top of page
שירה טורג'מן

יום הניצחון באירופה

השמונה והתשעה במאי הם ימים מיוחדים ביותר במדינות רבות ברחבי אירופה, בהם נחגג יום הניצחון. איזה ניצחון חוגגים? מי חוגג ומה קרה באותה תקופה? -שירה טורג'מן יא4


נתחיל במה הוא יום הניצחון באירופה ומה הוא מסמל. יום הניצחון באירופה הוא יום אשר מסמל את ניצחון בעלות הברית על גרמניה במלחמת העולם השנייה. אנחנו מכירים את המלחמה הזו גם מהאופן האישי שלנו כיהודים, בשל השואה שהתחוללה ובה נרצחו כשישה מיליון יהודים. במלחמה הזו נרצחו ונפצעו אנשים רבים בשני צידי הלחימה, וגם מכלל אזרחי אירופה הלא יהודים בפרט. המלחמה הגיע לסיומה כאשר בעלות הברית כבשו והביסו את גרמניה הנאצית, וכך למעשה גרמו לעצמאותן המחודשת של מדינות רבות באירופה ולהצלתם של היהודים אשר נותרו בגטאות ובמחנות הריכוז וההשמדה ברחבי אירופה.

אצלנו בארץ, מציינים ב-9 במאי את יום כניעתה של גרמניה הנאצית ואת הניצחון של בעלות הברית, אך ברוב מדינות המערב מציינים את יום ניצחון זה ב-8 במאי. ההסבר לכך נובע מהסיבה שגרמניה הנאצית נכנעה ב-7 במאי בצרפת, אך הכניעה נכנסה לתוקף ב-8 במאי, ובעלות הברית החליטו להכריז על כניעתה של גרמניה וניצחון המלחמה בפומבי רק ב-9 במאי. למרות תכנון זה, דלפה הידיעה במערב, וחגיגות ענק פרצו כבר ב-8 במאי וזה ההסבר לשוני בין התאריכים של חגיגת הניצחון ברחבי מדינות אירופה.


מה עושים ומה מציינים ביום הניצחון?

ביום זה מציינים במדינת ישראל את תרומתם של 1.5 מיליון היהודים שלחמו במלחמת העולם השנייה בצבאות בעלות הברית וביחידות הפרטיזנים, ובהם חצי מיליון יהודים שלחמו בצבא האדום של רוסיה הסובייטית. יותר מ-250,000 חיילים יהודים נהרגו במלחמת העולם השנייה, רובם חיילים בצבא האדום וביחידות הפרטיזנים. כ-200,000 לוחמים יהודים זכו באותות הצטיינות על לחימתם.

בנוסף לכך, יום זה הוא שמור ומעוגן בחוק "מעמד ותיקי מלחמת העולם השנייה, התש"ס–2000" ובחוק "יום הניצחון על גרמניה הנאצית, התשע"ז–2017", הקובעים שמדי שנה, ב-9 במאי, ניצחון בעלות הברית על גרמניה הנאצית יצוין במחנות צה"ל ובבתי הספר, בישיבה ממלכתית של הכנסת, בטקס מרכזי ובתהלוכת ניצחון ממלכתית בירושלים.

בישראל מתרחש מדי שנה טקס ממלכתי ביד ושם ברחבת אנדרטת הלוחמים והפרטיזנים היהודים, בהשתתפות ותיקי המלחמה (וטרנים), לוחמים יהודים בצבאות בעלות הברית וביחידות הפרטיזנים וחברי הסגל הדיפלומטי בישראל. הכנסת מתכנסת לישיבה מיוחדת ומארחת את ותיקי מלחמת העולם השנייה החיים בארץ, ראשי נציגויות זרות בארץ ואורחים נוספים.

כיצד בעלות הברית חוגגות את יום זה?

במדינות בברית המועצות לשעבר יום הניצחון נחגג בצורה של מצעד צבאי, סרטים הקשורים לניצחון ולמלחמה, זיקוקין די-נור ובדרך כלל בשעות הערב דקת דומייה לזכר החללים הנופלים במלחמה כנגד הנאצים, במדינות אלה החג נחשב לאחד המרכזיים והחשובים, ולכן הוא מוכרז כיום חופש.

על מנת להמחיש כיצד המדינות באירופה חוגגות את יום זה, אתן דוגמאות ספציפיות של מדיניות ספציפיות.

אוסטריה - באוסטריה ביום זה מתרחש פסטיבל גדול מאוד ומושקע אשר בסופו הנשיא נואם בנושא זה ואת נאומו מפיצים בחדשות ברחבי המדינה.

צרפת - צרפת חוגגת בשמונה למאי בכל שנה כמו חג רגיל. היא מגדירה את חג זה כחג לאומי וציבורי אשר יש חופש ביום זה. מתרחשים פעילויות רבות ברחבי המדינה ומושקעים תקציבים רבים.

גרמניה - אירועים בברלין מתרחשים ב-8 במאי כדי להנציח את אלה שנלחמו נגד הנאציזם בהתנגדות הגרמנית ואיבדו את חייהם במלחמת העולם השנייה. בשנת 2020, חג אזורי בברלין חל ב-8 במאי לציון יום השנה ה-75 לכניעה.

פולין - פולין הכירה רשמית ב-9 במאי מ-1945 עד 2014, וב-24 באפריל 2015, פולין הכירה רשמית ביום זה כיום הניצחון הלאומי. ב-8 במאי 1945 התקיימה ישיבת מועצת השרים, שהתלבטה אם לקבוע את החג ב-8 במאי או ב-10 במאי ולבסוף, בפולין, נקבע יום הניצחון והחירות הלאומי ב-9 במאי. מ-1946 עד 1989, היא נחגגה עם מסורות רוסיות בהיותה מדינה סוציאליסטית באותה תקופה. החגיגות העיקריות נערכו בוורשה בעיקר ב-1985. לאחר 1990, לא אורגנו טקסים רשמיים, אולם ערים ויחידות צבאיות רבות יחד עם ממשלות מקומיות ארגנו חגיגות משלהם. המיעוט הרוסי בפולין ממשיך לחגוג את מסורות ה-9 במאי עד היום. בסוף מרץ 2015, בשל יום השנה ה-70 הקרוב לסיום מלחמת העולם השנייה באירופה, שלח נשיא המכון לזיכרון לאומי לוקאש קמינסקי אשר הוא ביקש את השינוי מה-9 ל-8 במאי. ב-24 באפריל אימצה פולין את החוק על יום הניצחון הלאומי שנחגג ב-8 במאי, ובמקביל ביטלה את יום הניצחון והחופש הלאומי שנחגג ב-9 במאי.

בריטניה- בריטניה חוגגת את יום הניצחון באירופה ב-8 במאי כחג הנצחה לאומי וציבורי אשר מתחוללים ברחבי בריטניה פסטיבלים ואירועים שונים למיניהם.

לסיום, ניתן לראות כי למרות שאנו חושבים כי במקומות רבים בעולם רוצים ברעתנו, חשוב לזכור כי ביום הזה, יום הניצחון, מדינות בכל רחבי אירופה חוגגות את הניצחון של בעלות הברית על גרמניה הנאצית שכולל את שחרור והצלת היהודים.

מצורף קישור לסרטון עם מידע נוסף על יום זה- https://www.youtube.com/watch?v=66KFJfiPaMI



Commentaires


bottom of page