיה הייתה המדינה הראשונה בעולם להפסיק את השימוש ברדיו FM ועברה להתבסס על רדיו דיגיטלי בלבד, לאחר ששרת התרבות הנורבגית דאז ת'ורהיל ווידוולי הסבירה כי באמצעות המעבר לרדיו דיגיטלי בלבד תגבר התחרות ברדיו הנורבגי ותוקל פעילותם של ארגוני סיוע והצלה, כך שתדריהם לא יופרעו עוד.
מלבד נורבגיה, מדינות רבות באירופה הולכות ומקדמות את הרדיו הדיגיטלי, אולם עד כה אף אחת מהן לא קבעה מועד להפסקה מוחלטת של השידורים ב-FM.
אך מה זה רדיו דיגיטלי?
רדיו דיגיטלי אינו מבוסס על שידור אינטרנטי, אלא עושה שימוש באותם תדרי FM רק שעושה זאת בצורה טובה ואיכותית יותר ועל מנת לקלוט את אותם שידורים דיגיטליים יש להצטייד במכשירים מיוחדים התומכים בפורמט.
אף בשנים האחרונות מחליפות את הרדיו אפליקציות כמו Spotify, Apple music, ואפליקציות נוספות אשר מספקות תוכן האזנה. כמו כן, תחנות הרדיו מבינות כי השימוש באפליקציות הללו במקום הרדיו יביא לסכנה קיומית עבורם, ואף התנגדו לשיתוף הפעולה עם Spotify. החשש הגדול של תחנות הרדיו האזוריות בישראל הוא ששירות Spotify יערער את המודל הכלכלי שלהן, משום שהוא עלול למשוך מהן מאזינים, והרי תחנות הרדיו שואפות להיות עדכניות ולמשוך מאזינים נוספים.
ניתן לראות שהרדיו פחות ופחות בשימוש ככל שהאפשרות גישה שלנו לאינטרנט גברה. כיום, אנו פשוט מחברים את הטלפונים שלנו לאוטו במהלך הנסיעה ושומעים בדיוק את מה שבה לנו, במקום להאזין לרדיו ולתוכנתו. בעקבות כל זה אפשר לשאול, האם זה סופו של הרדיו? מה דעתכם?
Comments