את רוב שעות היום מבזבזים על לימודים. לפי סקר שנערך נמצא שרוב תלמידי התיכון מבלים בממוצע 10-13 שעות בשבוע בלימודים אחרי בית ספר. אך בואו ניקח בחשבון שמרבית תלמידי הנדסאים לומדים אפילו יותר מזה, הדחף הזה ללמוד שמשפיע עלינו, אפילו אם אנחנו לא בהכרח אוהבים או נהנים ממנו, יכול לנבוע מסיבות שונות כמו; הלחץ מהסביבה, רצון להצליח ואהבה ללמידה ולגילוי דברים חדשים. בכל מקרה, לא משנה מאיפה באה המוטיבציה ללמוד, קיים לחץ ועומס עצום בגלל המבחנים, השיעורים והעבודות שנותנים לנו שקשה מאוד להתמודד איתו, ולבסוף, אם לומדים יותר מידי התוצאה היא עייפות מנטלית ופיזית, וזהו מצב שאף אחד לא רוצה להגיע אליו.
בכתבה זו אדבר איתכם על צעדים שאתם יכולים לנקוט על מנת להפוך את חווית הלמידה שלכם ליעילה יותר ופחות מלחיצה, כך תוכלו ללמוד יותר בפחות זמן. ראשית, צרו לעצמכם תוכנית פעולה. אחד מהגורמים העיקריים לחרדה וללחץ זה חוסר ודאות וחוסר שליטה. ברגע שאנו מרגישים שאנחנו מתחילים לאבד שליטה, מתחילים לחצים וחרדות. בשל כך, חשוב ליצור לעצמנו כמה שיותר ודאות ומובנות. אחת הדרכים להגיע למצב הזה היא לבנות תוכנית פעולה ולנהל לעצמנו את זמני הלמידה, כלומר להבין כמה ימים לפני המבחן צריך להתחיל להתכונן והאם יש מספיק זמן ללמוד את כל החומר. המטרה בזה היא לבסוף להגיע למצב של שליטה. אחרי שהחלטתם איך ינוהל זמן הלמידה שלכם, חשוב שתבחרו מקום שמיועד ללמידה. מקום שקט שאין בו דברים שיסיחו את דעתכם וכך תוכלו להשקיע את מירב האנרגיה שלכם בלהתרכז בחומר. זכרו שלמידה במשך זמן ממושך אינה אומרת שזוהי למידה אפקטיבית. האם שמעתם על שיטת פומדורו? אני בטוחה שהמון כבר שמעו עליה, אך יש סיבה לכך שהיא מוזכרת הרבה וכה פופולרית- היא עובדת, אז אולי כדאי שתנסו אותה. רוב התלמידים לא מסוגלים להתרכז בחומר במשך יותר מ25-30 דקות. אם לאחר שאתם מתחילים לאבד את הריכוז אתם לא עושים הפסקה של לפחות 5 דקות אז היעילות של הלמידה יורדת. לכן, מומחים רבים ממליצים להתחיל ללמוד למשך בערך 25 דקות ולאחר מכן לעשות הפסקה של 5 דקות שבמהלכה אתם עוזבים את מקום הלמידה ועושים משהו קטן שאתם אוהבים, כמו להקשיב לשיר אהוב, לדבר עם בן משפחה או חבר ועוד. לאחר מכן תחזרו ללמידה עם כוחות מחודשים יותר. אם יכולות הריכוז שלכם גבוהות יותר ואתם יכולים ללמוד לזמן של יותר מ30 דקות, בכל זאת הקפידו על הפסקות כדי לתת לעצמכם לנוח.
ישנן המון טכניקות אפקטיביות שבאמצעותן הלמידה וזכירת החומר קלות יותר. למידה חזותית עוזרת לתלמידים להבין קונספט מסוים מכיוון שברגע שמסתכלים עליו נוצרות תמונות בראש שעוזרות להבין את הרעיון. מחקר שנערך מראה שהמוח האנושי מעבד את המידע כשהוא מוצג בצורה חזותית 60,000 פעמים מהר יותר מאשר כשהוא מוצג בטקסט.
לכן, יצירת מפת חשיבה יעילה מאוד. דרך זו עוזרת רבות בזכירת מידע באמצעות ארגון תהלכי החשיבה בצורה גרפית. לוקחים דף, לוח או כל דבר שנוח לכם לכתוב עליו, וכותבים את הרעיון המרכזי שאתם מתרכזים בו במרכז. רעיון זה הוא נקודת ההתחלה של מפת המוח שלכם ומייצג את הנושא הנלמד. לאחר מכן, הוסיפו ענפים היוצאים ממנו, בהם תכתבו את מילות המפתח והנושאים העיקריים של אותו הרעיון. אם תרצו תוכלו להוסיף תמונות קשורות, לצבוע את הענפים או כל דבר שיעזור להבהיר את הדברים ויעשה את המפה יותר ברורה.
שימוש בטכניקות אלה יכול למתן את הלחץ והעומס שלכם ובזכותו תוכלו ללמוד מהר יותר ולזכור יותר. כמובן ששיטות אלה לא מתאימות לכל אחד, אבל לא תדעו עד שלא תנסו.
Comments