top of page
כפיר מאיר

מה זה צבעים משלימים?


נסתכל על הצירוף "לילות לבנים". אין היגיון בלילה שהוא לבן, הרי לילות הם שחורים! ואז זה הכה בי, הרגע שבו הבנתי את האוקסימורון החזותי שבביטוי. הלבן עומד אל מול השחור וזה יוצר ניגוד במלוא העוצמה, הלבן בלילה לא היה בולט אם הלילה לא היה שחור, ממש כאילו יש ביניהם יחס מסוים... יחס בין צבעים... הם משלימים זה את זה!

אז מה זה צבעים משלימים? ניתן לזהות צבעים משלימים אם תיקחו שני צבעים שנמצאים בצד ההפוך של הגלגל ותשימו אותם אחד ליד השני. היות והם הפוכים זה לזה, הם בולטים הכי הרבה זה לצד זה. למשל, את הטקסט הזה אתם קוראים בכתב שחור על גבי דף לבן. דפים במקור הם לא לבנים בכלל, הצבע הטבעי שלהם הוא בין גוונים של חום לגווני שמנת, אז מדוע הנייר לבן? צובעים אותו כדי שיתאים לדיו השחור כמובן! וזו רק דוגמה אחת לשימוש בטכניקה הזו.

יש שימוש נרחב באומנות בצבעים משלימים:

בציור הידוע "ליל כוכבים" של ואן גוך, ניתן לראות שהכוכבים הצהובים והבהירים בולטים אל מול רקע השמיים הכחול והכהה. ידוע שכחול וצהוב הם צבעים מנוגדים וכן גם שחור ולבן, אבל כיצד אתם יכולים לזהות אותם?

כדי להתחיל לזהות צבעים כאלה עלינו קודם להכיר את גלגל הצבעים של המחשב שלנו:


(גלגל הצבעים)

(ייצוג הצבעים במחשב)

המחשב שלנו יוצר מגוון של צבעים באמצעות פיקסלים. כל פיקסל הוא יחידה עם 3 נורות צבע: אחת בצבע אדום, אחת בצבע ירוק ואחת בצבע כחול. לנורות הללו יש עוצמה בין 0 ל-255 כך שככל שהעוצמה עולה, ככה הצבע בוהק יותר. לדוגמה, בפיקסל שבו כל הנורות על 255 הצבע שיתקבל הוא צבע לבן. לעומת זאת, פיקסל שבו כל הנורות על 0 ייתן צבע שחור. העוצמות השונות האלה יכולות ליצור כל מיני קומבינציות של צבעים, למשל מפיקסל שבו הכחול והירוק שווים בעוצמה והאדום על 0 יתקבל ציאן. אם תגבירו את הכחול מול הירוק תקבלו תכלת ואם תגבירו את הירוק מול הכחול תקבלו טורקיז. אם תחברו בין אור אדום לירוק כשכחול על 0, יש לכם צהוב! עובדה מעניינת: אם נעשה 256 כפול 256 כפול 256 נגלה שיש 16777216 צבעים אפשריים לכל פיקסל!

אז איך המידע הזה עוזר לכם לזהות צבעים הפוכים? אם לכל צבע יש ערכים ב-RGB (אדום, ירוק וכחול) אזי הצבע ההפוך לו הוא בעצם הפיכה של הערכים שלו. לדוגמה, ניקח את הצהוב ההפוך לכחול. צהוב מיוצג ב:[א': 255, י': 255, כ': 0], לעומת כחול שמיוצג ב:[א':0, י':0, כ:255].

יופי, עכשיו אתם יודעים איך המחשב הופך את הצבעים על הגלגל, אבל למה סיפרתי לכם את כל זה? אני רוצה שתתחילו לזהות צבעים משלימים בחיי היומיום. התופעה הזו נפוצה בפרסומות על מוצרים, בסרטים, בציורים רבים, באתרים מעוצבים ואפילו גם בטבע. להלן כמה דוגמאות שמצאתי:


(כחול וצהוב)

(כחול וצהוב)

(אדום וציאן)


כאן ניתן לראות 2 כרזות של סרטים ופרסומת אחת שקפצה לי הערב ביוטיוב. במקרה הראשון, אנחנו רואים את השיער הג'ינג'י של הדמות המרכזית בסרט "אמיצה" מנוגד לרקע הערפל בצבע תכלת. בסרט המדהים של מגה-מוח יש את הניגוד של הצבע הכחול שלו אל מול הרקע הצהוב (בכללי בסרטים הללו יש שימוש רב בניגוד הזה כדי לשים לב לדמויות ולאירועים מסביב). בפרסומת שראיתי, מול הרקע הכתום שהופך לצהוב יש באמצע המסך את הלוגו הכחול של חברת "פאנטה" שעוזר לצופה לקלוט מיידית את המסר של הפרסומת.

הנה תמונה מהטבע של פרח הלוטוס הוורוד הבולט לצד העלים הירוקים:

צבעים משלימים זה רק אמצעי ויזואלי אחד מתוך הרבה אחרים. מקווה מאוד שנהנתם ושלמדתם משהו חדש על מה שקורה מאחורי הקלעים בעולם הויזואלי, נתראה בכתבה הבאה.

Comentarios


bottom of page